Selectie van het CODA-bestand

Open het inboekscherm van de financiële verrichtingen, voeg een nieuw document toe en klik op  om uw CODA-bestand te kiezen.

Klik op  om de boomstructuur van uw harde schijf of van uw server af te lopen teneinde het CODA- bestand dat u van uw bank ontvangen hebt, te selecteren.

Het PDF van het coda-bestand kan ook geïmporteerd worden en zal nadien terug te vinden zijn in de bijlage van het financiële document in WinBooks on Web.

Het CODA-bestand kan uittreksels m.b.t meerdere rekeningen bevatten. Deze complicatie kan u vermijden door een bestand per rekening aan uw bank te vragen.

Zodra u een CODA-bestand geselecteerd hebt, zal de naam van de onderneming waar deze CODA betrekking op heeft, verschijnen. Het middengedeelte van het venster geeft de lijst van alle uittreksels weer die in dit CODA-bestand vervat zijn. U ziet het bankrekeningnummer (IBAN), het afschriftnummer, de naam van de rekeninghouder, de datum en het beginsaldo van het uittreksel.
WinBooks on Web stelt automatisch het financiële dagboek voor en geeft het huidige saldo van dit dagboek op basis van het rekeningnummer (IBAN) van het CODA-uittreksel. Het saldo op het CODA-uittreksel moet in principe met het huidige saldo van het financiële dagboek overeenkomen.

Indien het uittreksel reeds in de boekhouding geboekt is, kunt u het niet een tweede keer inlezen.

Indien het huidige saldo van het financiële dagboek niet met het Beginsaldo van het eerste uittreksel overeenkomt, geeft WinBooks on Web een melding en vraagt om een bevestiging alvorens in te lezen.

Klik op  om de inhoud van uw CODA-bestand in uw financieel dagboek in te lezen.

In functie van de inhoud van het CODA-bestand en van de instellingen m.b.t. de zoekvolgorde, zal het CODA-bestand volledig of gedeeltelijk ontleed worden en de bedragen automatisch toegewezen aan derden en/of algemene rekeningen.

Indien u OGM (overschrijvingen met gestructureerde mededeling) gebruikt, is het matchingspercentage bijna 100 %. In de praktijk vermeldt u het veld OGM (gestructureerde mededeling die bij de betaling herhaald dient te worden, cijfer dat een factuur op eenduidige wijze identificeert) op de lay-out van uw verkoopfacturen. Op voorwaarde dat uw klant deze OGM op de betaling overneemt, bekomt u een feilloze matching.

Wanneer u de wachtrekening vervangt door een klantenrekening, een leveranciersrekening of een algemene rekening, zal de correspondentietabel met de bankrekeningen (IBAN) vervolledigd worden. Het in de mededeling van de betaling (CODA-bestand) gevonden bankrekeningnummer zal dan in deze tabel worden toegevoegd.

De identificatiefiches zullen dus worden bijgewerkt met de door de gebruiker gecorrigeerde informatie en de zoekopdracht zal worden verbeterd tijdens een volgende import van een CODA-bestand. In het hierboven geïllustreerde voorbeeld werd de wachtrekening 499000 (in geel) voorgesteld omdat de derde partij INTERFIDUCIARE (leverancier in het geïllustreerde geval) geen IBAN-informatie in zijn fiche had. Bij de volgende import van een CODA-bestand dat deze derde partij bevat, zal het probleem zijn opgelost.

Bepaalde financiële instellingen gebruiken in het kader van een niet-Belgische bankrekening een specifieke nummering voor uittreksels die op 2 verschillende plaatsen in het CODA-bestand kunnen worden gevonden. U kunt vragen om deze informatie te lezen door eenvoudig op  te klikken, om de informatie op de andere plaats in het CODA-bestand te lezen. Deze leesmethode kan ook direct gedefinieerd worden op het niveau van het financieel dagboek in de menu Instellingen - Configuratiescherm - Modules - Algemene boekhouding - Dagboeken.