Gezien de verschillende mogelijke instellingen in CODA, is het misschien nuttig om even uit te leggen hoe WinBooks te werk gaat om de boekingen terug te vinden aan de hand van deze CODA instellingen.
Stel :

1. De optie Zoekfunctie staken als OGM gevonden is, is aangevinkt. Zodra een OGM gevonden wordt in de mededeling van een CODA bestand, wordt dit nummer opgezocht in het OGM veld (COMMENTEXT) in het transactiebestand (ACT).
    Zodra dit nummer gevonden is, zal de boeking automatisch toegekend worden aan de overeenstemmende klant/leverancier.
    Wordt het nummer niet gevonden, dan wordt er niet verder gezocht op basis van andere criteria. De financiële transactie wordt toegekend aan de wachtrekening die in de CODA instellingen werd gedefinieerd.

Indien deze optie niet is aangevinkt, en er werd een OGM gevonden, dan zal WinBooks de OGM trachten te ontleden om eventueel een boekstuknummer te vinden en bijgevolg de betaling te kunnen toewijzen.

2. Vervolgens zal de zoekfunctie gebeuren op basis van het bankrekeningnummer.

De zoekfunctie zal plaatsvinden wanneer het een ontvangst op een klantenrekening en een betaling op een leveranciersrekening betreft.

Indien de zoekopdracht geen resultaten oplevert op klanten of leveranciers, dan zal de zoekfunctie worden toegepast op de bankrekeningen die aan algemene rekeningen gelinkt zijn.

• Indien de derdenreferentie (of algemene rekening) teruggevonden wordt op basis van het bankrekeningnummer, zal WinBooks de boekstukken trachten af te punten als volgt:
      • De mededeling van de factuur stemt overeen met de mededeling in het CODA bestand.
      • Het stuknummer komt voor in de mededeling in het CODA bestand
      • Het bedrag stemt overeen.
    • Indien de derdenreferentie (of algemene rekening) niet teruggevonden is aan de hand van het bankrekeningnummer of het domiciliëringsnummer, zal er op het bedrag gezocht worden. Deze zoekfunctie zal vervolledigd worden door het zoeken van het boekstuknummer in de mededeling van het CODA bestand (opgelet, het boekstuknummer dient wel gevolgd te worden door een spatie om herkend te kunnen worden).
      Wanneer de uitsplitsing van de collectieve overschrijvingen of de collectieve domiciliëringen wordt gevraagd, zal de zoekfunctie sowieso gebeuren op basis van het bankrekeningnummer of het domiciliëringsnummer.
  3. Indien noch het zoeken op OGM, noch op de bankrekeningnummer (IBAN), noch op het bedrag, iets uitgehaald heeft, zullen de instellingen van de correspondentietabel met de BVB verrichtingscodes gebruikt worden.
  4. Beheer van sleutelwoorden.
    Deze zoekfunctie wordt pas ingeschakeld als de vorige drie wijzen geen resultaat hebben geleverd.
    Zodra een sleutelwoord werd aangeduid in de rekeningtabel, zal WinBooks op zoek gaan naar dit woord in de mededeling van de transactie in het CODA bestand.
    Indien het sleutelwoord gevonden wordt, zal de transactie toegekend worden aan de derden/alg. rekening die aan dit sleutelwoord gekoppeld is.

Indien het sleutelwoord aan meerdere derden/alg. rekeningen werd gekoppeld in de tabel, zal WinBooks enkel de eerste rekening in acht nemen.
Indien er voor een derden/alg. rekening zowel een sleutelwoord als een bankrekeningnummer werd bepaald, zal WinBooks na het terugvinden van dit sleutelwoord in de mededeling van een betaling het bankrekeningnummer van het CODA bestand met het bankrekeningnummer in de tabel vergelijken. Indien de twee nummers niet overeenstemmen zal WinBooks de transactie pas aan die derden/alg. rekening toekennen als het bankrekeningnummer uit de CODA aan geen enkele andere derden/alg. rekening gekoppeld is.