Heden wordt enkel nog de elektronische btw-opgave van de intracommunautaire handelingen (VATINTRA bestand) door de Administratie aanvaard.
Dit maakt het de belastingplichtige mogelijk om op een veilige manier hun intracommunautaire opgaven in te dienen via Internet, door gebruik te maken van digitale certificaten en van een digitale handtekening.

Alhoewel de intracommunautaire opgave op papier geen officiële waarde meer heeft, laat WinBooks on Web toe om deze zowel op scherm te bekijken, als af te drukken zodat u ze rustig kunt controleren, en daarna het voor de Administratie bestemde bestand aan te maken.

In België dienen de bedrijven die intracommunautaire leveringen uitvoeren, intracommunautaire diensten leveren of die in ABC-transacties tussenkomen, elke maand of naar gelang elk kalenderkwartaal volgende gegevens te verstrekken aan de btw-administratie, en dit voor iedere persoon die in een aan andere lidstaat voor de btw geïdentificeerd is:

• het totaalbedrag van de vrijgestelde intracommunautaire leveringen van goederen die ze uitgevoerd hebben (aangegeven door de letter L in de 4de kolom van de opgave);
  • het totaalbedrag van de diensten andere dan degene die vrijgesteld zijn van de belasting in de lidstaat waar ze belastbaar zijn, wanneer de belasting krachtens de communautaire bepalingen door de ontvanger is verschuldigd (aangegeven door de letter S in de 4de kolom van de opgave).
  • Het totaalbedrag van de leveringen van goederen verricht in de lidstaat van aankomst van de verzending of het totaalbedrag van het vervoer van goederen in het geval van driehoeksverkeer (aangegeven door de letter T in de 4de kolom van de opgave).

De verrichtingen dienen per klant en per categorie gegroepeerd te worden:

• Kolom 1: volgnummer
  • Kolom 2: landcode
  • Kolom 3: BTW-nummer
  • Kolom 4: categorie (L: leveringen van goederen, S: intracommunautaire diensten, T: driehoeksverkeer).
  • Kolom 5: de bedragen, het totaal van de handelingen per categorie, de eventuele bedragen aangaande correcties met betrekking tot handelingen opgenomen in een voorgaande opgave.
  • Kolom 6: enkel ingeval van correcties: de periode waarop de handeling betrekking had.

Verrichtingen die op de btw-opgave van de intracommunautaire handelingen opgenomen worden:

• Verrichtingen die onder één van de volgende zes btw-codes ingevoerd zijn:
    • E : intracommunautaire leveringen van goederen
    • EL: levering en/of installatie
    • EO : intracommunautaire overdrachten van goederen
    • ED : intracommunautaire diensten
    • EM : maakloon
    • EDRI : driekhoeksverkeer
    • Handmatige correcties

Vanuit één enkele menu kunt u uw opgave berekenen, eventueel aanpassingen doen, om vervolgens finaal het XML-bestand aan te maken dat naar de Administratie moet worden verstuurd.Via de menu Overzichten/Boekhouding/Officiële documenten/Intracomm. opgave verschijnt er een leeg venster waarin u het volgende kunt invullen:

• De grenzen Boekjaar/Periode voor dewelke u de intracommunautaire opgave wenst aan te maken. Indien uw dossier de trimestriële btw beheert, zal het einde van de periode automatisch ingevuld worden met de laatste periode van het trimester.

Klik vervolgens op .

Indien de aangifte reeds vooraf werd berekend, gewijzigd en bewaard, zal WinBooks on Web u voorstellen de gegevens van de laatste bewaring te recupereren.

De Intracommunautaire opgave bestaat uit meerdere tabbladen:

Tabblad 'Operaties'

• Selecteer eerst een bepaalde klant in het tabblad Operaties waarvoor u het detail wenst te bekijken.
  • Dit tabblad geeft de verschillende verplichte kolommen van de intracommunautaire opgave (zie detail hierboven) weer.
  • De verschillende bedragen worden ingevuld op basis van de btw-codes gebruikt tijdens het inboeken van boekstukken.
  • U kunt indien gewenst de ondernemingen die eenzelfde intracommunautair btw-nummer hebben ( bv. meerdere filialen) groeperen.

U kunt de gegevens indien nodig direct in het scherm wijzigen, maar ook een regel toevoegen om een ​​correctie te maken ten opzichte van een vorige periode.

De correctie kan ofwel een toevoeging zijn (m.b.t. een klant die nog niet op de lijst staat of die er wel reeds op staat), ofwel een eenvoudige correctie. In het laatste geval dient men eerst de oorspronkelijke inschrijving te annuleren eventueel door het bedrag te laten voorafgaan van een minteken, en vervolgens de correcte gegevens aan te duiden op een andere regel. Steeds dient u de periode en het jaar van de opgave waarin de oorspronkelijk vermelde gegevens werden opgenomen, aan te duiden, zowel in de lijn die geannuleerd werd als in de toegevoegde lijn.

U kunt enkel een klant die u manueel hebt toegevoegd wissen van de intracommunautaire opgave.

Tabblad 'Detail'

• Dit tabblad laat toe, met het oog op controle, de detail van alle boekstukken die de opgave beïnvloeden te tonen.
  • U kunt deze lijst vooraf bekijken en afdrukken op papier (totaal per klant), naar Excel exporteren of ook nog inzoomen om het detail van het boekstuk te raadplegen.

Tabblad 'Controles'

• Zoals hierboven beschreven, worden de gegevens van op de intracommunautaire opgave beïnvloed door de landcode van de klant en door de btw-code die tijdens het inboeken van de facturen werd gebruikt.
  • WinBooks on Web controleert of een intracommunautaire btw-code werd gebruikt voor een factuur voor een klant die geen intracommunautaire klant is en wanneer een niet-intracommunautaire btw-code gebruikt werd voor een factuur voor een de klant die een intracommunautaire klant is.
  • De lijst met boekstukken waarvoor er een anomalie ontdekt werd, wordt in dit scherm weergegeven. WinBooks on Web waarschuwt u wanneer de btw-code voor het land of de btw-code niet geldig is, of wanneer de klant niet btw-plichtig is.

Tabblad 'Opties'

• Selecteer de taal waarin u het document wenst af te drukken op papier.
  • De identificatiegegevens komen van de instellingen zoals ingevuld in het menu btw-gegevens van het configuratiescherm.
  • Bepaalde niet-aanpasbare velden zijn grijs en moeten in het menu btw-gegevens van het configuratiescherm worden bijgewerkt.

Nadat u alle tabbladen hebt aangepast, vergeet de opgave niet op te slaan om alzo uw wijzigingen te bewaren.

Het elektronische bestand aanmaken en versturen naar de Administratie

Klik op  om een XML-bestand die naar de Administratie moet verstuurd worden, aan te maken. Noteer de naam van het aangemaakte bestand. U zult dit nodig hebben wanneer u het naar de Administratie verstuurt.

Wanneer u verbonden bent met de INTERVAT site, dient u de naam en de map van het aan de Administratie door te geven bestand in te vullen. Deze bestandsnaam zal wijzigen in functie van het aangiftetype dat u moet indienen.

• Intracommunautaire opgave
    VATINTRA gevolgd door de naam van het dossier, de datum en het uur van het aanmaken.
    Voorbeeld : VATINTRA_DEMO_PARFIWEB_2020_2021.02.16_123456789.xml

Historiek

Documenttype

De knop  biedt u toegang tot de historiek van de verschillende aangiften.

Filter

De aangifte kan als status hebben:

• Alleen standaard: elke bewaarde aangifte krijgt deze status. Het betreft dus de aangifte die zal worden voorgesteld wanneer u nadien een nieuwe berekening wenst.
  • Alleen officieel: elke aangifte waarvoor een XML-bestand werd aangemaakt krijgt deze status. Het betreft dus de officiële aangifte waarvoor een XML-bestand op de Intervat-website werd geplaatst.

Andere acties

Berekenen van de intracommunautaire opgave in functie van de btw-codes met bewegingen tijdens de gespecifieerde periode

Opslaan van de intracommunautaire opgave

Preview van de intracommunautaire opgave op het oude papierformaat

Annuleren van de berekening van de intracommunautaire opgave

Genereren van de intracommunautaire opgave in XML-formaat voor de upload op de Intervat-website

Connectie met de INTERVAT-website van de btw-administratie

Historiek van de intracommunautaire opgaven

Manueel een klant toevoegen aan de intracommunautaire opgave

Een klant uit de intracommunautaire opgave verwijderen