In de praktijk kunt u bij de analytische uitsplitsing voor bepaalde aankopen kiezen voor een forfaitaire uitsplitsing.
Laten we het voorbeeld van fotokopiekosten nemen. We hebben het analytisch plan 'Afdeling' aangemaakt. Voor dit plan hebben we de analytische rekeningen 'Administratie', 'Marketing', 'Productie' en 'Verkopen' gedefinieerd. Om meerdere redenen kunnen we redelijkerwijze aannemen dat 50 % van het bedrag van de fotokopiefacturen op de afdeling 'Marketing', 40 % op de afdeling 'Verkopen' en 10 % op de afdeling 'Administratie'  forfaitair geboekt kunnen worden. In plaats van de waarden die met het percentage van het te boeken bedrag overeenkomen te berekenen en de overeenkomende bedragen voor elke afdeling handmatig in te voeren, stelt WinBooks on Web u voor een analytische rekening te definiëren die deze analytische uitsplitsing berekent.

Om een samengestelde analytische verdeelsleutel aan te maken:

Open het bestand van de analytische rekeningen door in de horizontale menubalk onder Bestanden - Analytische boekhouding of in de werkbalk links te klikken op

en kies het tabblad Fiche

1. Kies het betrokken analytisch plan. In ons voorbeeld is dit het plan 'Afdeling'.
  2. Klik op de knop om de verdeelsleutel aan te maken.
  3. Vul de Referentie in, de Omschrijving en vink het vakje 'Uitsplitsing in meerdere referenties' aan.
  4. Vink in de lijst van reeds aangemaakte analytische rekeningen, de rekeningen die in aanmerkingen dienen genomen te worden voor de analytische verdeling in de kolom Selecteren en vul het percentage van het totaal te boeken bedrag in op de overeenkomende rekening. Het totale percentage moet gelijk zijn aan 100 %.

5. Klik op de knop  om uw verdeelsleutel te bewaren.

• De volgende keer dat u een factuur m.b.t. fotokopiekosten zult invoeren, hoeft u geen berekeningen meer uit te voeren in het venster voor de analytische uitsplitsing. Selecteer de rekening met een samengestelde analytische verdeelsleutel: WinBooks on Web berekent de bedragen en boekt ze in de gepaste 'Afdeling'.

Bijvoorbeeld

In het bovenvermelde voorbeeld boek je onmiddellijk het bedrag op de referentie van de samengestelde analytische verdeelsleutel. Deze sleutel is uiterst makkelijk herkenbaar aan het icoon .  Dit icoon verschijnt op het scherm van de analytische rekeningen om uw aandacht erop te vestigen en te waarschuwen dat het om een verdeelsleutel gaat die een extra uitsplitsing zal genereren.

Tijdens het bewaren van de analytische boeking, wordt het bedrag van 1000 € effectief opgesplitst volgens de percentages van de verdeelsleutel. Deze gedetailleerde opsplitsing verschijnt ofwel door op de knop (regel uitsplitsen) te klikken, ofwel van zodra u de analytische verrichtingen na bewaring raadpleegt.

Serieuze tijdswinst tijdens het inboeken !

Een samengestelde verdeelsleutel kan één (meerdere) andere sleutel(s) bevatten, waardoor een dubbele uitsplitsing mogelijk is. In ons voorbeeld zou de sleutel 'FOTOKOPIES' samengesteld kunnen zijn en uitgesplitst worden in FOTOKOPIES INTERNE DOC, FOTOKOPIES CONTRACT KLANT, ... Andere analytische plannen kunnen ook samengestelde sleutels bevatten. Indien u de verschillende opties combineert, bekomt u uiterst uitgebreide uitsplitsingsmogelijkheden.

Daar WinBooks on Web de boekingen op samengestelde verdeelsleutels automatisch uitsplitst bij het opslaan, zult u nooit boekingen die op deze sleutels opgeslagen zouden zijn terugvinden. Immers, ze zouden de boekingen op primaire sleutels overlappen. Bij het opslaan wordt de boeking op een samengestelde sleutel vervangen door boekingen op de primaire sleutels (volgens de gedefinieerde percentages).