Vooraleer u een SQL verzoek kunt ingeven, dient u een dossier te openen. In de menu WinBooks van Excel selecteert u vervolgens de optie SQL Verzoeken.

Het scherm waarin u terechtkomt, bestaat uit drie delen :

Linkerdeel :

Dit deel neemt de vorm aan van een verkenner waarin men drie hoofdrubrieken onderscheidt :

• De bestanden :
    Alle velden van alle bestanden (algemene rekeningen, klanten en leveranciers, analytisch, ...transacties,...) waarvan WinBooks gebruikt maakt worden gedetailleerd.

• De variabelen
    Sommige algemene gegevens die eigen zijn aan het dossier (boekjaren,....)

• De functies
    Alle functies die beschikbaar zijn, staan per type gegroepeerd.

Rechterdeel :

Dit deel van het scherm is in twee onderverdeeld.

• Selectie :
    Via een afrollijst kan u
    • ofwel een reeds bestaande verzoek terug opvragen om die te laten uitvoeren, wijzigen, wissen
    • ofwel een nieuw verzoek aanmaken.

• Verzoek :
    Dit vrij veld laat u toe om uw verzoek in te typen en die dan vervolgens te bewaren. Als u een SQL verzoek schrijft/wijzigt, begin altijd met de instructie SELECT

• WinBooks ondersteunt de standaardvraagtaal van databases, SQL,(Structured Query Language),
   Ook al is de tool krachtig, dient u de syntax van de SQL taal te beheersen om ingewikkelde SQL verzoeken te definiëren.

Enkel de SQL verzoeken van het type SELECT worden toegelaten.

Het is niet de bedoeling u SQL verzoeken te leren aanmaken : dit veelomvattend onderwerp overschrijdt verreweg het kader van dit hoofdstuk. Raadpleeg de talrijke handleidingen m.b.t. de SQL taal welke door de meeste databases ondersteund wordt

Verzoeken kan u in een bibliotheek opslaan (klik hiervoor op OPSLAAN en geef een naam aan het verzoek).
Knoppen onderaan
  •  UITVOEREN : als u verzoek klaar is kan u dmv deze knop vragen om de berekening te starten. Indien er geen fout is in de syntax, wordt het resultaat in de Excel cellen weergegeven.
  • VERLATEN : om het invoerscherm te verlaten