Als u een parametreerbaar veld aanmaakt en u wil dat dit veld altijd op dezelfde of op een bepaalde wijze ingevuld wordt, kan u een invoermasker definiëren. Uw invoer zal aan dit masker moeten beantwoorden om aanvaard te worden. U wil bijvoorbeeld het GSM nummer van de klanten opslaan. U wil dat het nummer altijd volgens het formaat 0455/22.33.44 ingevoerd wordt.
Een masker is een reeks speciale karakters, elk met een bepaalde betekenis.

Om een veld met een invoermasker aan te maken

1. In het menu DOSSIER : klik op de optie PARAMETERS en vervolgens op de optie BESTANDEN.
  2. Klik op het tabblad KLANT-/LEVERANCIERSFICHE (of op de tabbladen BOEKHOUDPLAN, ARTIKELFICHE, FICHE VASTE ACTIVA).
  3. Klik in Lijst van de beschikbare velden in het eerste vrije veld.
  4. Bevestig dat u dit parametreerbare veld wil toevoegen.
  5. Het veld komt nu in het onderste gedeelte van het scherm te staan.
  6. Klik in Leverancier opdat het veld niet op de leveranciersfiche opgenomen zou worden, maar enkel op de klantenfiche.
  7. Typ GSM Nummer in Omschrijving.
  8. Selecteer Vrije tekst met invoermasker in Type.
  9. Typ ####/##.##.## in Invoermasker (# voor de cijfers, & voor de letters).
  10. Typ 13 in Lengte, dit is het aantal posities voor het nummer volgens het gedefinieerde invoermasker.

11. Bewaar de wijzigingen.
  12. In de klantfiche is een veld GSM Nummer toegevoegd in het onderste gedeelte van het scherm.