Ga als volgt te werk indien u overschrijvingen aan andere begunstigden wenst in te voeren.

1. Kies het menu BANKEN
  2. Klik op de optie OVERSCHRIJVINGEN ANDERE BEGUNSTIGDEN

Het invoerscherm van de overschrijvingen aan andere begunstigden vertoont veel gelijkenissen met het scherm van de overschrijvingen aan leveranciers. De meeste velden en functies zijn dezelfde. Het grootste verschil is dat u uw overschrijvingen één na één invoert en ze niet (de)selecteert in een voorstel dat automatisch vanuit de boekhouding wordt gegenereerd.

De hoofding

Sorteren

U kan de sorteervolgorde in de afrollijst SORTERING wijzigen. U kan op alle kolommen sorteren zoals bv op de referentie, het type,...

Enkel de geselecteerde overschrijving(en)

Tevens kan u vragen om enkel de geselecteerde overschrijvingen te zien. Een overschrijving is geselecteerd zodra er een vinkje in de kolom Sel. staat.

IBAN

Daar vindt u de dagboekcode, de IBAN rekening en het saldo van de rekening van de opdrachtgever.

De kolommen

De titels van de wijzigbare kolommen worden in het paars weergegeven. Klik eerst in de regel en vervolgens in het te wijzigen veld.

Klik op  om een overschrijving toe te voegen.

Type

In de eerste kolom kiest u het type begunstigde voor wie de overschrijving bestemd is : een leverancier (L), een andere begunstigde (A) of, waarom niet, een klant (C).

Referentie en naam

Voer de referentie en naam van de begunstigde in. U heeft ook toegang tot de overeenstemmende basisgegevens.

In het geval van een andere begunstigde ( type = " A " ), is de referentie niet verplicht. U kan enkel zijn naam invoeren. Ga enkel op deze manier te werk voor de begunstigden aan wie u in de toekomst geen betaling meer moet doen.
In het andere geval is het interessant om hem vooraf in de basisgegevens te registreren.

Zodra de referentie ingevoerd is, wordt de naam automatisch aangevuld.

S/G

Deze kolom verschijnt enkel indien u over de module Overschrijvingen Buiten Sepa (Generic) beschikt.
Zo kan u de Europese overschrijvingen S (SEPA) onderscheiden van de G (Generic of Buiten SEPA) overschrijvingen.

IBAN en BIC

IBAN en BIC gegevens van de begunstigden die bevestigd zijn in de SEPA zone.
Bankrekeningnummer van de begunstigden die buiten de SEPA zone bevestigd zijn.
Indien de fiche van een begunstigder de IBAN en BIC gegevens niet bevat, kunnen deze in de tabel vervolledigd worden.

Mededeling

De mededeling en/of het bedrag worden voorgesteld in het geval van een overschrijving die bestemd is voor een "andere begunstigde" voor wie deze waarden default werden bewaard in zijn fiche.
In de zone mededeling, drukt u op de knop F2 om een gestructureerde mededeling in te voeren.

Valuta

Indien u over de module overschrijvingen 'Buiten Sepa'(Generic) beschikt, kan u een betaling in een andere munt dan de EUR ingeven. Duid hier de munteenheid aan.

Bedrag

Het aan de begunstigde te betalen bedrag

#

Deze kolom verschijnt enkel indien u over de module Buitenlandse overschrijvingen (Buiten Sepa) beschikt.
Wanneer u een begunstigde die buiten de SEPA zone gevestigd is wenst te betalen, verschijnt het symbool
of het symbool .
Wanneer u op een van deze twee symbolen klikt, krijgt u toegang tot de bijkomende gegevens met betrekking tot betalingen buiten de SEPA.
Deze gegevens zijn vereist om deze betalingen te kunnen uitvoeren. Indien het symbooltje groen is, zijn alle nodige gegevens correct ingevuld en kan de betaling plaats vinden. Daarentegen als het symbooltje rood is, dan ontbreken er gegevens of zijn ze onjuist. In een dergelijk geval dient u op het symbooltje te klikken om de gegevens correct te vervolledigen. Eens alles in orde is, wordt het symbooltje groen.

Sel

Default wordt elke overschrijving geselecteerd voor betaling op voorwaarde dat alle noodzakelijke gegevens voor de goede uitvoering geregistreerd werden (rekeningnummer, bedrag > 0, ? ).
Zet het vak Sel. aan of uit naargelang u deze facturen al dan niet wenst te betalen : het veld Totaal geselecteerde overschrijvingen wordt automatisch herberekend.

Totaal voorgestelde overschrijvingen

Het veld Totaal voorgestelde overschrijvingen komt overeen met het totaal van alle facturen die aan de criteria voldoen of ze geselecteerd worden of niet.

Totaal geselecteerde overschrijvingen

In dit veld wordt het totaal van de saldo van de geselecteerde betalingen opgeteld. Enkel de overschrijvingenn waarvoor alle nodige gegevens voor de betalingen (en m.n. het bankrekeningnummer) zijn ingevuld, zijn automatisch geselecteerd.

De handelingen

• Klik op  om een nieuwe overschrijving in te voeren.
  • Klik op  om een overschrijving te wissen.
  • Klik op  om het volledig voorstel te wissen.
  • Klik op  om een betalingsbestand volgens de banknormen aan te maken.
  • U kan op elk ogenblik alle reeds ingevoerde overschrijvingen in een bestand registreren, met een klik op
    WinBooks vraagt u dan de naam en het pad van het te bewaren bestand. Kies een duidelijke naam, die u nadien nog makkelijk kan herkennen als u het een volgende keer opnieuw wil oproepen. Eén klik op
     is voldoende om het gewenste bestand te selecteren.
  •  biedt u de mogelijkheid om het laatste betalingsbestand opnieuw op te halen.
  •  opent een venster waarin u een mededeling kan aanduiden. Deze zal gebruikt worden voor alle overschrijvingen die deel uitmaken van dit voorstel.

WinBooks bewaart de overschrijvingen aan andere begunstigden in een apart voorlopig bestand, waardoor deze gescheiden zijn van de overschrijvingen naar leveranciers die aangemaakt zijn op basis van de ingebrachte facturen. Ingevolge is het mogelijk om gelijktijdig deze twee soorten overschrijvingen naast elkaar te beheren.

In het scherm met de overschrijvingen aan de leveranciers, laat
 u toe om over te schakelen naar het betalingsvoorstel voor andere begunstigden.

Wanneer u het scherm met betalingsvoorstellen verlaat door het venster te sluiten, worden uw gegevens automatisch bewaard. Zodra u dit scherm opnieuw opent, verschijnen automatisch al uw gegevens opnieuw.