Heden wordt enkel nog de elektronische klantenlisting (VATLIST bestand) door de Administratie aanvaard.
Dit maakt het de belastingplichtige mogelijk om op een veilige manier hun jaarlijkse btw klantenlisting in te dienen via Internet, door gebruik te maken van digitale certificaten en van een digitale handtekening.

Alhoewel de BTW-klantenlisting op papier geen officiële waarde meer heeft, laat WinBooks toe om deze zowel op scherm te bekijken en af te drukken zodat u ze rustig kunt controleren, en daarna het voor de Administratie bestemd bestand aan te maken.

Elke BTW-plichtige dient vóór 31 maart van elk jaar een lijst van alle Belgische BTW-plichtige klanten in te dienen (op deze listing worden de transacties vermeld op de lijst met de intracommunautaire leveringen dus niet opgenomen).

Op deze listing dienen enkel de niet-vrijgestelde BTW-plichtige klanten opgenomen te worden aan wie, in de loop van het voorbije kalenderjaar, goederen en/of diensten geleverd zijn voor een jaarlijks bedrag (omzet) van meer dan 250 €.

Volgens richtlijnen voor het opmaken van de jaarlijkse listing klanten, indien evenwel een creditnota of negatieve verbetering slaat op een handeling verricht in een jaar dat voorafgaat aan het jaar waarop de listing betrekking heeft, moet het saldo steeds worden vermeld, zelfs indien het kleiner is dan 250 euro of negatief. In dit laatste geval dient het saldo te worden voorafgegaan door een “min”-teken."
http://minfin.fgov.be/portail2/nl/downloads/e-services/intervat/725-notice.pdf

Om deze creditnota's goed te kunnen verwerken, is het noodzakelijk om ze te matchen met de facturen van het voorgaande jaar.

Indien u uw dossier in de loop van het boekjaar aangemaakt hebt, heeft WinBooks de mogelijkheid voorzien de jaarlijkse listing te wijzigen opdat u de omzet en de BTW m.b.t. de periodes voor het voeren van de boekhouding in WinBooks zou kunnen toevoegen.

De jaarlijkse BTW klantenlisting aanmaken en afdrukken

In het hoofdstuk aangaande het afdrukken van de BTW-klantenlisting vindt u de details van de selectiecriteria die vereist zijn om deze samen te stellen.

De jaarlijkse BTW klantenlisting wijzigen.

Bij het bekijken van een BTW klantenlisting op scherm, klik op (in de takenbalk bovenaan het scherm)
Een venster laat u toe de aanpassingen aan te duiden.

Voorbeelden :

• Ingeval een klant die nog niet opgenomen werd in de listing daar zijn omzet betrekking heeft tot een periode die het voeren van de boekhouding met WinBooks voorafgaat, kunt u een nieuwe regel toevoegen.
  • Ingeval een klant die reeds in de listing vermeld staat doch waarvoor er maar een deel van de omzet vermeld staat (Boekhouding pas sinds een paar maanden met WinBooks gevoerd), kunt een regel aanpassen.

Om een wijziging op te slaan, klik op

Er verschijnt een nieuw venster waarin u volgende gegevens dient te vervolledigen:

• De referentie van de Belgische belastingsplichtige klant;
  • Diens BTWnummer verschijnt automatisch zodra de referentie ingevuld is.
  • De omzet (deze zal aan de reeds door WinBooks berekende omzet worden toegevoegd, ingeval deze klant reeds vermeld is in de listing)
  • De belasting m.a.w. het BTW bedrag (dit laatste zal aan het reeds door WinBooks berekend BTW bedrag worden toegevoegd, ingeval deze klant reeds vermeld is in de listing).
  • De omschrijving: deze is louter voor intern gebruik en laat toe om de reden van de aanpassing te melden.
    Klik vervolgens op  om uw verbetering op te slaan. Ga daarna door met uw overige aanpassingen.

en  laten toe om een regel van deze tabel respectievelijk te wijzigen of te wissen.

Eens u rond bent met de verschillende aanpassingen, klik op  . De listing wordt automatisch bijgewerkt.

Indien het om een verbeterende BTW-Listing gaat, dient u het nummer 'Intervat Aangifte Referentie' te vervolledigen. Dit nummer kunt u terugvinden op het door het BTW gegeven ontvangst bewijs van uw reeds ingediende aangifte.

Klik op   om uw 'Intervat Aangifte Referentie' in te vullen.
Deze verbeterde BTW-Listing zal zo uw oorspronkelijke BTW-Listing vervangen bij de BTW administratie.

Deze wijzigingen worden bewaard en zullen automatisch in acht genomen worden indien u voor het betrokken jaar de listing opnieuw wenst te bekijken.

Indien er geen klanten dienen opgenomen te worden in de listing, m.a.w. indien uw listing NIHIL is, moet u noch een listing noch een bestand maken. U dient enkel het overeenstemmende vakje (Jaarlijkse klanten lijst nihil) in de laatste btw-aangifte van het betrokken kalenderjaar aan te kruisen.