Na het genereren of het afdrukken van een betalingsvoorstel, kunt u de betalingen verrichten: ofwel via een afgedrukte lijst, ofwel via een XML-bestand, dat u naar uw financiële instelling stuurt zodat zij de vereiste betalingen kunnen uitvoeren.

WinBooks on Web biedt u de mogelijkheid om automatisch een diverse post «Leveranciers aan Betalingen onderweg» aan te maken. Het volstaat nadien om tijdens het inboeken van het bankuittreksel de betaling niet met de factuur maar met de boeking op deze transferrekening af te punten.

Om een betaling uit te voeren

1. Klik in het menu  op  .
  2. Genereer een nieuw betalingsvoorstel (klik op Nee) of recupereer het vorige betalingsvoorstel (klik op Ja).

Klik op het icoon  om het XML-betalingsbestand voor uw financiële instelling aan te maken.

Of klik op  om de betalingen die zijn opgenomen en geselecteerd in uw betalingsvoorstel te salderen. Deze operatie genereert hiervoor een DP met uitgegeven overschrijvingen, alsook een XML-bestand om naar uw financiële instelling te versturen.

XML informatie (tabblad 'Opties' van het betalingsvoorstel)

Aanmaakdatum

De datum van vandaag wordt voorgesteld als de standaarddatum. Als u uw betalingen via een bestand doet, wordt deze datum opgenomen in de naam van het overschrijvingsbestand.

Uitvoeringsdatum

Standaard wordt de aanmaakdatum voorgesteld als de uitvoeringsdatum. U kunt deze datum wijzigen. Dit is de datum waarop de bank betalingen moet uitvoeren.

Hernummeren voorstellen

Als deze optie is geactiveerd, is het mogelijk om een specifiek nummer aan het XML-bestand dat men wenst te versturen, toe te wijzen.

Duid de overschrijving (facturen) aan als betaald

Na het genereren van het XML-bestand, wordt de status van de geselecteerde betalingen bijgewerkt met de waarde 'Betaald'.

Diverse posten (tabblad 'Opties' van het betalingsvoorstel)

Diverse posten - Dagboek - Periode - Documentnummer

Deze optie laat u toe om een diverse post met uitgeschreven overschrijvingen te genereren in afwachting van het ontvangst van het bankuittreksel, om deze dan automatisch af te punten met de geselecteerde facturen. Bij ontvangst van het bankuittreksel hoeft u slechts 1 beweging in te brengen die u met de diverse post afpunt om de specifieke rekening voor de uitgeschreven overschrijvingen te salderen.
Het veld Dagboek wordt automatisch ingevuld met de code van het dagboek van de diverse post die gereserveerd is voor de leveranciersoverschrijvingen (een DP-dagboek van het type 'Uitgegeven overschrijvingen').

• De gebruikte rekening is de specifieke rekening die gedefinieerd is voor de uitgeschreven overschrijvingen (in het algemeen een rekening van de klasse 58). Vergeet deze rekening niet 'Afpuntbaar' te maken (in de fiche van deze rekening).
  • De diverse post met betrekking tot uitgegeven overschrijvingen betreft uiteraard alleen de overschrijvingen van leveranciers en niet de overschrijvingen naar andere begunstigden.
  • Enkel de betalingen in EUR worden in deze diverse post in aanmerking genomen.

Indien in uw betalingsvoorstel rekening werd gehouden met financiële kortingen, dan zal de boeking van de financiële korting zich ook in deze diverse post bevinden.

Indien u geen diverse verrichtingen wenst te genereren, dan moet u alle bedragen manueel afpunten tijdens het inboeken van het uittreksel van de financiële rekening.

De DP voor de uitgeschreven overschrijvingen is niet nodig als u over de Coda-module in uw licentie beschikt.