De gegevens m.b.t. de overname dienen enkel ingevuld te worden indien u nieuwe investeringsfiches aanmaakt waarvoor er reeds vroegere afschrijvingen berekend zijn.

Dit zal dus meestal het geval zijn wanneer u de module Vaste Activa in WinBooks on Web start en er manueel afschrijvingen werden berekend of via een ander programma, bijvoorbeeld in Excel.

WinBooks on Web zal u verwittigen wanneer de overnamegegevens dienen ingevuld te worden in volgende gevallen:

• Indien de startdatum van de afschrijvingen zoals ingebracht in de basisfiche van de investering aan een vorig boekjaar toebehoort.
  • Of indien u in de investeringsfiche klikt op  , voor zo ver dat dit icoon niet grijs is natuurlijk.

Klik op  m.b.t. de lijn Afschrijving op aanschafwaarde om de vorige geboekte afschrijvingen voor deze overname buiten de module Vaste Activa (geboekt via één of meerdere diverse posten).

Vul het totaal bedrag van de reeds berekende afschrijvingen voor dit actief in.

Indien er een herwaarderingsmeerwaarde werd geboekt voor dit actief, vul het bedrag in van de meerwaarde evenals de bijhorende afschrijvingen en de datum van de laatste afschrijving voor dit actief.

De restwaarde wordt berekend en dient overeen te stemmen met de boekwaarde van het actief op het tijdstip van zijn invoering in WinBooks on Web. Klik op  om de overnamefiche op te slaan.

De fiche van de investering zal er vervolgens als volgt uitzien:

Het vast actief is in 2019 gekocht voor een bedrag van € 20.000,00, waarvan € 5.000,00 reeds is afgeschreven in 2019. De berekende restwaarde is derhalve € 15.000,00.

In het geval dat u niet verwijst naar een DP voor het heropenen van de rekeningen, wordt het OLDTOTAL-dagboek (intern dagboek voor WinBooks on Web) ingevuld in de fiche van het vast actief.

De datum van de overname (datum van de laatst geboekte afschrijving) moet absoluut overeenstemmen met de laatste dag van het boekjaar dat voorafgaat aan het boekjaar waarin u met de module Beheer van de vaste activa van start bent gegaan.

Als u bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2020 uw afschrijvingen met WinBooks on Web wenst te beheren, moet de datum van de laatst geboekte afschrijving van het overgenomen actief 31/12/2019 zijn.