In functie van uw selectiecriteria laat WinBooks toe een lijst van de vervallen aankoopfacturen te genereren. Op basis van de vervaldatum van een factuur kan WinBooks bepalen of een aankoopfactuur al dan niet vervallen is. U kan het voorstel op het scherm bekijken en/of afdrukken en/of de factuur vanuit dit betalingsvoorstel direct of achteraf betalen (of iemand deze taak toevertrouwen).

De wetgeving die in het dossier werd ingesteld heeft geen invloed op het betalingsvoorstel en het betalingsbestand (SEPA - Buiten SEPA).

Enkel het IBAN nummer van de opdrachtgever maakt het verschil.

Daar de structuur van de SEPA bestanden lichtjes verschillend is per land of zelfs per bank, werden de volgende bestandstypes reeds voorzien door WinBooks.

Als de opdrachtgever een

Belgische IBAN gebruikt : SEPA en buiten SEPA bestanden

Luxemburgse IBAN gebruikt : SEPA en buiten SEPA bestanden

Franse IBAN gebruikt : enkel SEPA bestanden

Nederlands IBAN van de RABOBANK gebruikt : SEPA en buiten SEPA bestanden

Om een betalingsvoorstel te genereren

1. Klik op de menu BANKEN.
  2. Klik op de optie OVERSCHRIJVINGEN LEVERANCIERS.

Indien u vooraf een betalingsvoorstel had gegenereerd zonder alle voorgestelde betalingen uit te voeren, wordt de optie Ophalen laatste bestand betalingsvoorstellen standaard geactiveerd. U kan zo het voorstel ophalen zonder rekening te houden met de ondertussen toegevoegde openstaande posten. Deze optie is gegrijsd indien u nog geen voorstel gegenereerd hebt.

3. Klik naast Aanmaken nieuw bestand betalingsvoorstellen om een nieuwe lijst te genereren rekening houdend met de ingevoerde criteria :

Deze optie wordt automatisch geactiveerd indien u nog geen voorstel gegenereerd hebt.

Indien u deze optie activeert terwijl er reeds een voorstellijst bestaat, vraagt WinBooks u uitdrukkelijk het verwijderen van het bestaande bestand te bevestigen.

4. U kan eveneens kiezen om :
    • Het laatste betalingsbestand op te halen met als doeleinde het opnieuw genereren van het bestand dat naar de bank dient gestuurd te worden.
    • Een bewaard bestand recupereren. Hier dient u de plaats waar dit bestand bewaard is aan te duiden.
  5. Kruis het vakje Terugname van de commentaar indien de mededeling leeg is aan om de commentaar van de boeking als mededeling te gebruiken, indien deze laatste niet werd ingevuld. Dit vakje is standaard aangekruist.
  6. Klik op  om naar het selectiescherm te gaan of onmiddellijk naar het scherm met het betalingsvoorstel indien u opteerde voor het ophalen van een bestaand voorstel of bestand.

Selectiescherm

Rekening opdrachtgever

Selecteer het financiële dagboek dat met de te debiteren bankrekening overeenstemt. Standaard wordt het laatst voor een betaling gebruikte dagboek voorgesteld.

Dit is een verplicht gegeven. Niettemin kan u nog steeds dit gegeven wijzigen in het scherm met betalingsvoorstel zelf. Tenslotte, indien u een kredietlimiet aan het financiële dagboek gekoppeld heeft en het bedrag dat u wil betalen is groter dan de gedefinieerde limiet, geeft WinBooks een melding bij het uitvoeren van de betalingen.

Indien u over de module Buitenlandse betalingen beschikt, kan u een rekening die in een andere munt dan de EUR wordt gehouden, aanduiden. In een dergelijk geval zullen enkel de facturen die in die andere munt zijn opgesteld betaald kunnen worden met deze rekening.

In dit geval, moet de IBAN voorafgaand  aangeduid zijn in de fiche van het financieel dagboek.

Leveranciers selecteren
Vanaf leverancier/Tot leverancier

Selecteer eventueel een reeks leveranciers of laat deze velden leeg indien u met alle leveranciers rekening wil houden. Selecteer dezelfde leverancier in beide velden indien hij de enige is die u wil betalen.

Categorieën

Indien u uw leveranciers in categorieën onderverdeeld heeft, is het mogelijk één of meerdere categorie(ën) te selecteren zodat enkel de leveranciers van deze categorie(ën) in de lijst opgenomen worden.
De categorie Leeg herneemt alle klanten/leveranciers waarvoor er geen categorie in de fiche werd aangeduid.

Een rechterklik is voldoende om de selectie om te draaien. Zo kan de gebruiker Alle categorieën behalve ... selecteren.

Bankrekeningen

D.m.v. dit venster kan u leveranciers kiezen op basis van de oorsprong van hun bankrekening. U kan de binnenlandse of buitenlandse leveranciers die gevestigd zijn in de SEPA zone selecteren of/en de buitenlandse leveranciers die over een bankrekening buiten de SEPA zone beschikken.
Ten laatste, kan u eveneens de leveranciers waarvoor er geen bankrekening in hun fiche werd aangeduid, selecteren.

Facturen
Facturen vervallen op

U kan de beheerdatum op verschillende manieren instellen. Ofwel werkt u met een vaste datum (WinBooks zal alle vervallen bedragen op de hier ingevoerde datum opnemen. Het programma baseert zich hiervoor op de vervaldatum van de factuur.), ofwel duidt u een termijn (aantal dagen) waarin de factuur zal vervallen, of reeds vervallen is.

Dagboeken

Tevens kan de gebruiker de dagboeken waaruit de facturen opgehaald dienen te worden, aanduiden. Dit laat een gerichte selectie van de te betalen facturen toe. Standaard worden Alle dagboeken geselecteerd.

Disconto

Kruis de optie Met facturen waarvoor heden een disconto .... aan indien u ook de facturen met disconto waarvan de vervaldatum van de disconto kleiner of gelijk is aan de beheerdatum wenst op te nemen in uw betalingsvoorstel. Of de vervaldatum van deze facturen al dan niet voorbij is, speelt geen rol meer.

U kan enkel gebruik maken van deze criteria als u het beheer van een disconto geactiveerd heeft en de gegevens aangaande de disconto aangeduid heeft bij het boeken van de factuur

Vreemde valuta's
Met facturen in vr. valuta

Standaard houdt WinBooks enkel rekening met de facturen in de munteenheid van het dossier. Kruis dit vak aan om ook met de facturen in andere munteenheden ook rekening te houden. Vervolgens duidt u aan of u Alle facturen in vr. valuta in acht wenst te nemen of Enkel de facturen in welbepaalde munteenheden.

Indien de rekening van de opdrachtgever reeds in een vreemde valuta is zullen enkel de facturen in diezelfde munteenheid in acht worden genomen en zo nodig betaald worden. U zal geen facturen in andere valuta's kunnen selecteren

Betalen in EUR of in de munteenheid van de factuur

Standaard worden alle facturen betaald in EUR. Niettemin, indien u beschikt over de module Betalingen Buiten SEPA kan u de facturen uitgedrukt in vreemde valuta in diezelfde munteenheid betalen.

Verschillende velden zijn enkel beschikbaar naargelang de modules waarover u beschikt. Indien u niet beschikt over de module Betalingen Buiten SEPA zal u geen buitenlandse leveranciers die met een financiële instelling buiten de SEPA zone werken, kunnen selecteren. U zal ook geen facturen in andere munteenheden kunnen selecteren.

Eens u de criteria heeft aangeduid, klikt u op  om door te gaan naar het venster met het betalingsvoorstel. Daar ziet u de lijst van de facturen die zouden moeten betaald worden. Dit voorstel is gesorteerd op leveranciersreferentie.

Indien er geen facturen zijn die voldoen aan de ingestelde criteria, zal WinBooks dit melden. U verlaat dan dit onderdeel van het programma van zodra u op de knop
   klikt.