De reorganisatie bouwt de bij een toevallige onderbreking van het programma eventueel beschadigde indexbestanden opnieuw op. In sommige gevallen zal WinBooks u vragen om die te starten.
Indexeren of reorganiseren ? Begin met opnieuw te indexeren. Indien het niet voldoende is, start dan de reorganisatie. Bij het reorganiseren worden niet alleen de index van de bestanden opnieuw gemaakt, maar worden eveneens de saldi van de rekeningen herberekend, het evenwicht van sommige verrichtingen hersteld, de matchingen herberekend, alsook de gegevensbestanden opgeschoond. Immers, als u een rekening of een gegeven uit een tabel verwijdert, verschijnt deze rekening of dit gegeven niet meer op het scherm. Echter, deze rekening of dit gegeven blijft fysisch aanwezig (als deleted) in het bestand totdat u het dossier reorganiseert.

Om de bestanden van een dossier te reorganiseren

1. Klik op het menu DOSSIER.
  2. Klik op de optie ONDERHOUD.
  3. Klik op de optie REORGANISEREN.
  4. Klik op de uit te voeren actie :
    • INDEXEREN : om enkel de indexbestanden opnieuw op te bouwen.
    • REORGANISEREN : om de indexbestanden te indexeren en om de bestanden op te schonen.

• UITVOEREN VOOR DE 2 ACTIEVE BOEKJAREN : om de twee actieve boekjaren gelijktijdig te reorganiseren.

• BIJWERKEN VERBINDING GESCANDE DOCUMENTEN : deze optiemogelijkheid wordt slechts getoond wanneer uw dossier met Virtual Invoice wordt gebruikt.  Zij laat toe om na de selectie van het boekjaar de linken tussen de boekstukken en de in Virtual Invoice behandelde documenten te reconstrueren.

Gezien er heel wat behandelingen uitgevoerd worden, kan de reorganisatie meer tijd in beslag nemen dan een herindexatie.

.

5. Klik op  om de geselecteerde actie uit te voeren.

Wanneer u een reorganisatie aanvraagt, zal WinBooks u voorstellen om eerst een back-up van uw gegevens te maken. Wij kunnen u alleen maar aanraden om daarop in te gaan, dit ingeval de reorganisatie zou worden stopgezet door een onderbreking in het programma, een stroomonderbreking,...

Na een reorganisatie dient u de boekhoudtest uit te voeren om zich van de coherentie van de boekhoudkundige gegevensbestanden te vergewissen.