Indien de tijdens vorige boekjaren geboekte afschrijvingen te omvangrijk zijn of ongegrond, dient men een terugname van afschrijvingen te boeken.
Selecteer de menu VASTE ACTIVA van de WinBooks hoofdmenu, klik op de optie SPECIFIEKE BEWERKINGEN en selecteer vervolgens de optie TERUGNAME VAN AFSCHRIJVINGEN.

Twee mogelijkheden worden u aangeboden :

Nieuwe terugname

• Eerst en vooral dient u na te gaan of de lijst met de nodige  centraliserende rekeningen wel degelijk vervolledigd is. Deze lijst vindt u in de optie INSTELLINGEN van het menu VASTE ACTIVA.
  • Naargelang de klasse van de vaste activa rekening waaronder het goed werd geboekt, zal WinBooks een van de twee tegenboekingrekeningen gebruiken.
  • Selecteer het vaste activum waarvoor er een terugname dient geboekt te worden, door de referentie van het goed aan te duiden. De gegevens mbt dit goed o.a. zijn omschrijving, de restwaarde, de begindatum van afschrijving,... worden getoond.
  • Vervolledig de gegevens van de DP : de Periode waarop de terugname geboekt dient te worden, de Datum, het Bedrag van de terugname en eventueel een Commentaar in. De dagboekcode (DPAFSC) alsook het boekstuknummer worden automatisch ingevuld door WinBooks en kunnen niet gewijzigd worden.
  • Klik op  om de overeenkomende diverse posten te genereren en de historiek van het goed bij te werken.

Bij het opslaan van een specifieke bewerking, zal WinBooks nagaan of alle nodige rekeningen werden aangeduid in de fiche van het goed. Tevens wordt er nagegaan of alle centraliserende rekeningen wel degelijk werden bepaald. Een melding verschijnt wanneer een van de rekeningen die nodig zijn voor deze bewerking niet werd ingevuld. In dit laatste geval zal de bewerking niet uitgevoerd worden.

Een terugname wissen

• Zodra u de referentie van een goed aanduidt in dit scherm, zal WinBooks de gegevens m.b.t. de laatst ingegeven (datum en diverse post)  terugname tonen.
  • Klik op  om zowel de terugname als de diverse post te verwijderen.