In de plaats van de artikelcodes in te voeren of op te zoeken bij het invoeren van een document, kunt u ook een barcodelezer gebruiken. U kunt de barcodes van uw leveranciers gebruiken of uw eigen barcodes genereren via Logistics: in beide gevallen moeten de barcodes in de artikelfiche aanwezig zijn. Eigen gegenereerde barcodes kunt u afdrukken op etiketten, maar ook op andere documenten (vb. pickinglist).

Inhoud pagina:

Barcodes parametreren

Activeer het beheer van de barcodes via Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad 'Artikelen', optie 'Beheer van barcodes'.

• Via bepaalt u het formaat voor de te genereren barcodes, de range binnen dewelke u de barcodes wilt genereren, de aanmaakmethode en/of de cursor automatisch naar de volgende regel moet gaan na het scannen van een code en het invoeren van een aantal.

• U kunt een default aanmaakmethode definiëren, maar toch voor bepaalde artikelen via Bestand > Artikelen, tabblad 'Voorwaarden', optie 'Wijze van aanmaken' een andere aanmaakmethode kiezen:

Formaat van de barcodes

Logistics stelt 2 formaten voor:

EAN13Andere
De code moet VERPLICHT uit 13 karakters bestaan.

Hier kunt u de lengte zelf bepalen.

Barcodes met beheer van loten

Als in het dossier het Beheer van Lot-/Serienummers is geactiveerd, is er een optionele optie beschikbaar, m.n. de optie 'Een barcode met het artikel- en het lotnummer genereren'. De barcode die wordt aangemaakt bestaat dan uit een prefix, gevolgd door een scheidingskarakter en finaal de lotreferentie. De prefix is gelinkt aan elk artikel en haar waarde is zichtbaar in het veld 'Prefix lot' van de artikelfiche. Het scheidingskarakter is een algemene parameter die kan worden gewijzigd in het veld 'Scheidingskarakter(s) (cijfers verboden)'.

Deze specifieke aanmaak van de barcode die het lotnummer bevat, functioneert enkel met barcode 39. Meer nog, enkel het oude scherm van de 4.2 documenten herkennen deze barcode met prefix en lotreferentie.

Begin van de pagina

Voorgedefinieerde barcodes

Gebruikt u meestal de barcodes van uw leveranciers, dan hebt u geopteerd voor de aanmaakmethode 'Zelf invoeren in de artikelfiche'.
Klik in Bestand > Artikelen (in bewerkingsmodus), tabblad 'Voorwaarden', optie 'Wijze van aanmaken', op de knop 'Wijzigen', en vervolgens op de knop en voer de barcode(s) in of genereer een barcode volgens het formaat en de volgorde van de codes.

VeldBeschrijving
BarcodeGeeft de barcode weer.
Aantal/Doc.(los van de aanmaakmethode) kunt u hier het default aantal af te drukken etiketten voor deze barcode invoeren. Vult u geen aantal in, dan zal de software zoveel etiketten afdrukken als er aantallen zijn voor dit artikel in het document waar u de etiketten afdrukt.

Afdrukken van barcodes

Klik op de knop  om één of meerdere etiketten met barcode af te drukken voor dit artikel.

Genereren van een barcode

Klik op de knop waarmee u een nieuwe barcode voor dit artikel genereert.

Er wordt hier bij rekening gehouden met het formaat, zoals geconfigureerd in de parameters, en de volgorde van de codes.

Deze knop is alleen beschikbaar als de optie 'Een barcode met het artikel- en het lotnummer genereren' niet is aangevinkt in het kader van een dossier geconfigureerd met Beheer van Lot- /Serienummers.

Barcodes importeren

Enkel in een configuratie ZONDER de Module Beheer van maten en kleuren.

Als u een Excelbestand hebt dat de artikelen met hun barcodes bevat, kunt u ze importeren door de velden te koppelen zoals hieronder wordt weergegeven.

Zie ook Importeren en Exporteren.

Begin van de pagina

Barcodes genereren via Logistics

Het genereren van barcodes gebeurt via de afdruk van etiketten, hetzij in een document (meestal in de leveranciersbestelling of levering), hetzij in de afdrukfunctie van etiketten.

• In dit geval hebt u gekozen voor 'Genereren bij het afdrukken van etiketten' als aanmaakmethode.
  • Vink de optie 'Afdruk etiketten' in Dossier > Instellingen > Dagboeken, tabblad 'Afdrukken' aan voor het dagboek waarin u de etiketten wilt afdrukken.

Voer in Invoeren > Documenten het document in met de artikelen waarvoor u etiketten wilt afdrukken. Klik op 'Afdrukken'. Klik op 'Annuleren' als u het document zelf niet wilt afdrukken, maar enkel de etiketten. Selecteer de afdruklay-out voor de etiketten en klik opnieuw op 'Afdrukken': het is op dit moment dat Logistics de barcodes toevoegt in de artikelfiche en voorstelt om zoveel etiketten af te drukken als er hoeveelheden zijn in het document.

• Hebt u de algemene parameter 'Altijd het aantal af te drukken kopieën bewerken vanaf een document' aangeklikt, dan krijgt u volgend tussenliggend scherm:

U ziet hier een lijst met de artikelen uit het document en kunt het aantal af te drukken etiketten nog wijzigen:

KolomBeschrijving
Aant. Etik.Standaard ziet u hier het aantal etiketten in functie van het aantal in de documentregels. U kunt dit aantal wijzigen om bijvoorbeeld maar 1 etiket per artikel af te drukken (dat u bijvoorbeeld op de rayon waar u het artikel stockeert, bevestigt).
Verpakking

Als uw artikelen in kisten of dozen verpakt zijn en u het etiket wilt kleven op de verpakking, kunt u hier het aantal stuks per verpakking invoeren.

Voorbeeld: De doos bevat 6 stuks, vul dan een 6 in. Als uw lay-out hiervoor is aangepast, kunt u het volgende etiket afdrukken:

Aantal over te slagen etiketten
Als u zelfklevende etiketten op een A4 blad met 9 (rijen) x 3 (kolommen) etiketten gebruikt en u hebt al 10 etiketten van de 27 gebruikt, dan kunt u hier aangeven op welk etiket het eerste etiket moet worden afgedrukt. Vult u in dit voorbeeld 10 in, dat zal het eerste etiket op het 11de etiket op het A4 blad worden afgedrukt.

Klik in het tussenliggende scherm op Afdrukken om nu de lay-out te kiezen en vervolgens terug op Afdrukken om het afdrukken te starten.

Expressie in een etiketlay-out om een barcode af te drukken:

EAN13(PADR(etq.barcode,12))

Gebruikte karakterset. Voorbeeld voor EAN13:

Het UPCEAN13-lettertype is beschikbaar in 3 versies, S, L en H. Een kleinere, een bredere en een grotere in hoogte. Kies het meest geschikte lettertype op basis van de beschikbare ruimte, geef een voldoende grootte aan (36 per voorbeeld), voer tests uit en controleer of de barcodelezer de afgedrukte barcode correct herkent.

Begin van de pagina

Barcodes in een lay-out

Om barcodes af te drukken is het nodig dat:

1. het overeenkomende lettertype (Font) geïnstalleerd is in Windows,
  2. in de lay-outs, het veld dat overeenkomt met de barcode geformatteerd werd in ditzelfde lettertype.

Lettertypes installeren in Windows

Download in de reseller ZONE (enkel voor verdelers) het lettertype of font dat overeenstemt met het type barcode (EAN13, Code 128, of Code 39) dat in Logistics werd geconfigureerd.

Kopieer vervolgens de gedownloade TTF-bestanden in de directory van de Windows lettertypes: C:\Windows\Fonts.

Toon een barcode in een veld van de lay-out

Dubbelklik in de Pagina opmaak van de lay-out op het veld dat de waarde van de barcode bevat om toegang te krijgen tot de eigenschappen (Field properties) van dit veld. Vul in het tabblad 'GENERAL' van dit scherm het veld 'Expression' in, met de functie die overeenstemt met het gewenste type barcode.

EAN13
EAN13(PADR(etq.barcode,12))

Voor EAN13, moet u de functie PADR() gebruiken in het geval dat uw barcode reeds het 13de karakter bevat. Inderdaad, de functie EAN13() herberekent het 13de karakter.  Men moet dus enkel de 12 eerste karakters geven.

Code128
Code128(etq.barcode)

De functie Code128() kan eveneens 2 parameters bevatten waar pcCodeType één van de  3 type codes "A", "B" of "C" bevat, en waar pcCodeString de code 128 bevat, die Code128("C", etq.barcode)geeft. Indien één enkele parameter met code 128 wordt doorgeven aan de functie (zoals in het voorbeeld hieronder), dan is het type van de code per default "B".

Code39
"*"+ALLTRIM(ie("etq.barcode", ""))+"*"
Code SSCC - Serial Shipping Container Code (of volgnummer van de pakketten)
CodeEAN128Print(alltrim(docdetedi.psscc),0)

De functie CodeEAN128Print() neemt als tweede parameter:

• de waarde 0 om geformatteerde gegevens terug te geven om een standaard SSCC-18 barcode weer te geven, door gebruik te maken van het lettertype Code128,
  • de waarde 1 om geformatteerde gegevens terug te geven om een door mensen leesbare tekst (00) weer te geven ... , door gebruik te maken van een ander lettertype dan Code128 (Arial bijvoorbeeld).

En tenslotte, selecteer steeds in het eigenschappenscherm (Field Properties), in het tabblad 'Style', het gedownloade lettertype (Font).

Begin van de pagina

Weergeven, sorteren en filteren van de barcodes in de lijst van de artikelen

Om de barcodes weer te geven in de artikelfiche, klik met de rechtermuisknop op de lijst van de artikelen en klik vervolgens op het menu Eigenschappen. Klik in het scherm Eigenschappen van de lijst op de knop 'Toevoegen', selecteer het nieuw toegevoegde veld en klik op de knop 'Eigenschappen'. Vul het scherm Eigenschappen in waar:

• het veld 'Expression' de volgende expressie moet bevatten:

PADR(GOCACHE.ARTGETBARCODE(ART1.ARTID), 13)
  • en het veld 'Mode' leeg moet worden gelaten als men de barcodes wenst te kunnen sorteren en te filteren (zoniet kan de mode N behouden blijven).

Begin van de pagina

Barcodes afdrukken

Zoals reeds eerder aangegeven, kunt u barcodes van uw artikelen afdrukken op etiketten, maar ook op documenten, op voorwaarde dat u hiervoor een veld hebt voorzien op de lay-out.

Via het menu Afdrukken > Artikelen > Etiketten artikelen, kunt u barcodes genereren en/of afdrukken.

ParameterBeschrijving

Nieuwe selectie

Als u dit vakje niet aanvinkt, zal Logistics zich baseren op de laatste serie afgedrukte etiketten (ongeacht of u ze nu hebt afgedrukt via deze functie of via een document). Vinkt u dit vak aan, dan kunt u een nieuwe af te drukken selectie invoeren.

Code dagboek

Selecteer het dagboek en de documentnummers waarvoor u etiketten (opnieuw) wilt afdrukken.

Gedetailleerd per documentregel

Hebt u meerdere documenten geselecteerd en komt een artikel op meerdere van deze documenten voor, dan worden de aantallen getotaliseerd per artikel, tenzij u deze optie aanvinkt, dan wordt dit opgesplitst op basis van de hoeveelheden per documentregel.

Gedetailleerd:

Niet gedetailleerd:

Met de knop kunt u de aantallen automatisch laten aanpassen door het te vermenigvuldigen met een bepaald getal.

Bijvoorbeeld, kies om het aantal etiketten te verdubbelen het getal 2 en druk op de knop 'Uitvoeren'.

Aantal over te slagen etiketten

U kunt hier aangeven hoeveel etiketten u wilt overslaan: de afdruk begint dan op dit aantal +1.

Begin van de pagina

QR-codes

Vanaf Logistics 6.2.4 is de mogelijkheid voorzien om met QR-codes te werken. En dit zowel voor een QR-code met betalingsinformatie (EPC QR-code versie 2) als voor een eigen gemaakte QR-code.

Parameters

Via Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad 'Documenten' moet u de parameter 'Gebruik een QR-code' activeren.

ParameterOmschrijving
QR-code

Grootte afbeelding QR-Code

(2-12)

2 = 66 x 66 (in pixels)

3 = 99 x 99

4 = 132 x 132 (standaard)

5 = 165 x 165

6 = 198 x 198

7 = 231 x 231

8 = 264 x 264

9 = 297 x 297

10 = 330 x 330

11 = 363 x 363

12 = 396 x 396

EPC QR-code voor betalingen
Gebruik een QR-code voor betalingenVink dit aan wanneer u een QR-code voor betalingen wenst te gebruiken.
Onze bankKeuze van de te gebruiken financiële instelling in de QR-code.
Toevoegen vervaldatumDe vermelding van de vervaldatum van de factuur wordt toegevoegd.

QR-code met een betalingsopdracht

In de standaard lay-outs 'Invoice modern 1pers nl' en 'Invoice modern 1pers fr' is deze QR-code standaard als volgt toegevoegd:

Inhoud van Control source: GetDocQrCodePayment()

Als er een OGM in het dossier wordt gebruikt, wordt de OGM als betalingsreferentie toegevoegd. In het andere geval wordt het dagboek + het documentnummer + de referentie van het document gebruikt.

Gebruikt bedrag in QR-code

• GetDocQrCodePayment() gebruikt het te betalen saldo van het document. (velden Topay - Payed)
  • GetDocQrCodePayment(.T.) gebruikt het te betalen bedrag van het document (veld Topay)

QR-code met gepersonaliseerde begunstigde (vanaf versie 7.0.11)

• GetDocQrCodePayment(.F., <BIC>, <naam begunstigde>, <IBAN>) saldo van het document
  • GetDocQrCodePayment(.T., <BIC>, <naam begunstigde>, <IBAN>) te betalen bedrag van het document

Eigen QR-code

Om een eigen QR-code te gebruiken, gebruik je dezelfde richtlijnen als voor een QR-code met een betalingsopdracht, met dit verschil dat de inhoud van Control source = CreateQRCode().

CreateQRCode(pcText, pcFile, pnSize, pnType)
ParameterOmschrijving
pcTextDe inhoud van de te gebruiken QR-code
pcFileStandaard wordt een unieke bestandsnaam gemaakt. Hiermee kan je de naam zelf bepalen.
pnSizeZie Afbeeldingsgrootte QR-code hierboven
pnType

Standaard 1

Andere mogelijkheden 0 = BMP; 1 = JPG; 2 = PNG

Gebruik van een EPC QR-code met meerdere boekhoudbedrijven

Voor meer info, zie Link met meerdere boekhoudbedrijven

Begin van de pagina