Alle kosten die een bedrijf maakt of draagt om belastbare inkomsten te bekomen, zijn aan de basis aftrekbaar. Sommige van deze kosten worden echter fiscaal niet als aanneembare beroepskosten beschouwd en zijn dus niet-aftrekbaar van de belastbare basis.

Deze laatsten zijn gegroepeerd onder de benaming Verworpen uitgaven (VU).

Activatie van het beheer van de Verworpen Uitgaven

Het beheer van de Verworpen uitgaven kan geactiveerd worden via het Configuratiescherm / Opties boekhouding / tabblad Algemeen.

Activeer en bewaar deze optie indien u de VU voor uw boekhouddossier wenst te beheren.

Instellingen van de VU in de algemene rekeningen

Vink in de fiche van de algemene rekening het beheer van de VU aan.

Definieer het boekjaar waarin u zich bevindt, de VU-code en het percentage dat u wenst te gebruiken.

U kunt slechts één code en één percentage per boekjaar definiëren voor eenzelfde algemene rekening.

Lijst met VU-codes

De lijst met VU codes is toegankelijk via het icoon  onder Modules/Algemene boekhouding (of Opties, indien u enkel over de module Algemene boekhouding in uw dossier beschikt) in het Configuratiescherm of via

in de kolom Referentie van de tabel van de VU in de fiche van de algemene rekeningen.

In deze tabel kunt u een standaardpercentage specificeren per algemene rekening en per boekjaar.

Aanmaken van de VU-fiche

De berekening van de VU geschiedt via de menu Overzichten/Officiële documenten/Verworpen uitgaven.

Selecteer uw gewenste periodereeks en klik op  om de gegevens van de VU m.b.t. de gewenste periode te bekomen. Het detail van de algemene rekeningen gehergroepeerd op basis van de VU-code, wordt onderaan weergegeven. Meerdere algemene rekeningen kunnen dus gekoppeld zijn aan eenzelfde VU-code.  Het saldo van de rekening, het percentage, alsook het bedrag van de VU worden vermeld t.o.v. de algemene rekening.

Het bedrag van de VU is editeerbaar en aanpasbaar in de VU fiche m.b.t. de gewenste code via een simpele klik in het veld Bedrag VU

Klik op om een pdf-bestand te bekomen met de lijst met uw VU.

Klik op  om een bestand in XML-formaat van uw VU aan te maken.

Klik op  om te annuleren en het scherm van de VU te sluiten.

Klik op  om de VU-lijst in CSV-formaat of Excel te exporteren.