Heden wordt enkel nog de elektronische jaarlijkse klantenlisting (VATLIST bestand) door de Administratie aanvaard.
Dit maakt het de belastingplichtige mogelijk om op een veilige manier hun jaarlijkse btw- listing in te dienen via Internet, door gebruik te maken van digitale certificaten en van een digitale handtekening.

Alhoewel de btw-listing op papier geen officiële waarde meer heeft, laat WinBooks on Web toe om deze op scherm te bekijken en af te drukken, zodat u ze rustig kunt controleren en daarna het voor de Administratie bestemde bestand aan te maken.

Elke btw-plichtige dient vóór 31 maart van elk jaar een lijst van alle Belgische btw-plichtige klanten in te dienen (op deze listing worden de transacties vermeld op de lijst met de intracommunautaire leveringen dus niet opgenomen).

Op deze listing dienen enkel de niet-vrijgestelde btw-plichtige klanten opgenomen te worden aan wie, in de loop van het voorbije kalenderjaar, goederen en/of diensten geleverd zijn voor een jaarlijks bedrag (omzet) van meer dan 250,00 €.

Vanuit één enkele menu kunt u uw listing berekenen, eventueel aanpassingen doen, om vervolgens finaal het XML-bestand aan te maken dat naar de Administratie moet worden verstuurd.Via de menu Overzichten/Boekhouding/Officiële documenten/Jaarlijkse BTW-listing verschijnt er een leeg scherm waarin u het volgende kunt invullen:

• Het boekjaar waarvoor u de listing wenst aan te maken.
  • U kunt, indien gewenst (het is echter niet wettelijk verplicht) de ondernemingen die eenzelfde btw-nummer hebben ( bv. meerdere filialen) groeperen.
  • Indien gewenst de klanten met een omzet van minder dan 250,00 € laten zien of de klanten met een negatieve omzet laten zien.

Klik vervolgens op .

Indien de aangifte reeds vooraf werd berekend, gewijzigd en bewaard, zal WinBooks on Web u voorstellen de gegevens van de laatste bewaring te recupereren.

De jaarlijkse btw-listing bestaat uit meerdere tabbladen:

Tabblad 'Operaties'

• Dit tabblad geeft o.a. de verschillende verplichte kolommen van de jaarlijkse listing (BTW-nummer, Omzet en BTW-bedrag) weer.
  • U kunt indien nodig rechtstreeks de gegevens van de kolommen Omzet en BTW-bedrag in het scherm wijzigen, alsook een lijn toevoegen of verwijderen.
    U dient ingeval van toevoeging, het BTW-nummer van de klant, zijn omzet en BTW-bedrag toe te voegen.

Voorbeelden:

• Toevoegen van een lijn in het geval dat een klant die nog niet in de jaarlijkse btw-listing voorkwam omdat zijn omzet gerealiseerd werd in een periode voorafgaand aan de opening van de boekhouding in WinBooks on Web.
    • Wijziging van een bestaande lijn, in het geval van een klant die reeds op de lijst is weergegeven doch waarvan een gedeelte van zijn omzet gerealiseerd is in de periodes bijgehouden in WinBooks on Web en een andere gedeelte dat daarvoor gerealiseerd werd.

Tabblad 'Detail'

• Selecteer eerst een bepaalde klant in het tabblad Operaties waarvoor u het detail wenst te bekijken.
  • Dit tabblad laat toe, met het oog op controle, het detail van alle boekstukken die de listing beïnvloeden te tonen.
  • U kunt deze lijst vooraf bekijken en afdrukken op papier (totaal per klant), naar Excel exporteren of ook nog inzoomen om het detail van het boekstuk te raadplegen.

Tabblad 'Controles'

• Geeft bijvoorbeeld de btw-plichtige klanten weer waarvan het btw-nummer ontbreekt.

Tabblad 'Opties'

• Selecteer de taal waarin u het document wenst af te drukken op papier.
  • De identificatiegegevens komen van de instellingen zoals ingevuld in de menu btw-gegevens van het configuratiescherm.
  • Bepaalde niet-aanpasbare velden zijn grijs en moeten in de menu BTW-gegevens van het configuratiescherm worden bijgewerkt.

Nadat u alle tabbladen hebt aangepast, vergeet de listing niet op te slaan om alzo uw wijzigingen te bewaren.

Het elektronische bestand aanmaken en versturen naar de Administratie

Klik op  om een XML-bestand dat naar de Administratie moet verstuurd worden, aan te maken.
Noteer de naam van het aangemaakte bestand. U zult dit nodig hebben wanneer u het naar de Administratie verstuurt.

Het aanmaken van het XML-bestand is enkel mogelijk als u geen blokkerende (rode) controle(s) hebt in het tabblad Controles.

Wanneer u verbonden bent met de INTERVAT-website, dient u de naam en de map van het aan de Administratie door te geven bestand in te vullen. Deze bestandsnaam zal wijzigen in functie van het aangiftetype dat u moet indienen.

• Jaarlijkse btw-listing
    VATLIST gevolgd door de naam van het dossier, de datum en het uur van het aanmaken.
     Voorbeeld : VATLIST_DEMO_PARFIWEB_2020_2021.02.16_123456789.xml

Indien u geen klanten hebt op uw jaarlijkse listing, d.w.z. dat uw listing NIHIL is, dan hoeft u geen document en bestand op te stellen. U moet slechts het vak 'Jaarlijkse klantenlisting is nihil' aanvinken in uw laatste Opstellen van de btw-aangifte van het kalenderjaar.

Historiek

Documenttype

De knop  biedt u toegang tot de historiek van de verschillende aangiften.

Filter

De aangifte kan als status hebben:

• Alleen standaard: elke bewaarde aangifte krijgt deze status. Het betreft dus de aangifte die zal worden voorgesteld wanneer u nadien een nieuwe berekening wenst.
  • Alleen officieel: elke aangifte waarvoor een XML-bestand werd aangemaakt krijgt deze status. Het betreft dus de officiële aangifte waarvoor een XML-bestand op de Intervat-website werd geplaatst.

Berekening van de jaarlijkse btw-listing van klanten

Opslaan van de jaarlijkse btw-listing van klanten

Preview van jaarlijkse btw-listing van klanten op het oude papierformaat

Annuleren van de berekening van de jaarlijkse btw-listing van klanten

Genereren van de jaarlijkse btw-listing van klanten in XML-formaat voor de upload op de Intervat-website

Connectie met de INTERVAT-website van de btw-administratie

Historiek van de jaarlijkse btw-listings van klanten

Manueel een klant toevoegen aan de jaarlijkse btw-listing van klanten

Een klant uit de jaarlijkse btw-listing van klanten verwijderen