Principes

U hebt twee werkwijzen:

• U bepaalt wat de toegangsrechten van elke groep zijn: is een groep niet opgenomen dan heeft hij ook dat toegangsrecht niet.

Of omgekeerd:

• U bepaalt wat de beperkingen zijn voor een bepaalde groep en wat de toegangsrechten zijn voor de andere.

Op deze pagina:

Toegang via het menu Dossier > Instellingen > Toegangsrechten

Soorten rechten

Er zijn 5 soorten toegangsrechten/beperkingen die de boomstructuur aan de linkerkant van het scherm vertegenwoordigen:

• Menu: Toegang of geen toegang tot een menu, submenu, functie uit een (sub)menu.
  • Dagboeken: Toegang, beperkte toegang of geen toegang tot een groep van dagboeken of een bepaald dagboek.
  • Database: Toegang, beperkte toegang of geen toegang tot de tabellen of tot bepaalde tabellen van de database.
  • Parametreerbare rapporten: Toegang, beperkte toegang of verboden toegang tot een groep parametreerbare rapporten of tot een bepaald geparametreerd rapport.
  • Anderen: Specifieke rechten/beperkingen

Opmerkingen

• Zolang u geen rechten definieert, hebben alle gebruikers toegang tot alles.
  • Wanneer een recht is gedefinieerd voor een rubriek of een sub-rubriek, wordt dit vet weergegeven in de boomstructuur aan de linkerkant.
  • Het pictogram in de boomstructuur geeft aan dat u de rubriek kunt openen en dat het uit sub-rubrieken bestaat.
  • Het recht gedefinieerd op het niveau van een rubriek is van toepassing op alle sub-rubrieken ervan.
  • In de rechten op menuniveau is het niet logisch om te definiëren dat een gebruiker een menu-item kan bewerken maar niet kan zien.
  • Vergeet niet om na het toevoegen of wijzigen van de toegangsrechten de database van Logistics bij te werken (via Tools > Database > Bijwerken).

Bovenaan de pagina

Beheer van rechten

De toegangsrechten worden beheerd via de 3 knoppen onderaan het scherm:

Knop Beschrijving

Voeg gebruikersgroepen toe of verwijder ze om toegangsrechten voor hen te definiëren voor het element dat in het linkergedeelte is geselecteerd.

Verwijder de in het rechtergedeelte geselecteerde gebruikersgroep en de toegangsrechten die aan deze groep zijn gekoppeld.

Verwijder alle gebruikersgroepen en alle toegangsrechten die aan deze groepen zijn gekoppeld voor het element dat in het linkergedeelte is geselecteerd.

Rechten/beperkingen toevoegen

1. Selecteer de optie waarop u een recht/beperking wilt definiëren.

2. Klik op de knop om de groepen te selecteren voor wie het recht van toepassing is:

Links ziet u alle groepen, rechts de groepen voor wie u een recht definieert. Met de knoppen in het midden kunt u de groepen van links naar rechts verplaatsen en omgekeerd.
    Klik op de knop 'OK'.

3. Selecteer nu de rechten/beperkingen

en klik op de knop 'Bewaren' of druk op 'F7'.

4. Resultaat aan de rechterzijde:

Het feit dat de groep 'ADMIN' rechten heeft op het importeren, impliceert dat de andere groepen geen enkel recht hebben op het importeren.

Snel rechten toekennen

Om snel rechten toe te kennen: Bepaal voor een bepaald element de rechten voor alle groepen en vink vervolgens in het rooster de rechten die ze niet mogen hebben, uit.

Bovenaan de pagina

Rechten/beperkingen van een groep verwijderen

1. Selecteer de groep waarvoor u de rechten wilt verwijderen.

2. Klik op de knop om de toegangsrechten voor deze groep te verwijderen

en vervolgens op de knop 'OK'.

Bovenaan de pagina

Rechten/beperkingen van ALLE groepen verwijderen

Dit gebeurt steeds per element waarvoor er een recht of beperking geldt.

1. Selecteer het element waarvoor u de rechten wilt verwijderen.

2. Klik op de knop

en vervolgens op de knop 'OK'.

Bovenaan de pagina

Rechten op menuniveau

2 soorten rechten/beperkingen: Tonen (niet tonen) en Bewerken (niet bewerken)

In de rechten op menuniveau is het niet logisch om te definiëren dat een gebruiker een menu-item kan bewerken maar niet kan zien.

Vergelijk het resultaat van deze instellingen:

Groep 'ADMIN'

Andere groepen

Bovenaan de pagina

Rechten op dagboekniveau

De dagboeken zijn opgesplitst per type: klanten, leveranciers, voorraden.

U kunt geen rechten toekennen per type, wel per dagboek.

5 soorten toegangsrechten/beperkingen:

Voorbeeld: rechten en beperkingen op dagboeken met betrekking tot 'Inventaris' en 'Voorraadbeweging'.

Voorbeeld: resultaat van 'Tonen' in de lijst met dagboeken 'Inventaris' en 'Voorraadbeweging' voor:

Groep 'STOCK'

Groep 'SECRE'

Voorbeeld: de groep 'ADMIN' mag alle dagboeken raadplegen en afdrukken, maar niet toevoegen, wijzigen of verwijderen.

Groep 'ADMIN' wil een dagboek toevoegen: de lijst is leeg

Groep 'ADMIN' kan opzoeken in alle dagboeken

Groep 'ADMIN' wil wijzigen

Groep 'ADMIN' kan afdrukken

Bovenaan de pagina

Rechten op bestandsniveau (database)

De bestanden zijn opgesplitst in 2 categorieën: 'Hoofdtabellen' en 'Andere tabellen'.

U kunt geen rechten toekennen per categorie, wel per tabel.

7 soorten toegangsrechten/beperkingen:

In dit voorbeeld heeft de groep 'STOCK' alle rechten op de artikelen, de groep 'SECRE' mag ze niet bijwerken. De andere groepen hebben geen toegang.

Vergelijk de artikelfiche en de knoppenbalk:

Groep 'STOCK'

Groep 'SECRE'

Ook de velden met een lijst zijn niet toegankelijk.

(Hier bijvoorbeeld 'Type' kost, 'Beheer' van de voorraad en 'Wijze aanmaken' van barcodes)

Bovenaan de pagina

Rechten in verband met Parametreerbare rapporten

2 soorten toegangsrechten/beperkingen: 'Tonen' en 'Wijzigen'.

In ons voorbeeld kan het parametreerbare rapport 'Omzet per artikel en per maand (jaar)' door de groepen 'ADMIN', 'CONSULT' en 'STOCK' worden gebruikt, maar niet worden aangepast.

Bovenaan de pagina

Specifieke rechten (Anderen)

7 soorten toegangsrechten

Voorbeelden:

• Aankoopprijzen niet zien

Resultaat:

Groep 'STOCK' mag die zien

Groep 'SECRE' mag die niet zien

• Toegang tot de klanten maar niet tot de leveranciers of omgekeerd.

Resultaat:

Groep 'STOCK' heeft geen toegang tot klanten

Groep 'SECRE' heeft geen toegang tot leveranciers

Ook niet in de artikelfiche

• De lay-out van een document niet aanpassen.

Resultaat:

• De statistieken in artikelen, klanten, leveranciers wel zien, maar niet bijwerken (= niet toevoegen, wijzigen of verwijderen)

Resultaat in het tabblad 'Statistieken' van klant ALPHA:

Groep 'ADMIN': alle rechten

Andere groepen: beperkte rechten

• Niet in negatieve voorraad gaan bij het leveren aan klanten.

Resultaat:

Groep 'STOCK' mag in negatieve voorraad plaatsen.

Groep 'SECRE' mag niet in negatieve voorraad plaatsen.