Heden wordt enkel nog de elektronische BTW-aangifte (Intervat bestand) door de Administratie aanvaard.
Dit maakt het de belastingplichtige mogelijk om op een veilige manier BTW-aangiften in te dienen via Internet, door gebruik te maken van digitale certificaten en van een digitale handtekening.
Alhoewel de BTW-aangifte op papier geen officiële waarde meer heeft, laat WinBooks toe om deze op het scherm te bekijken en af te drukken zodat u ze rustig kunt controleren, en daarna het voor de Administratie bestemd bestand aan te maken.

In WinBooks bestaat de afgedrukte BTW-aangifte uit meerdere delen :

• De basisgegevens komen uit de instellingen ingevoerd in de tabbladen administratieve gegevens en BTW.
  • De verschillende bedragen in de vakken worden ingevuld op basis van de tijdens het boeken gebruikte BTW-codes.

In het afdrukvoorbeeld kunt u de bedragen in de vakken wijzigen, wat u o.a. toelaat regularisaties in vakken 61 en 62, voorschotten in het vak 91 (enkel in de maandelijkse aangifte m.b.t. de transacties van de maand december, enz.), alsook de gegevens m.b.t. de eindafrekening in te voeren. Alle manuele aanpassingen zullen op de tweede bladzijde van de aangifte (controlelijst) als dusdaning vermeld zijn. Dit laat toe om de bedragen komende van de boekingen te onderscheiden van de manuele aanpassingen.

• De controlelijst:
    Een lijst van de verschillende controles die door de BTW-administratie uitgevoerd worden. Deze controles worden automatisch uitgevoerd bij het genereren van de BTW-aangifte. Op deze lijst wordt per BTW-vak de opsplitsing per BTW-code opgenomen.
    Indien u deze optie geactiveerd hebt, wordt het detail van alle BTW-vakken per boekstuk tevens afgedrukt.
  • De eindafrekening:
    De eindafrekening is een tool die voor de aangever bedoeld is. Het bedrag dat uiteindelijk aan de Staat verschuldigd zal zijn of door de Staat terugbetaald zal worden n.a.v. het indienen van de BTW-aangifte vloeit niet enkel voort uit het bedrag in vak 71 of 72, maar dient door de aangever berekend te worden rekening houdend met de situatie van zijn rekening-courant en met de voorschotten die hij tijdens de aangifteperiode eventueel betaald heeft.
  • Het detail van de vakken:
    Ter controle kunt u ook het detail van de vakken vragen.
    Alle boekingen gebruikt voor het berekenen van elk vak worden weergegeven.

De BTW-aangifte aanmaken en afdrukken

In het hoofdstuk aangaande het afdrukken van de BTW-aangifte vindt u de details van de selectiecriteria die vereist zijn om deze te berekenen.

Bij het berekenen van de BTW-aangifte met betrekking tot de laatste maand van een kwartaal of met betrekking tot een kwartaal, kijkt WinBooks na of de voorwaarden (bepaald door de Administratie) om een terugbetaling aan te vragen al dan niet voldaan zijn. Is dit het geval, dan verschijnt er een melding waarin er voorgesteld wordt om het vakje met betrekking tot het aanvragen van de terugbetaling aan te kruisen.
Indien dit vakje al aangekruisd is, zal de melding niet verschijnen.

De bedragen alsook de algemene gegevens van de BTW-aangifte wijzigen.

Bij het bekijken van een BTW-aangifte op scherm, klik op WIJZIGEN (in de takenbalk bovenaan uw scherm)
Een venster toont de verschillende onderdelen van de aangifte.

Voer uw wijzigingen in (meestal via de kolom CORRECTIE). De aangeduide bedragen zullen aan de reeds berekende bedragen worden toegevoegd.

In het tabblad Algemene info vindt u de vakjes met betrekking tot  'het aanvragen van een terugbetaling', het aanvragen van betaalformulieren. Tevens kunt u aanduiden dat de jaarlijkse klanten listing nihil is.

Indien het om een verbeterende aangifte gaat, dient u het nummer 'Intervat Aangifte Referentie' te vervolledigen. Dit nummer kunt u terugvinden op het door het BTW gegeven ontvangstbewijs van uw reeds ingediende aangifte.

Deze verbeterde aangifte zal zo uw oorspronkelijke aangifte vervangen bij de BTW administratie.

U kunt  twee soorten commentaar invullen.

Een commentaar bestemd voor de Administratie. Deze zal worden weergegeven in het bestand dat naar Intervat wordt verstuurd.

En een intern commentaar.

Na het aanpassen van de verschillende tabbladen, klik op  : de BTW-aangifte wordt bijgewerkt.

WinBooks bewaart uw aanpassingen in aparte bestanden. Dit biedt u de mogelijkheid om een vorige aangifte opnieuw te bekijken. Indien u nieuwe documenten in een periode boekt, zal de BTW-aangifte automatisch bijgewerkt worden, doch indien gewenst rekening houden met de reeds bewaarde manuele aanpassingen.

Ingeval de vakjes 44 en/of 44 bedragen bevatten, zal WinBooks u eraan herinneren een intracommunautaire opgave in te dienen.