Eens het voorstel aangemaakt is, bekomt u een venster waarin u o.m. de selectie kan controleren en/of aanpassen, het bedrag kan aanpassen, een IBAN kan toevoegen of wijzigen,...
Iedere regel stemt overeen met een factuur of verschillende boekstukken (facturen, cn, gedeeltelijke betalingen,...) die samen afgepunt zijn.

Indien u de betalingen van meerdere facturen wenst te groeperen om zo de kosten van overschrijvingen Buiten Sepa te verminderen, dient u deze facturen samen te matchen.

De hoofding

Sorteren

U kan de sorteervolgorde in de afrollijst SORTERING wijzigen. U kan op alle kolommen sorteren zoals bv de derdereferentie, de vervaldatum,...

Enkel de geselecteerde overschrijving(en)

Tevens kan u vragen om enkel de geselecteerde overschrijvingen te zien, of ze nu manueel of via het programma geselecteerd werden is van geen belang. Een overschrijving is geselecteerd zodra er een vinkje in de kolom Sel. staat.

IBAN

Daar vindt u de dagboekcode, de IBAN rekening en het saldo van de rekening van de opdrachtgever die u in het selectiescherm heeft aangeduid.

De kolommen

De titels van de wijzigbare kolommen worden in het paars weergegeven. Klik eerst in de regel en vervolgens in het te wijzigen veld.

Referentie en Naam

De referentie en naam van de leverancier.

S/G

Deze kolom verschijnt enkel indien u over de module Overschrijvingen Buiten Sepa (Generic) beschikt.
Zo kan u de Europese overschrijvingen S (SEPA) onderscheiden van de G (Generic of Buiten SEPA) overschrijvingen.

Indien u met de BVB layout werkt, heeft deze kolom B/N als titel. om de (B) Buitenlandse en de (N) Nationale overschrijvingen te onderscheiden.

IBAN en BIC

IBAN en BIC gegevens van de leveranciers die gevestigd zijn in de SEPA zone.
Bankrekeningnummer van de leveranciers die buiten de SEPA zone gevestigd zijn.
Indien de fiche van een leverancier de IBAN en BIC gegevens niet bevat, kunnen deze in deze tabel vervolledigd worden. WinBooks zal in een dergelijk geval voorstellen om de identificatiefiche van de leveranciers automatisch bij te werken. Indien u een bestaande IBAN wijzigt in de tabel, zal WinBooks eveneens voorstellen om de fiche aan te passen.

Totaal DNM

Totaal van de debetboekingen die niet afgepunt zijn (niet toegekende betalingen, niet afgepunte creditnota's,...)

Mededeling

Standaard is de mededeling een gestructureerde mededeling, die automatisch opgehaald wordt uit de mededeling van de factuur. De F2 toets laat toe van een gestructureerde mededeling naar een tekstmededeling te switchen.
Indien er geen mededeling werd ingevuld bij het boeken van de aankoopfactuur en als de optie Terugname van de commentaar indien de mededeling leeg is aangekruist is, zal de commentaar van de aankoopfactuur dienen om de mededeling bij de betaling te vervolledigen.

Bedrag EUR

Het te betalen bedrag in EUR voor deze factuur of gegroepeerde boekstukken. Dit veld heeft een groene achtergrond indien dit bedrag geselecteerd is om te betalen. U kan dit bedrag aanpassen, indien u bv enkel een voorschot wenst te betalen i.p.v. de volledige som.

Dit bedrag kan niet gewijzigd worden indien de aankoopfactuur in vreemde valuta werd geboekt en u deze in die munteenheid wenst te betalen.

Indien u meerdere facturen geboekt in verschillende munteenheden samen afpunt, zal de betaling enkel in EUR kunnen uitgevoerd worden. Het saldo van deze facturen zal dan ook enkel in EUR getoond worden.

Percentage

Deze kolom dient om aan te duiden dat er een disconto werd toegekend, dat reeds in acht werd genomen bij het berekenen van het te betalen bedrag. Wanneer u even de cursor laat staan op het % icoontje, zal een etiket zowel het bedrag als de vervaldatum van het disconto vermelden.

Indien u het te betalen bedrag wijzigt, zal het disconto niet in acht worden genomen. U dient dus zelf rekening met het disconto te houden bij het aanduiden van dit aangepaste te betalen bedrag.

De boeking met betrekking tot dit disconto wordt toegevoegd aan de diverse post die automatisch aangemaakt wordt, indien de gebruiker gevraagd heeft om een diverse post op de rekening 'overschrijvingen in wacht' aan te maken bij het verzenden van het betalingsbestand naar de bank.

Bedrag Val. en Val.

Te betalen bedrag in de munteenheid van de aankoopfactuur of van de verschillende gegroepeerde stukken.
Deze velden worden enkel vervolledigd indien de facturen in vreemde valuta werden geboekt. Het te betalen bedrag in vreemde valuta kan enkel gewijzigd worden indien u dit bedrag ook in vreemde valuta wenst te betalen. Dit is enkel mogelijk indien u over de module Buitenlandse overschrijvingen (Buiten Sepa) beschikt.

Indien u de betalingen uitsluitend in EUR uitvoert, zal dit veld op nul worden gezet van zodra u het Bedrag EUR aanpast.

Vervallen op

Vervaldatum van de factuur

#

Deze kolom verschijnt enkel indien u over de module Buitenlandse overschrijvingen (Buiten Sepa) beschikt.
Wanneer u een leverancier die buiten de SEPA zone bevestigd is wenst te betalen, verschijnt het symbool of het symbool
.
Wanneer u op één van deze twee symbolen klikt, krijgt u toegang tot de bijkomende gegevens met betrekking tot betalingen buiten de SEPA.
Deze gegevens zijn vereist om deze betalingen te kunnen uitvoeren. Indien het symbooltje groen is, zijn alle nodige gegevens correct ingevuld en kan de betaling plaatsvinden. Daarentegen als het symbooltje rood is, dan ontbreken er gegevens of zijn ze onjuist. In een dergelijk geval dient u op het symbooltje te klikken om de gegevens correct te vervolledigen. Eens alles in orde is, wordt het symbooltje groen.

Sel

Zet het vak SEL. aan of uit naargelang u deze facturen al dan niet wenst te betalen : het veld Totaal geselecteerde overschrijvingen wordt automatisch herberekend.
Indien de achtergrond zalmkleurig is en er geen vinkje staat, is de factuur niet goedgekeurd of de status 'niet betalen' staat actief. Indien u deze factuur toch wenst te betalen, moet u het vakje aankruisen en uw beslissing bevestigen.

Totaal voorgestelde overschrijvingen

Het veld Totaal voorgestelde overschrijvingen komt overeen met het totaal van alle facturen die aan de criteria voldoen of ze geselecteerd worden of niet.

Totaal geselecteerde overschrijvingen

In dit veld wordt het totaal van het saldo van de geselecteerde facturen opgeteld. Enkel de facturen waarvoor alle nodige gegevens voor de betalingen (en m.n. het bankrekeningnummer) zijn ingevuld, zijn automatisch geselecteerd.

Gecumuleerd saldo

Het veld Gecumuleerd saldo komt overeen met het huidige saldo van het financiële dagboek (naast het veld Rekening opdrachtgever) na aftrek van de geselecteerde facturen. Dit saldo wordt in het rood getoond indien het negatief is.

De handelingen

• Klik op de knop  of dubbelklik op een regel om de historiek van betreffende leverancier te bekijken.
  •  laat u toe om de gedetailleerde gegevens van de factuur of van de verschillende gegroepeerde boekstukken te bekijken (enkel voor SEPA overschrijvingen).
  • Het voorstel bekijken en/of afdrukken en/of de betalingen uitvoeren door op de knop
     te klikken.
  •   laat u toe om alle regels te selecteren of de selectie voor alle regels te verwijderen.
  • Klik op  om naar het scherm met het voorstel tot betaling van andere begunstigden te gaan.
  •  biedt u de mogelijkheid om meerdere betalingsvoorstellen te bewaren en ze later terug op te halen.
    U kan de naam van het bestand alsook de map waarin het bestand zal bewaard worden, veranderen. Zo is het mogelijk om een betalingsvoorstel achteraf op te halen (in het scherm met voorstellen tot betaling) door het selecteren van de map en het overeenstemmende bestand.

Indien een factuur ondertussen al betaald is via een ander voorstel of manueel, zal ze niet meer voorgesteld worden in het zo opgehaalde voorstel.

• Verlaat het scherm met betalingsvoorstellen door het venster te sluiten. Het voorstel wordt automatisch bewaard in een bestand dat eventueel later kan opgehaald worden.