Ga via het menu naar Instellingen / Configuratiescherm / Modules / Vaste Activa en klik op

Tabblad 'Algemeen'

Diverse opties

Maak automatisch een nieuwe investering aan tijdens het inbrengen van een aankoop/CN op aankoop:

Door deze optie zal het venster voor het  invullen van de identificatiegegevens van de investeringsfiche automatisch geopend worden tijdens het bewaren van de boeking van een aankoop (of van een CN op aankoop) op een algemene rekening die deel uitmaakt van een rekeningklasse van investeringen (zie uitleg hieronder).

Een realisatie voorstellen bij het boeken van een verkoop op de overdrachtrek.

Door deze optie zal automatisch een overdrachtscherm worden geopend bij het boeken van een verkoop op de specifieke rekening 'Resultaat bij overdracht'

Opmerking in het aankoopdocument is de naam van het vast actief

Door deze optie zal de opmerking in het aankoopdocument van een investeringsgoed de naam van de investering worden in de investeringsfiche.

Pro rata afschrijven in het eerste jaar

De afschrijving van een actief tijdens het boekjaar geschiedt pro rata het aantal resterende dagen tot het einde van het eerste boekjaar van de aankoop.

Beheer hoeveelheid voor vaste activa

Door deze optie te activeren, worden er 2 extra velden toegevoegd in de investeringsfiche van de vaste activa: hoeveelheid en huidige hoeveelheid.

Standaardwaarden

Herwaarderingsmeerwaarde

Selecteer de herwaarderingsmeerwaarderekening die u standaard zal voorgesteld worden bij het aanmaken van een nieuwe fiche.

Afschrijvingskost

Selecteer de dotatierekening die u standaard zal voorgesteld worden bij het aanmaken van een nieuwe fiche.

Frequentie

Selecteer de frequentie van de afschrijvingen die u standaard zal voorgesteld worden bij het aanmaken van een nieuwe fiche:

• Jaarlijks
    • Driemaandelijks
    • Maandelijks
Methode

Selecteer de afschrijvingsmethode die u standaard zal voorgesteld worden bij het aanmaken van een nieuwe fiche.

• Degressief
    • Lineair
    • Versneld

VA rekeningklassen

Deze rubriek heeft enkel nut als u het vak Maak automatisch een nieuwe investering aan tijdens het inbrengen van een aankoop/CN op aankoop aangevinkt heeft.

Het venster voor het invoeren van de investeringsfiche zal automatisch geopend worden, telkens u een aankoop of een CN op aankoop boekt op één van de rekeningen die tot de hier gedefinieerde subklassen behoren.

Boekhouddagboek

Selecteer de referentie van het dagboek diverse posten afschrijvingen dat u wenst te gebruiken voor de afschrijvingen.

Opgelet, dit dagboek diverse posten MOET van het type 'Dagboek afschrijvingen' zijn.

Tabblad 'Berekening'

Automatische overgang van de degressieve afschrijvingsmethode naar de lineaire afschrijvingsmethode

De overgang naar de lineaire methode vindt automatisch plaats vanaf het moment dat het berekende afschrijvingsbedrag volgens de degressieve methode kleiner is dan dezelfde afschrijving berekend via de lineaire methode.

Maximaal tarief voor degressieve afschrijvingen

Kies het maximaal tarief voor de degressieve afschrijvingsmethode.

• op de aanschafwaarde
    • % op de restwaarde
Minimumwaarde van het af te schrijven saldo

kies het minimum percentage voor het af te schrijven saldo. Indien het saldo lager is dan deze waarde (n.a.v. afrondingen bv.), wordt het automatisch aan de laatste annuïteit toegevoegd.

• op de aanschafwaarde
    • % op de restwaarde
Standaard opmerking

Opmerking die standaard in de diverse post van de afschrijving wordt overgenomen.

• Referentie van de investering
    • Naam van de investering
    • Informatie m.b.t. aanschaffing
    • Andere

Berekeningsmethode van het eerste jaar

• Het jaarlijks toe te wijzen bedrag is evenredig verdeeld over de resterende maanden van het boekjaar.
  • De som van de dotaties van de maanden die de aankoop voorafgaan worden opgeteld en geboekt in de eerste maand waarin het goed zal afgeschreven worden.