Het is namelijk zo dat sommige bedrijven een balans aan de hoofdzetel moeten indienen en dit onder een door hen vereiste groepering van rekeningen. Dankzij deze optie, kan de gebruiker een alternatieve rekening toekennen aan één of meerdere algemene rekeningen m.a.w. een overeenstemmingstabel samenstellen. Aan de hand van deze tabel zal het voor WinBooks mogelijk zijn om die andere rapportage balans aan te maken.

Om de lijst met de alternatieve rekeningen te openen

1. In de menu BESTAND : klik op de optie TABELLEN.
  2. Klik op INSTELLINGEN ALTERNATIEVE BALANS.

De gebruiker kan zo een alternatieve rekening koppelen aan elke algemene rekening uit zijn boekhoudplan. Die alternatieve rekening kan aan één of meerdere algemene rekeningen gekoppeld worden.

Het is niet verplicht om aan iedere algemene rekening een alternatieve rekening toe te kennen.

Om deze koppeling te maken, dient de gebruiker de cursor in de kolom Herindeling te plaatsen en te klikken op de afrollijst. Het venster toont de reeds bestaande alternatieve rekeningen, en de gebruiker hoeft nog enkel de gekozen rekening te selecteren.

Indien de gewenste alternatieve rekening nog niet bestaat, kan er altijd een nieuwe aangemaakt worden d.m.v.  .

laat toe om een alternatieve rekening te wijzigen en zonodig kan u de rekening wissen d.m.v. .

Zoals voor de algemene rekeningen, dient u de Code en de hoofdomschrijving te vervolledigen. Zonodig kan u ook de alternatieve omschrijving aanduiden. Vervolgens klik op  en selecteer dan de algemene rekening d.m.v. .

Indien u enkel een alternatieve rekening wenst toe te kennen aan rekeningen met een saldo verschillend van nul, is het handig om de optie met nul de saldo = 0 uit te vinken.*

Indien een type herschikking niet voldoende is, daar de gebruiker zijn cijfers onder de vorm van verscheidene balansen dient neer te leggen, kan hij nog altijd verschillende rapportage types aanmaken. Standaard bestaat er al een mogelijkheid tot alternatieve herschikking namelijk a.d.h.v. de template DEFAULT.

Door te klikken op
verschijnt er een venster met de reeds bestaande 'templates'.

Om een nieuw rapportage type aan te maken, klik op

Indien er meerdere rapportagetypes werden aangemaakt, moet de gebruiker eerst zijn rapportagetype kiezen en vervolgens pas de alternatieve rekeningen die in aanmerking komen voor dit rapport, ingeven. De overeenstemmingstabel is gekoppeld aan het rapportagetype.

Een alternatieve rekening kan voor meerdere rapportagetypes gebruikt worden. De tabel van de alternatieve rekening dient namelijk voor alle templates.

De knop laat toe om de herindeling vervat in een rapportagetype uit te printen. U moet wel eerst het rapportagetype selecteren.

Wat wilt u doen ?