Directe toegang tot de boekhoudgegevens

Als de boekhouding online staat, is het aangeraden de algemene parameter Directe toegang tot de boekhoudgegevens aan te vinken via Dossier > Instellingen > Algemene parameters in het tabblad Opties, opties voor Boekhoudkoppeling. Zie Boekhoudkoppeling

Ga naar het configuratiescherm Parameters voor de boekhoudkoppeling via het menu Tools > Boekhoudkoppeling > Parameters voor de boekhoudkoppeling.

Boekhoudprogramma

Parameter

Beschrijving

Boekhoudprogramma

Selecteer het boekhoudprogramma dat gelinkt is aan Logistics. Logistics kan standaard gelinkt worden aan de boekhouding WinBooks Accounting (WINBOOKS) of WinBooks on Web (WOW).

Voor een link naar WinBooks on Web, worden 2 CSV-bestanden gegenereerd in de in de parameters gekozen directory. Eén bestand bevat de identiteitsgegevens van derden en een ander bestand de verrichtingen. Deze bestanden kunnen rechtstreeks in WinBooks on Web geïmporteerd worden.

Om een link met WinBooks on Web te configureren:

• Selecteer WOW in het veld 'Boekhoudprogramma'.
  • De optie 'Boekhoudprogramma on-line' moet gedeactiveerd zijn.
  • De facturatiedocumenten kunnen bijgevolg
    • ofwel via ACT-/CSF-bestanden worden gegenereerd, naar een map waarvoor u het pad in (met een backslash aan het einde) definieert in het veld 'Bestemmingsmap voor de ACT / CSF bestanden'.
    • ofwel via het Digitale platform van WinBooks worden verstuurd, waarvoor u via de knop 'Instellingen' uw gebruikersID, wachtwoord en het te koppelen dossier definieert.

Meer nog, Logistics kan aan andere boekhoudingen gelinkt worden (en alzo dezelfde werking als Flex hebben) door in het logistics.ini bestand de regel LikeFlex=Yes toe te voegen.

Voor het boekhoudpakket BOB, zie Boekhouding BOB.

Boekhoudprogramma ON-LINE

Selecteer deze optie indien het boekhoudprogramma zich op dezelfde site (netwerk) als Logistics bevindt.

Voor een boekhoudlink naar WinBooks Accounting dient deze laatste op dezelfde post geïnstalleerd te zijn als Logistics, omdat Logistics dezelfde DLL-bestanden van Accounting gebruikt.

Facturatiedocumenten verzenden naar mijn accountant

Voor een OFF-line boekhouding (wanneer het veld 'Boekhoudprogramma ON-LINE' niet is aangevinkt) hebt u dus de keuze om de facturatiedocumenten te versturen via ofwel:

• het digitale platform: om de facturen via DEP naar de boekhouder te verzenden, is volgend scherm beschikbaar via de knop 'Instellingen'.
  • het interne formaat van WinBooks (ACT, CSF): zie Bestemmingsmap voor de ACT / CSF bestanden.
Bestemmingsmap voor de ACT / CSF bestanden

Als de optie Boekhoudprogramma ON-LINE niet is aangevinkt, vul het pad in naar de map waar de linkbestanden moeten worden aangemaakt. Deze bestanden kunnen dan verstuurd worden naar de boekhoudsite (bijvoorbeeld fiduciaire) om er via het programma wblink geïmporteerd te worden.

Voor deze OFF-line link, moeten volgende bestanden, afkomstig van het boekhouddossier, aanwezig zijn in de directory AccountOfflineFiles van het Logistics dossier:

• <ACCOUNT_FILE_ID>_ACF.DBF
  • <ACCOUNT_FILE_ID>_ACF.CDX
  • <ACCOUNT_FILE_ID>_CODEVAT.DBF
  • <ACCOUNT_FILE_ID>_CODEVAT.CDX
  • <ACCOUNT_FILE_ID>_ACT.DBF
  • <ACCOUNT_FILE_ID>_ACT.CDX
  • <ACCOUNT_FILE_ID>_CSF.DBF
  • <ACCOUNT_FILE_ID>_CSF.CDX

Begin van de pagina

Tabblad 'Toegang tot boekhoudprogramma'

Parameter

Beschrijving

Programmabestandenpad

Directory waar het boekhoudprogramma geïnstalleerd is (winbooks.exe). Deze map is normaal gezien c:\winbooks\

Nr dossier

• Als de Directe toegang tot de boekhoudgegevens  is aangevinkt (zie de opmerking hierboven) en de optie Boekhoudprogramma ON-LINE ook is aangevinkt (zie hierboven in het onderdeel Boekhoudprogramma), geeft Logistics een afrollijst voor het dossiernummer.
  • Als dit niet het geval is moet u de WinBooks-dossiercode invullen (korte naam).
Geëncrypteerd boekhouddossierVink deze optie aan wanneer het boekhouddossier geëncrypteerd is.

Naam gebruiker

Dezelfde opmerking als voor de parameter Nr dossier. In het geval van een boekhouding met verschillende dossiers is het aangeraden een verschillende gebruikersnaam te hebben per dossier voor de boekhoudkoppeling.

Opgelet!

Voor een ONLINE-link naar WinBooks Classic moet de gebruiker die hier wordt ingevoerd, geregistreerd zijn in Accounting met een taalcode "F" of "N". Andere taalcodes zijn niet toegelaten.

WachtwoordVermeld het wachtwoord van de gebruiker

Naam boekjaar

Dit is de afgekorte naam van het boekjaar. Let erop de hoofdletters en spaties te respecteren.
Voorbeeld: Bkj 2023

Bestandenpad voor aan te maken bestanden

Dit is het pad naar de map met de gegevens van de boekhouding (in het algemeen x:\winbooks\data).
Indien Directe toegang tot boekhoudgegevens is aangevinkt (zie de opmerking hierboven) en de optie Boekhoudprogramma ON-LINE is ook aangevinkt (zie hierboven in het onderdeel Boekhoudprogramma), wordt deze parameter automatisch ingevuld.

Begin van de pagina

Tabblad 'Boekingen'

Parameter

Beschrijving

Boeken op tweede derde van de documenten (Eindklant) voor de verkopen

Dit veld verschijnt wanneer u via het tabblad 'Opties' van de algemene parameters, de optie 'Beheer van een tweede referentie derden' geactiveerd hebt.

Hierdoor kunt u boeken op de tweede derde, bijvoorbeeld de 'eindklant' bij verkopen.

Boeken op tweede derde van de documenten (Eindklant) voor de aankopen

Dit veld verschijnt wanneer u via het tabblad 'Opties' van de algemene parameters, de optie 'Beheer van een tweede referentie derden' geactiveerd hebt.

Hierdoor kunt u boeken op de tweede derde, bijvoorbeeld de 'eindklant' bij aankopen.

Omschrijving van de klantboeking

Een van de volgende waarden kunnen geselecteerd worden als omschrijving van de klantboeking:

• Referentie van het document of omschrijving 1ste regel: Men kiest over het algemeen de referentie van het document (veld Referentie bovenaan rechts van het documentscherm). Als het veld leeg is, neemt Logistics vervolgens de beschrijving van de eerste lijn van het document.
  • % en bedragbetalingskorting
  • Nr. document

Boekingsmethode

De hieronder of in het document gedefinieerde algemene rekening:
In het documentenscherm is er een knop 'Rekening' die toelaat om een document te boeken op een andere rekening dan de standaardrekening.

Als deze optie geactiveerd is, is het ook mogelijk om een boekhoudrekening te definiëren per detaillijn door de verborgen parameter ACCOUNT_ACCOUNT_BY_ROW te activeren. Het veld accountnum in de tabel docdet is nadien beschikbaar om een boekhoudnummer per lijn te kunnen gebruiken.

Algemene rekeningen bepaald door de boekhoudcategorieën klanten en artikelen:
Elke klant is verbonden met een boekhoudcategorie klant.
Bijvoorbeeld: BE voor de Belgische klanten, EU voor de klanten van de Europese Unie en EX voor de exportklanten.
Gelijkaardig is elk artikel verbonden met een boekhoudcategorie artikel.
Bijvoorbeeld: GOODS voor de goederen, PREST voor de prestaties en COST voor de doorgefactureerde onkosten.
De kruistabel van de boekhoudcategorieën klanten/artikelen maakt het mogelijk de boekingsrekeningen aankoop en verkoop te definiëren (zie het scherm Rekeningen van de boekhoudcategorieën via de menu Tools > Boekhoudkoppeling > Boekhoudcategorieën):

Catg. klant

Catg. artikel

Verkooprek.

Aankooprek.

BE

COST

700010

600010

BE

GOODS

700000

600000

BE

PREST

700020

600020

EU

COST

700110

600110

EU

GOODS

700100

600100

EU

PREST

700120

600120

EX

COST

700210

600210

EX

GOODS

700200

600200

EX

PREST

700220

600220

Als de boeking enkel afhangt van het artikel (meest voorkomend geval), moet u dus maar één enkele 'boekhoudcategorie klant' aanmaken. Het is aangeraden om deze categorie een blanco code te geven, om te vermijden dat u bij elke aanmaak van een nieuwe klant de code moet ingeven.

Houd er echter rekening mee dat bij deze toewijzingsmethode de 'artikelcode' en de 'code van derden' verplicht zijn in het document om de boekhoudkundige categorieën te kunnen bepalen. Bijvoorbeeld als een regel met een bedrag geen artikelcode bevat, is de 'standaard kopen- of verkopenrekening' van toepassing.

Om een account per klant te definiëren, bestaat de mogelijkheid om Een centralisatierekening per derde te kunnen ingeven in het tabblad Opties.

Boekingsprocedure geprogrammeerd:
Alle andere boekingsmechanismen (bijvoorbeeld in functie van de btw-code) kunnen specifiek worden geprogrammeerd.

Rekeningen gedefinieerd in de artikelfiche of hieronder:

Hiermee kan op artikelniveau een rekening worden toegewezen.

Omzetrekening

In het geval van de boekingsmethode per boekhoudcategorieën zal deze rekening gebruikt worden voor de regels van documenten zonder artikelcode.

Aankooprekening

Zelfde opmerking als voor de vorige parameter maar voor de aankoopfacturen.

Rekening betalingskorting

Het rekeningnummer dat in de boekhouding moet worden gebruikt voor kortingen. Zie ook Werken met betalingskortingen.

Aantal analytische boekingen

Logistics kan bepaalde analytische plannen invullen vanuit de algemene boekhouding. Algemeen wordt het analytisch veld van Logistics gebruikt als 'bron' van de analytische plannen van de boekhouding.

• Brontabel Logistics:
    • cust (derden)
    • art (artikelen)
    • dochead (document header)
    • docdet (regels van documenten)
  • Bronveld Logistics: hier geeft u de naam van het bronveld aan (zie Help > Database). U kunt ook een geldige DBASE-expressie invullen (aanroep van een functie gedefinieerd in het plug-in bestand custproc.prg bijvoorbeeld).
  • Type:
    • C: karakters (letters of cijfers)
    • D: datum
    • N: numeriek
  • Lengte: gedefinieerd in de boekhouding
  • Decimalen: enkel voor de velden van type N

Default centralisatierekening klanten (4000)

Default centralisatierekening klanten: bijvoorbeeld de rekening 400000

Default centralisatierekening leveranciers (4400)

Default centralisatierekening leveranciers: bijvoorbeeld de rekening 440000

Begin van de pagina

Tabblad 'Opties'

Parameter

Beschrijving

Documenten tot de datum van vandaag koppelen, anders tot de laatste dag van de vorige maand.

Aanvinken als u de boekhoudkoppeling van dag tot dag wilt uitvoeren.

Indien niet aangevinkt, worden documenten met datum tot de laatste dag van vorige maand in beschouwing genomen.

Het koppelen van kassa- en financiële ontvangsten stelt niet langer een te koppelen periode voor maar alle documenten die nog niet gekoppeld zijn (vanaf versie 6.2)
Opgelet: Als u dit selectievakje aanvinkt, vergeet dan niet om de vorige documenten te markeren die niet gekoppeld zijn en die u niet meer wilt verzenden als zijnde gekoppeld. Hiervoor kunt u volgende menu gebruiken: Tools / Boekhoudkoppeling / Herstellen gerealiseerde boekhoudkoppeling.

De niet-blokkerende waarschuwingen tonen na een koppeling.

WinBooks geeft u dan onder andere de lijst van klanten / leveranciers die zijn geüpdatet tijdens de koppeling van de facturen en creditnota's. Klik op de knop Parameters om de toe te passen actie voor elke waarschuwing die men mogelijk tegenkomt tijdens een koppeling, te kiezen.

Naargelang de actie kunt u kiezen om desbetreffend:

• een lege fiche toe te voegen of op te lossen via WinBooks Accounting
  • te vervangen, te negeren of niet te transfereren
  • te aanvaarden of niet te transfereren

De gestructureerde communicatie (OGM) doorsturen

Laat toe om een gestructureerde mededeling (OGM) te berekenen en door te sturen naar de boekhouding. Enkel voor de facturen (CI : Customer Invoice).

Er kan per dagboek een OGM-voorvoegsel worden ingesteld.

Voor verdere informatie zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestructureerde_mededeling.

Boekhouddossier zonder BTW (de BTW wordt geboekt op dezelfde rekening als het basisbedrag)Aan te vinken als het boekhouddossier zonder BTW gedefinieerd is.
Een centralisatierekening per derde kunnen ingeven

Aan te vinken om een centralisatierekening per derde te kunnen definiëren. In het tabblad 'Boekingen' is het mogelijk default centralisatierekeningen voor klanten en leveranciers te definiëren.
Wanneer in de derde-fiche (gedeelte Boekhouding in het tabblad Adres) het veld van de centralisatierekening leeg is, dan zal de per default gedefinieerde centralisatierekening uit het tabblad 'Boekingen' worden gebruikt.

Een centralisatierekening kan niet worden gedefinieerd in de klantenfiche als er al bewegingen zijn geweest bij deze derde partij, dat wil zeggen als er al een factuur-link is gemaakt voor deze derde partij.

Gedeeltelijk aftrekbaar BTW percentage

Niet-aftrekbare BTW geboekt op de hoofdrekening

Het aftrekbaarheidspercentage kan worden gewijzigd voor de Logistics btw-codes die gekoppeld zijn met de gedeeltelijk aftrekbare codes uit WinBooks Accounting. In tegenstelling tot WinBooks Accounting is er slechts één aftrekbaarheidspercentage mogelijk in Logistics.

De tweede optie definieert dat de niet-aftrekbare btw-rekening, de rekening van de basis is (in plaats van de centralisatierekening).

Veld Logistics te gebruiken als klantcategorie

Het veld categorie in de boekhouding maakt het mogelijk om klantenselecties uit te voeren in de meeste boekhoudafdrukken betreffende klanten (balansen, historiek, aanmaningen). Dit veld is beperkt in de boekhouding tot 4 karakters. U kunt hier definiëren welk veld van Logistics hiervoor in de boekhouding zal worden overgenomen. Het veld CUSTTYPE (fichetype) van Logistics wordt meestal gebruikt. Maar als u de klantenaanmaningen per vertegenwoordiger wilt kunnen afdrukken, kunt u zo het veld AGENT (vertegenwoordiger) van Logistics in de categorie van de boekhouding transfereren.
Let er dan op uw codes van de vertegenwoordigers te limiteren tot 4 karakters (de overige karakters zullen verwijderd worden bij het doorgeven naar de boekhouding).

Als het veld zoals vermeld in deze optie niet in Logistics gebruikt wordt of wanneer deze optie leeg is, dan is het mogelijk om te vermijden dat het veld categorie in de boekhouding wordt leeggemaakt.  Hiervoor moet het veld CATEGORY worden toegevoegd in de lijst met niet te overschrijven velden in WinBooks.

Dit veld categorie in de boekhouding wordt niet bijgewerkt door de synchroniseringsagent WbSync.  Hiervoor moet men in de lijst van specifiek te synchroniseren velden, volgende regel toevoegen: custtype;category

Maximaal toegelaten afwijking voor het afronden van cijfers (BTW, ingaves, enz...)

Maximaal toegelaten afwijking voor het afronden van cijfers in €.

Standaardwaarde = 0.12 €

Voorgestelde maximale waarde = 2.0 €

Begin van de pagina

Link met meerdere boekhoudbedrijven

Meer info: Meerdere boekhoudbedrijven

Begin van de pagina

Mogelijkheid om een gepersonaliseerde aankoopfactuur naar de boekhouding te sturen (vanaf versie 6.2)

Als u een pdf in een dagboek van aankoopfacturen importeert, zal het programma u vragen of het een aankoopfactuur is. Indien positief, wordt dit een document van het type 'PURCHASE'.

Bij het overboeken naar de boekhouding wordt dit document getransfereerd.

Begin van de pagina