WinBooks aanvaardt analytische boekingen enkel op de algemene rekeningen die hiervoor geparametreerd zijn. Het parametreren bestaat erin de algemene rekeningen te doorlopen en voor elke rekening (klasse of subklasse) aan te geven of hierop analytisch geboekt kan worden.

Om de algemene rekeningen voor de analytische boekingen te parametreren:

1. Start de menu ANALYTISCH van het hoofdmenu.
  2. Kies de optie INSTELLINGEN en vervolgens ALGEMENE REKENINGEN.
  3. Het venster toont de lijst van de algemene rekeningen met hun omschrijving en met voor elke rekening een rood of een groen bolletje in de kolommen van de verschillende analytische secties (afdeling, dossier, ...).
    Het rode bolletje geeft aan dat er geen analytische boeking ingevoerd kan worden voor deze rekening en deze sectie.
    Het groene bolletje geeft aan dat er analytische boekingen ingevoerd kunnen worden voor deze rekening. Klik op het rode bolletje om het groen te maken en omgekeerd.

• Titelrekeningen worden eveneens in de lijst opgenomen met de omschrijving van hun klasse. Klik op het signaal dat overeenkomt met een (sub)klasseregel om de wijziging automatisch te weerkaatsen en alle rekeningen van deze (sub)klasse als analytisch te definiëren.
  • Als analytische boekingen toegestaan zijn, kan u een defaultwaarde toekennen voor deze rekening door deze waarde in de afrollijst te kiezen. Om de afrollijst te openen, dient u opnieuw in het veld te klikken nadat u het signaal op groen hebt gezet.
    Deze Defaultwaarde zal bij het boeken automatisch voorgesteld worden.

U kan de analytische velden voor elke algemene rekening ook vanaf het boekhoudplan bijwerken.