Bij het openen van een nieuw boekjaar, is het raadzaam om de nummering van het eerste document in elk van de gebruikte dagboeken af te dwingen door het te laten voorafgaan door het jaartal.

Op deze manier weet de gebruiker in de historiek in één oogopslag tot welk boekjaar de boekstukken behoren.

Voorbeeld:

Het eerste documentnummer van het aankoopdagboek AANKOPEN dat tijdens het boeken in 2021 wordt voorgesteld is nummer 1.

Wij raden u echter aan om het nummer 2021001 af te dwingen en uw keuze te bevestigen.

Het aantal nullen na 2021 hangt af van het aantal geschatte documenten dat u op jaarbasis moet aanmaken.

Hoe documenten hernummeren die reeds werden aangemaakt?

In bovenstaand voorbeeld merken we dat de nummering van het dagboek AANKOPEN voor het boekjaar 2021 niet voorzien is van het jaartal (doch enkel het volgnummer 1 bevat).

Ga om dit dagboek te hernummeren in de menu naar Tools/Boekhouding en kies

Boekjaar/ Periode - Datum

Boekjaar

Selecteer het betrokken boekjaar.

Periode

Selecteer de betrokken periode.

Dagboek

Selecteer voor de module Boekhouding het betrokken dagboek.

Hernummer

Optie

Kies de optie 'Hernummer'.

Begin vanaf

Vul het eerst te gebruiken documentnummer in.

Einde op

Vul het laatst te gebruiken documentnummer in.

Klik op om uw dagboek voor deze periode te hernummeren.

De gebruiker krijgt te lezen of de hernummering van de documenten succesvol werd uitgevoerd.

De drie boekingen voor januari 2021 zijn nu correct genummerd.

Wanneer u achteraf merkt dat de verkeerde nummering meerdere periodes betreft, begin dan steeds met de oudste periode eerst te hernummeren.