WinBooks beheert de overdracht van een vast activum, n.a. v. zijn verkoop of zijn beschadiging bv.
Behalve de eventuele verkoopfactuur, worden de verschillende boekingen m.b.t. de overdracht van een vast activum automatisch gegenereerd door WinBooks.

Alvorens de overdracht van een vast activum in de boekhouding te boeken, controleer de parameters (menu VASTE ACTIVA/optie INSTELLINGEN) en vergewis zich ervan dat de centraliserende rekeningen m.b.t. de minderwaarde en de meerwaarde op de realisatie alsook de overdrachtsrekening gedefinieerd zijn.

Selecteer de menu VASTE ACTIVA van de WinBooks hoofdmenu, klik op de optie SPECIFIEKE BEWERKINGEN en selecteer vervolgens de optie OVERDRACHT (REALISATIE)

Twee mogelijkheden worden u aangeboden :

Nieuwe overdracht

• Selecteer het vaste activum waarvoor er een overdracht dient geboekt te worden, door de referentie van het goed aan te duiden. De gegevens mbt dit goed o.a. zijn omschrijving, de restwaarde, de begindatum van afschrijving,... worden getoond. De informatie m.b.t. de aanschaffingswaarde, de meerwaarde, het totaalafschrijvingsbedrag van de vorige boekjaren, het totaalafschrijvingsbedrag van het huidige boekjaar worden in de kolom links getoond.
  • Het % van de overdracht : standaard stelt het programma 100 % voor. Aanvaard dit percentage indien het vaste activum volledig wordt overgedragen. Zodra u dit percentage wijzigt, worden de bedragen in de kolom rechts aangepast. Deze bedragen kunnen indien nodig door de gebruiker gewijzigd worden. De waarde van het goed vóór de overdracht wordt van deze bedragen afgetrokken (aanschaffingswaarde - totaal afgeschreven in de loop van de vorige boekjaren).
  • Voer eventueel de verkoopreferenties in : dagboekcode, documentnummer, verrichtingsdatum.
  • Voer het overgedragen bedrag in, dit is ofwel het verkoopbedrag (excl. BTW) ofwel nul indien het om een beschadiging gaat. De gerealiseerde winst (meerwaarde) of het gerealiseerde verlies (minderwaarde) wordt berekend op basis van het gerealiseerde bedrag en van de waarde vóór de overdracht.
  • Vul de gegevens m.b.t. de diverse overdrachtspost in : dagboekcode, periode, datum en eventueel een commentaar. De dagboekcode (DPAFSC) alsook het boekstuknummer worden automatisch ingevuld door WinBooks en kunnen niet gewijzigd worden.
  • Klik op  om de overdracht van het vaste activum te bevestigen.

Het annuleren van de eventuele meerwaarde alsook het annuleren van het in de loop van het huidige boekjaar afgeschreven bedrag worden automatisch in de diverse overdrachtspost opgenomen, naast de boekingen m.b.t. de overdracht zelf.

Bij het opslaan van een specifieke bewerking, zal WinBooks nagaan of alle nodige rekeningen werden aangeduid in de fiche van het goed. Tevens wordt er nagegaan of alle centraliserende rekeningen wel degelijk werden bepaald. Een melding verschijnt wanneer een van de rekeningen die nodig zijn voor deze bewerking niet werd ingevuld. In dit laatste geval zal de bewerking niet uitgevoerd worden.

Een overdracht wissen

• Zodra u de referentie van een goed in dit scherm aanduidt, zal WinBooks de gegevens m.b.t. de laatst ingegeven (datum en diverse post)  overdracht tonen.
  • Klik op  om zowel de terugname als de diverse post te verwijderen.