Na elke btw-aangifte wordt er meestal een diverse post geboekt om de verschillende rekeningen m.b.t. de btw te salderen. Als tegenboekingsrekening dient de rekening-courant van de btw-administratie.

WinBooks on web heeft een functie ingebouwd die toelaat om deze diverse post automatisch te genereren.

Instellingen

Maak eerst een dagboek diverse posten aan van het type BTW DivPos.

Vul in het Configuratiescherm onder de module Algemene Boekhouding / Opties boekhouding / tabblad BTW Div.Post. volgende informatie in:

• de rekening-courant van de administratie die gebruikt zal worden als het saldo van de btw-rekeningen een te betalen bedrag vertoont voor de betrokken btw-periode;
  • de rekening-courant van de administratie die gebruikt zal worden als het saldo van de btw-rekeningen een te ontvangen bedrag vertoont voor de betrokken btw-periode.
  • Er kunnen eveneens twee andere rekeningen aangeduid worden: de correctie- of regularisatierekeningen van te betalen of te ontvangen btw, die manueel zouden geboekt zijn en die eveneens gesaldeerd moeten worden.

De diverse post BTW genereren

Kies in het menu  het submenu .

Van zodra u het dagboek hebt aangemaakt, hebt u toegang tot de Diverse post BTW via de menu Operaties / Boekhouding / Saldering BTW.

Klik op het icoon . Het programma stelt automatisch de eerstvolgende periodereeks voor.
U kunt de periode waarvoor de DP BTW dient te worden berekend alsook het commentaar van het boekstuk, wijzigen.
De diverse post BTW die door WinBooks on web wordt aangemaakt, is een voorstel en kan bijgevolg nog worden aangepast, zoals eender welke andere diverse post die manueel werd ingebracht.

Bewaar uw diverse post BTW door op het icoon  te klikken.

Van zodra de diverse post is bewaard, zullen uw btw-rekeningen gesaldeerd zijn voor de gewenste periode.