Wanneer u een nieuw dossier aanmaakt, worden de lay-outs van de rekeninguittreksels geleverd door WinBooks, maar u kunt ze wijzigen en aanpassen aan uw behoeften.

1. Selecteer de menu DOSSIER.
  2. Klik op de optie PARAMETERS en vervolgens op de optie LAY-OUT / REKENINGUITTREKSEL.

3. Klik op de lay-out die bij de taal hoort.

Met de optie 'Laden vanuit een ander dossier' kunt u de rekeninguittreksels kopiëren die u eerder zou hebben aangepast in een ander dossier.

Lay-out

Het scherm van de lay-out bestaat uit 3 delen:

• De knoppenbalk: handelingen op de velden en op de lay-out in het algemeen.
  • Selectie van de velden die op het overzicht moeten staan (koptekst/ voettekst-velden en document body-velden).
  • Het document.
    • Het wijzigbare gedeelte - op witte achtergrond - is gereserveerd voor de header van het document.
    • Het wijzigbare gedeelte - op gele achtergrond - is in dit geval uitsluitend gereserveerd voor de inhoud van het rekeninguittreksel zelf.

Koptekst van het document

1. Maak de kop van het overzicht en van de kolommen aan door in de knoppenbalk te klikken op het icoon:
     om een tekstveld aan te maken.
     om een grafiek in te voegen.
     om een lijn te trekken.
    Nadat u het gepaste icoon geselecteerd hebt, plaats de cursor in het gedeelte op witte achtergrond waar u een tekstveld wilt aanmaken, een grafiek of een lijn wilt trekken.
  2. Selecteer in VELDEN KOPSTUK DOCUMENT één voor één de velden die in de koptekst of in de voettekst van het document moeten worden opgenomen:
    Selecteer het gepaste veld in de afrollijst.
    Klik op het icoon  .
    Klik in het gedeelte op witte achtergrond op de plaats waar u het veld wilt toevoegen.
  3. Verbeter eventueel de presentatie van de lay-out d.m.v. volgende iconen in de knoppenbalk:
     om een rechthoek met randen rond het veld aan te maken.
     om een rechthoek op zwarte achtergrond aan te maken.
     om een rechthoek zonder rand en op grijze achtergrond rond het veld aan te maken.
    om de geselecteerde velden horizontaal uit te lijnen.
    om de geselecteerde velden verticaal uit te lijnen.

Centrale deel van het document

Het centrale deel (in geel) van het document kan in geen geval worden gewijzigd, noch een variabele zone bevatten. In het geval van het rekeninguittreksel wordt het centrale deel van het document namelijk op dezelfde manier ingevuld als het document dat resulteert uit de historiek van de klanten- en leveranciersrekeningen.

De objecteigenschappen

U kunt bovendien de eigenschappen van een geselecteerd veld wijzigen door op de rechtermuisknop te klikken en door de optie
 OBJECTEIGENSCHAPPEN te kiezen:

• het geselecteerde veld is een tekstveld: om het lettertype, de lettergrootte, de letterstijl, de kleur en de tekst zelf te wijzigen.
  • het geselecteerde veld is een lijn of een rechthoek met randen: om de dikte en de kleur van de lijn of van de rand te wijzigen.
  • het geselecteerde veld is een rechthoek zonder randen of op zwarte achtergrond: om de kleur van de achtergrond te wijzigen.

Indien u een rechthoek op gekleurde achtergrond met tekst erin wilt aanmaken, maak eerst de rechthoek aan, maak vervolgens het tekstveld aan en wijzig tenslotte de kleur van de tekst.

In het specifieke geval van de betalingsaanmaningen geeft de optie OBJECTEIGENSCHAPPEN, geactiveerd in het bovenste en/of onderste deel van de lay-out van de aanmaning, toegang tot de tekst die in dit deel moet verschijnen. Zoals voor een memo, is het mogelijk om de tekst te verrijken: verandering van lettertype, grootte, onderstreping, verandering van kleur, centrering, ... U kunt ook variabelen invoegen: de datum van vandaag (systeem) of beheer van datums.

De afdrukeigenschappen

U kunt de afdrukeigenschappen van een geselecteerd veld ook wijzigen door op de rechtermuisknop te klikken en de optie AFDRUKEIGENSCHAPPEN te selecteren:

U kunt dan kiezen of het betreffende veld moet worden afgedrukt op ofwel:

• Alle pagina's
  • Enkel de eerste pagina
  • Enkel de laatste pagina
  • Alle pagina's behalve de eerste
  • Alle pagina's behalve de laatste
  • Alle pagina's behalve de eerste en de laatste

Bekijk eventueel het overzicht op het scherm door op het icoon te klikken.

Bewaar de lay-out door op het icoon te klikken.

Lijst met variabelen

CodeOmschrijvingOpmerking
Variabelen die worden gebruikt in de het centrale deel van de tekst FreePara01Tekst bovenaanRechtermuisklik → Objecteigenschappen
RecorddateDatum beheer
TodayDag van vandaag
Variabelen die worden gebruikt in de kop- en voettekst van het document

Adress1Adres 1 van de klant
Adress2Adres 2 van de klant
CCtryCode land
ZipCodePostcode van de klant
ZipCodeSIPostcode zonder ISO-code
Name2Naam van de contactpersoon
ToDayDateDatum van vandaag
CityWoonplaats van de klant
FaxFaxnummer
TelTelefoonnummer
CustomerNameNaam van de klant
CivNomNaam van de klant voorafgegaan door de aanspreektitel
CivContactNaam van de contactpersoon voorafgegaan door de aanspreektitel
VATNumberBtw-nummer
CountryLand
RefCliReferentie van de klant