Na elke BTW-aangifte wordt er meestal een diverse post om de verschillende rekeningen m.b.t. de BTW te salderen, geboekt. Als tegenboekingsrekening dient de rekening-courant van de BTW-Administratie.

WinBooks heeft een functie ingebouwd die toelaat om deze diverse post automatisch te genereren.

Instellingen

In de menu DOSSIER, klik op de optie PARAMETERS en vervolgens op ALGEMEEN.
Ga via Automatische DP naar het tabblad BTW, en duid de betrokken algemene rekeningen, alsook het dagboek dat u wenst te gebruiken voor het boeken van deze DP.
Volgende rekeningen dienen te worden bepaald.

• De rekening-courant van de administratie die gebruikt zal worden indien er BTW dient te worden betaald aan de administratie voor de betrokken periode.
  • De rekening-courant van de administratie die gebruikt zal worden indien er BTW door de administratie dient te worden betaald voor deze periode.
  • Twee andere rekeningen kunnen aangeduid worden: de twee algemene Regularisatierekeningen weerspiegelen de eventuele geregistreerde boekingen ten gevolge van correcties.

De diverse post BTW genereren

Kies de menu OPERATIES en klik vervolgens op SALDERING BTW

Het programma toont de laatste periode waarin er een diverse post BTW werd geboekt, en stelt de volgende periodereeks voor.
U kunt de tijdspanne waarvoor de DP BTW dient te worden berekend alsook de commentaar van het boekstuk, wijzigen.
De diverse post BTW die door WinBooks wordt aangemaakt, is een voorstel en kan bijgevolg nog worden aangepast zoals eender welke andere diverse post die manueel werd ingebracht.

Indien de BTW-saldering met betrekking tot de vorige periode uitkomt op een terugvorderbaar BTW-bedrag, zal WinBooks u tijdens het aanmaken van de DP BTW met betrekking tot de volgende periode, voorstellen om dit bedrag ook in rekening te brengen, teneinde te berekenen of er BTW dient te worden betaald of terug te vorderen.
Indien de berekening met betrekking tot vorige periode op een BTW- bedrag die aan de administratie dient te worden betaald, uitkomt, gaat WinBooks ervan uit dat dit bedrag heel waarschijnlijk gesaldeerd zal worden bij het boeken van de effectieve betaling van dit bedrag (financieel dagboek)

WinBooks bewaart altijd de periode van de laatst geboekte DP BTW, zelfs indien u deze manueel hebt verwijderd. Het is nog steeds mogelijk om een nieuwe DP te maken door de betrokken periodes gewoon aan te passen.