De overzichten gebaseerd op documenten bevatten meestal cijfers waarmee u berekeningen kunt uitvoeren.

Voorbeeld: Omzet per vertegenwoordiger per postcode van de klant, verkopen per leverancier, per gamma, enz...

Toegankelijk via het menu: Afdrukken > Documenten > Parametreerbare overzichten documenten

Stap 1: Selecteer het te totaliseren veld

Klik op de knop 'Som'.

Klik op de knop  om het totaliseren te annuleren.

De kenmerken van het veld dat u totaliseert (met name het veld Functie) zijn automatisch aangepast:

Zonder som

Met som

Stap 2: Selecteer het veld waarop het totaal moet worden berekend

In ons voorbeeld willen we een totaal per vertegenwoordiger en vervolgens per postcode.

Stap 3: Selecteer het aantal niveaus van subtotalen

In ons voorbeeld wordt het subtotaal berekend per vertegenwoordiger en per postcode, dus is het logisch dat we een subtotaal-lijn (knop 'Onderbreking') per vertegenwoordiger invoegen. Het is niet nodig om een subtotaal per vertegenwoordiger en per postcode te gebruiken omdat deze informatie automatisch aanwezig is.

Stap 4: Selecteer de filters

We zullen onze berekeningen baseren op de facturen van een jaar en dit voor alle vertegenwoordigers.

Resultaat op scherm zonder subtotalen

In de lijst in op het scherm wordt de onderbreking niet opgenomen, dus ziet u ook geen subtotaal per vertegenwoordiger.

Afgedrukt resultaat met subtotalen