WinBooks biedt u de mogelijkheid om uw administratieve documenten op te stellen, zoals de BTW-aangifte en de jaarlijkse BTW-klantenlisting, de intracommunautaire opgave of de fiches 281.50. WinBooks genereert deze XML-bestanden conform de normen van de Administratie. U dient dus in de verschillende tabbladen de administratieve gegevens in te vullen.

Om de vermeldingen op de BTW-aangifte en andere documenten in te stellen

1. In de menu DOSSIER: klik op de optie PARAMETERS / ALGEMEEN / Admin/BTW.

Tabblad 'BTW'

In dit tabblad kunt u ,indien nodig, de periodiciteit van uw BTW-aangifte aanpassen.
Indien, u als fiduciaire optreedt en gebruik wenst te maken van de BTW-brief, kunt u het OGM-nummer dat de Administratie aan dit dossier toegekend heeft, automatisch laten invullen.

Voor de BTW-plichtigen die een trimestriële aangifte doen en die voorschotten wensen te berekenen (dit is niet meer verplicht sedert begin 2017), kunt u de functie Beheer van het voorschot (Trimestriële BTW) activeren.

Indien het veldje ‘Beheer van de BTW periodes’ getoond wordt, hebt u toegang tot deze module in de algemene parameters reeds geactiveerd.

Vink dit vakje aan om deze module definitief voor dit dossier te activeren:

Meerdere meldingen zullen een na een verschijnen.

Ze waarschuwen de gebruiker over:

1.     De onomkeerbaarheid van deze activering

2.     De compatibiliteit bij het uitwisselen van gegevens met een andere boekhoudomgeving.

3.     Een aantal bestanden gaan bijgewerkt worden. U mag deze procedure in geen enkel geval onderbreken.

U kunt de standaardwaarde bepalen die wordt weergegeven bij het verzoek om het XML-bestand voor de btw-aangifte, de jaarlijkse btw-listing en de intracommunautaire opgave, te genereren.

Het nummer van de administratieve cel wordt niet meer gebruikt.

Tabblad 'Aangever'

Vul in dit tabblad de identificatiegegevens van de Aangever in.

Om de fiches 281.50 aan te maken, dient u het nummer van de gewestelijke directie alsook het nummer van het ontvangkantoor te vervolledigen.
Hoe de velden Gewestelijke directie nr en Ontvangkantoor nr ingevuld dienen te zijn, kunt u terugvinden in het hoofdstuk Beheer van ontvangkantoren en tevens in het FAQ gedeelte op onze website.(http://www.winbooks.be/nl/support/faq) Niettemin, indien u de nodige informatie niet zou terugvinden, of indien deze niet verplicht is, dient u de optie Niet toepasbaar te selecteren. In een dergelijk geval zal WinBooks gebruik maken van de door de Administratie herkende standaard waarden 03 99.

Indien het om een natuurlijke persoon gaat, dient het Nationaal nr vervolledigd te zijn. Dit veldje verschijnt enkel indien er geen ondernemingsnummer in het tabblad administratieve gegevens vermeld staat. Deze informatie wordt enkel voor de fiches 281.50 gebruikt.

Tijdens het genereren van de verschillende XML-bestanden zal WinBooks checken of deze gegevens wel degelijk zijn vervolledigd. Indien dit niet het geval is, verschijnt er een melding en kunt u niet verder alvorens u de nodige informatie hebt ingevuld.

Tabblad 'Afzender 281.50'

Vul de identificatiegegevens van de Afzender in. De afzender is namelijk diegene die de bestanden naar Belgotax verstuurd.
Indien de Aangever ook de Afzender is, kunt u gewoon gebruik maken van  om de gegevens van de aangever te kopiëren.

Tijdens het genereren van de verschillende XML-bestanden (Fiches 281.50) zal WinBooks checken of deze gegevens wel degelijk zijn vervolledigd. Indien dit niet het geval is, verschijnt er een melding en kunt u niet verder alvorens u de nodige informatie hebt ingevuld.

Tabblad 'BTW indiener'

Vul in dit tabblad de identificatiegegevens van de Indiener voor de BTW-Administratie in. De indiener is namelijk een externe persoon (onderneming) die de bestanden (BTW-aangiftes, de jaarlijkse BTW-klantenlistings, de intracommunautaire opgaves) in uw plaats bij de BTW-Administratie indient.

Deze gegevens moeten enkel ingevuld worden indien u beroep doet op een externe persoon (externe boekhouder bv.).

Indien de Indiener en de afzender eenzelfde persoon is, kunt u gewoon gebruik maken van  om de gegevens van de afzender 281.50 te kopiëren.

In het geval van een fiduciaire die de aangiftes groepeert, moeten deze parameters verplicht en zullen in het groeperingsscherm worden ingevuld.

Tijdens het genereren van de verschillende XML-bestanden (BTW- aangifte, intracommunautaire opgave, Jaarlijkse BTW-listing, Fiches 281.50) zal WinBooks checken of deze gegevens wel degelijk zijn ingevuld. Indien dit niet het geval is, verschijnt er een melding en kunt u niet verder alvorens u de nodige informatie hebt vervolledigd.

Tabblad 'Gemengde belastingplichtige'

Als gemengde belastingplichtige kunt u in dit tabblad volgende gegevens invullen:

• Het percentage van het algemeen verhoudingsgetal (pro rata) en het jaar
    • De uitsplitsing van het werkelijk gebruik
    • De 5 bijzondere verhoudingsgetallen, als u die gebruikt.
  • Deze gegevens worden opgenomen in het XML-bestand dat wordt geüpload naar de Intervat-website.
  • Let op, deze gegevens hebben geen invloed op de berekening van de btw-aangifte.
  • Als u meer dan 5 bijzondere verhoudingsgetallen hebt, moet u bijvoorbeeld een pdf-bestand toevoegen bij het indienen van uw btw-aangifte.

Klik op om uw wijzigingen op te slaan of op  om af te sluiten zonder op te slaan.