Activeer de Module Voorraadbeheer via het menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters en vink vervolgens in het tabblad Opties de parameter Voorraadbeheer (K) aan.

Ga naar het scherm van de instellingen van Voorraadbeheer door op te klikken.

Parameter

Waarden

Beschrijving

Default beheerswijze

Voorraad of Buiten voorraad

Definieert de standaard instelling gebruikt bij het aanmaken van een nieuw artikel.

Default waarderingsmethode

Keuze van de waarderingsmethode voor de inventaris. Per artikeltype kan een standaardwaarderingsmethode gedefinieerd worden. Deze waarderingsmethode kan nadien nog gewijzigd worden per artikel. Te allen tijde kan dit gewijzigd worden per artikel (opgepast voor de boekhoudkundige gevolgen), of een inventaris afdrukken waarbij een waarderingsmethode opgegeven wordt voor alle artikelen. De verschillende types voor artikelen zijn:

• Standaard: artikelen die worden aangekocht en verkocht
  • Samengesteld: geproduceerde artikelen (zie Module Productiebeheer)
  • Systemen: artikelen die geproduceerd en gevolgd worden als systeem, d.w.z. met een serienummer, en waarvan bovendien de samenstelling van het systeem traceerbaar is in de loop der tijd.
  • Kit (gekoppelde artikelen): kits van dit type laten toe een reeks andere artikelen te koppelen aan het desbetreffende artikel. Deze gekoppelde artikelen zullen opgenomen worden in het ingevoerde document (bijvoorbeeld klantenbestelling), elk met zijn eenheidsprijs.
  • Kit (commercieel): identiek aan de gekoppelde artikelen behalve dat de gekoppelde artikelen in dit geval opgenomen worden zonder eenheidsprijs. De prijs van de 'Kit' is dus enkel gedefinieerd voor het kit-artikel. De klant ziet niet hoe de prijs van de kit is samengesteld.
  • Lot: artikels opgevolgd per lotnummer
  • Serie: artikels opgevolgd per serienummer

De voornaamste waarderingsmethoden zijn:

• Courante aankoopprijs: de prijs opgegeven in de artikelfiche
    • Courante aankoopprijs – korting: aankoopprijs op de artikelfiche – korting van de artikelfiche
    • Kostprijs: aankoopprijs - korting % + kosten
    • Specifieke aankoopprijs: specifieke prijzen (per derde, per kwantiteit gedurende specifieke periode) worden toegekend in het daarvoor voorziene tabblad van de artikelfiche.
    • Gewogen gemiddelde aankoopprijs: GGA.
      Deze waarde wordt bijgewerkt bij elke nieuwe voorraadinvoer. De berekening gebeurt als volgt:
      • Stel Q1 et GGA1 de hoeveelheid en de initiële gewogen gemiddelde aankoopprijs,
      • Stel Q et AP de hoeveelheid en de netto aankoopprijs van de bevoorrading.
      • De nieuwe prijs GGA2 wordt als volgt berekend: GGA2 = ((Q1 * GGA1) + (Q * AP)) / (Q1 + Q)
    • FIFO prijs: waarde berekend volgens de methode First In First Out rekening houdend met alle documenten van bevoorrading. Gewoonlijk verkiest men FIFO LEV die enkel rekening houdt met bevoorradingen van het type 'Leverancierslevering' of 'Inventaris'.
    • Waarde FIFO Lev: vertrekkend van een hoeveelheid in voorraad op een gegeven datum worden de laatste leveringsbonnen en inventaris van voor deze datum doorlopen en met betrekking tot deze hoeveelheid wordt de waarde bepaald.
    • Specifiek: Logistics evalueert de expressie die onderaan wordt ingevoerd in het veld Specifieke valorisatie.

Productiekost toevoegen

Atelierlevering of Artikelfiche of <Geen>

Voor de valorisatie van geproduceerde artikelen kan, boven op de kost van de componenten, een productiekost verrekend worden. Deze kost kan een constante waarde zijn afkomstig van de artikelfiche of een kost vermeld op de atelier leveringsbon.

Beheer van minimum voorraden per magazijn

Biedt de mogelijkheid om een minimumvoorraad te definiëren per magazijn.

Beheer van voorraden in dagen

Indien aangevinkt zal Logistics in de artikelfiche aangeven over hoeveel dagen de beschikbare voorraad uitgeput zal zijn. De berekening gebeurt op basis van de laatste x dagen. (x is een in te geven parameter.)

Zie Instellingen van het voorraadbeheer en Voorraadbeheer in de artikelen

Standaard aantal rotatiedagen

Het aantal dagen 'x' waarop Logistics zich baseert om de rotatie van de voorraad te berekenen en dus om in te schatten voor hoeveel dagen de huidige voorraad volstaat. De waarde hier is de standaardwaarde voor alle artikelen. In de artikelfiche kan deze waarde geïndividualiseerd worden.

Dagboeken

Hier moeten de dagboeken aangeduid worden waarmee rekening gehouden wordt voor de berekening van voorraadrotatie. Over het algemeen gebeurt dit op basis van de klantenleveringen. De dagboeken moeten natuurlijk gedefinieerd zijn alvorens deze parameter te kunnen gebruiken.

Zie Instellingen van het voorraadbeheer

Facultatieve velden voor inventaris

Maakt het mogelijk filters en sorteercriteria (op basis van de artikelfiche) toe te voegen voor het afdrukken van de inventaris en de afdruklay-out aan te passen aan deze criteria.

Specifieke valorisatie

Een expressie die de waarde van het artikel berekent. Normaliter worden functies geschreven in het bestand x:\winbooks\data\logistics\<DOSSIER>\prg\custproc.prg.

Het recht om naar een negatieve voorraad te gaan, wordt gedefinieerd op het niveau van de gebruikersrechten (Andere)

Om te kunnen werken met een negatieve voorraad, moet u via de Bepaling van toegangsrechten de knop 'Tonen' aanvinken in de boomstructuur 'Andere(n)' voor de optie 'In negatieve voorraad gaan' voor die groepen die ermee mogen werken. Via deze link wordt dit rechtenscherm automatisch geopend.

Zolang u geen rechten definieert, hebben alle gebruikers toegang tot alles.