Op deze pagina :

Nieuwe functionaliteiten

Nieuwe look

Alle schermen van Logistics hebben nu een nieuwe modernere look.

Bovenaan pagina

Nieuwe menubalk

De nieuwe menubalk van Logistics is modern en duidelijk en biedt een directe toegang tot verscheidene functionaliteiten.

De voornaamste functionaliteiten zijn toegankelijk via de knoppen van de menubalk.

En andere functionaliteiten worden voorgesteld via geïntegreerde afrollijsten in de knoppen van de menubalk.

Bovenaan pagina

Archivering

Na verloop van tijd, bevat een dossier meer en meer gegevens. Deze nieuwe gegevens vergroten de grootte van de database en verminderen de snelheid van zijn toegangstijden.

De archivering van de gegevens laat toe om de oude gegevens naar archieven te verplaatsen. Na archivering zijn de gegevens niet meer aanpasbaar, maar kunnen steeds geraadpleegd worden.

In deze eerste versie van archivering worden enkel de documenten en de direct gelinkte gegevens, gearchiveerd. Het zijn voornamelijk de tabellen die door veelvuldig gebruik het volume verhogen.

Voor meer informatie, raadpleeg de documentatie m.b.t. de archivering.

Bovenaan pagina

Freedelity

Logistics laat toe om zich te linken met het Freedelity getrouwheidssysteem.  Deze link biedt een directe toegang tot de database van de klant die dit getrouwheidssysteem heeft aanvaard.  Freedelity stelt eveneens haar platform op het web ter beschikking, dat een precies getrouwheidsprogramma en statistieken groepeert.

Freedelity stimuleert het gebruik van de elektronische identiteitskaart en vermindert alzo het aantal getrouwheidskaarten in de portemonnee van de klant.

Freedelity kan met Logistics gebruikt worden voor het beheer van één enkele winkel, één winkelketen of meerdere winkelketens. Concreet, Logistics verstuurt bij elke verkoop het bedrag van deze verkoop naar Freedelity.  Het Freedelity systeem cumuleert het klantentegoed en verstuurt vervolgens naar Logistics de informatie die nodig is voor het uitgeven van een aankoopbon in functie van de verworven punten.

Bovenaan pagina

Module E-Commerce PrestaShop

De module E-Commerce PrestaShop laat toe om bepaalde informatie te exporteren vanuit Logistics naar een PrestaShop website.  De geëxporteerde informatie betreft bijvoorbeeld artikelen, specifieke klantenprijzen, artikelfamilies, ... De export van informatie naar PrestaShop vindt eenvoudig plaats via een knop in de artikelfiche of via de menu Bewerkingen die toelaat om alles in één keer te versturen.

Het is eveneens mogelijk om de bestellingen die via de website van PrestaShop werden geplaatst rechtstreeks in Logistics te recupereren, evenals de statusveranderingen van de bestellingen.  De import van de webbestellingen in Logistics gebeurt eenvoudigweg via de menu Bewerkingen (zonder installatie van de webservices).  Een andere mogelijkheid, die wel de installatie van de webservices vereist, laat toe om de webbestellingen rechtstreeks en zonder interventie van de gebruiker in Logistics te ontvangen.

Beschikbare functionaliteiten bij Logistics

Bovenaan pagina

Datum opeisbaarheid van de BTW

De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak van opeisbaarheid meer sinds januari 2013. Behalve in bijzondere gevallen, wordt de btw van een handeling opeisbaar, hetzij wanneer het belastbaar feit zich voordoet (met name wanneer de levering van de goederen of de dienstprestatie wordt verricht), hetzij op het tijdstip van de incassering indien deze plaatsvindt voordat genoemde belastbaar feit zich voordoet. Meer specifiek zal worden toegestaan dat de oude regeling tijdelijk verder kan worden toegepast tot juni 2015.

In de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad Documenten, is het mogelijk om de optie Werken met opeisbaarheidsdatum BTW te activeren onder Opties met betrekking tot de hoofding van de documenten.

Deze optie laat toe om in het documentenscherm (oud en nieuw) volgende 3 elementen weer te geven :

• Datum BTW
    Het type van deze datum verandert in functie van 2 naastliggende aan te vinken velden.
    Door met de muis over de tekst Datum BTW te gaan, geeft een tooltip aan welk type datum in dit veld vermeld wordt.
    Deze datum is de vermoedelijke opeisbaarheidsdatum van de BTW indien noch het veld Geleverd, noch het veld Betaald zijn aangevinkt.
    En het wordt de leverings- en betalingsdatum indien beide velden zijn aangevinkt.

• Geleverd
    De 'Datum BTW' wordt de leveringsdatum indien enkel het veld Geleverd is aangevinkt.

• Betaald
    De 'Datum BTW' wordt de betalingsdatum indien enkel het veld Betaald is aangevinkt.

Tijdens het omzetten van een verzendnota naar een factuur, wordt de leveringsdatum automatisch ingevuld op de factuur omdat de 'Datum BTW' van de aangemaakte factuur ingevuld is met de datum van de verzendnota en het vakje Geleverd is aangevinkt.

Bij het groeperen van meerdere verzendnota's in één factuur, wordt de kleinste leveringsdatum weerhouden als Datum BTW op de aangemaakte factuur. Verzendnota's van verschillende maanden kunnen echter niet meer in eenzelfde factuur gegroepeerd worden.

En bij een koppeling naar de boekhouding, laten deze 3 nieuwe elementen toe informatie met betrekking tot de opeisbaarheidsdatum van de BTW naar de boekhouding te versturen.

Bovenaan pagina

Intrastat-aangiften via OneGate

Vanaf januari 2015 dienen de Intrastat-aangiften in XML formaat naar de OneGate website te worden gestuurd.   Met deze nieuwe aangifteprocedure werd in Logistics 6.0 rekening gehouden.

Voor meer informatie, zie de Module Beheer van Intrastat-aangiften.

Bovenaan pagina

Selectie van het dagboek aan de hand van een filter

Deze functionaliteit laat toe om een volgorde te hanteren die verschillend is van de alfabetische volgorde en om een opzoeking te doen op basis van de referentie.

Tijdens het aanmaken van een nieuw document, is het mogelijk om een filter toe te passen op de lijst van dagboeken in het selectiescherm van het dagboek.  Dit kan door de referentie (code) van het dagboek in te vullen of deze te kiezen via een afrolmenu.

Tijdens het invullen van het begin van de referentie of code in het veld Zoeken, verkrijgt men enkel de dagboeken waarvan de referentie begint met de ingevoerde karakters.

Indien geen enkel dagboek overeenstemt met de ingevoerde referentie, dan zal de selectie van de dagboeken zich uitbreiden naar de omschrijving van het dagboek.

De selectie via de afrolmenu geeft de lijst met beschikbare dagboektypes weer.

Na de selectie van het type dagboek, verschijnt er een tweede afrolmenu die de subtypes van de beschikbare dagboeken weergeeft, op basis van het geselecteerde dagboektype.

Zeer handig is de opzoektekst te laten voorafgaan door een ':'  Hierdoor kan de selectie rechtstreeks geschieden op basis van het type of het subtype van het dagboek.

Bovenaan pagina

Bestanden koppelen aan artikelen, derden en documenten

De schermen van de artikelen, de derden en de documenten zijn voortaan voorzien van de mogelijkheid om bestanden te koppelen aan een artikelfiche of aan een klanten- en /of leveranciersfiche of aan een document. Bovenaan deze 3 schermen, laat de knop toe een een bestand te koppelen.  Deze knop veranderd in  wanneer er gekoppelde bestanden aanwezig zijn.

Voegt een kopie van het geselecteerde bestand in de directory ATTACH van het dossier toe. Dit gekoppelde bestand zal steeds beschikbaar zijn, zelfs indien het Logistics dossier verplaatst is naar een ander pc of wanneer de bestandspaden verschillend zijn.

Voegt een link toe naar het geselecteerde bestand.  (warning) Het kan zijn dat dit gekoppelde bestand niet meer beschikbaar is indien het Logistics dossier verplaatst is naar een andere pc of de bestandspaden verschillend zijn.

De bestanden die via deze link gekoppeld zijn, worden vet gedrukt weergegeven in de lijst van de gekoppelde bestanden.

Voegt een kopie van de actieve mail van Microsoft Outlook als gekoppeld bestand toe.

Verwijdert het gekoppelde bestand.  En stelt eveneens voor het gekoppelde bestand te verwijderen indien dit  als een kopie gekoppeld werd via de eerste knop.

Opent het gekoppelde bestand, indien de betrokken toepassing beschikbaar is op de pc.

Voor elk gekoppeld bestand, kan men kiezen of dit bestand moet worden afgedrukt tijdens het afdrukken van de documenten of dat het als bijlage van een e-mail verstuurd moet worden.

Bij het niet in batch afdrukken, stelt een venster nog voor om de af te drukken gekoppelde bestanden al dan niet te wijzigen voor het afdrukken.

In de menu Dossier > Instellingen > Dagboeken, tabblad Opties, zijn er per dagboek 2 opties beschikbaar om het koppelen van bestanden te preciseren : de optie De gekoppelde bestanden niet weerhouden bij het afdrukken en de optie De gekoppelde bestanden niet weerhouden voor het versturen via e-mail.

Meerdere Types van gekoppelde bestanden zijn beschikbaar : COMMON (standaardwaarde), EMAIL, UBL.

En door te klikken op de knop Bestand bekijken wordt er (voor bepaalde types van bestanden) een overzicht van het gekoppelde bestand onderaan in het scherm weergegeven.

Bovenaan pagina

Multi-images in de artikelenfiche

Er kunnen meerdere afbeeldingen aan een artikel gelinkt worden.

Bovenaan pagina

Afdruk van de inventaris met herwaardering in de valuta van de leverancier

Tijdens het afdrukken van de inventaris via de menu Afdrukken > Voorraden > Inventaris, is het voortaan mogelijk de inventaris met de herwaardering van de valuta van de leverancier af te drukken.

Het is geen eenvoudige omzetting van het berekende bedrag in de valuta van de leverancier, want deze optie laat toe het bedrag in valuta van het document van de levering van de leverancier in aanmerking te nemen.

Deze optie berekent dus gelijktijdig de waarde in vreemde valuta, alsook de waarde omgezet naar euro tegen koers van het document.

Voorbeeld

In januari zijn er 5 stuks van een artikel gekocht aan 10 $ het stuk tegen een koers van 0.80 € voor 1 $, zijnde 8 € het stuk.

In februari zijn er 7 stuks van ditzelfde artikel gekocht aan 10 $ het stuk tegen een koers van 0.89 € voor 1 $, zijnde 8.9 € het stuk.

Bijgevolg wordt het artikel gewaardeerd tegen een gemiddelde prijs van 8.52 € het stuk en in vreemde valuta aan 10 $ het stuk.

Indien we een eenvoudige omrekening zouden gedaan hebben, dan zou de waarde van het artikel worden omgerekend rekening houdend met de laatste koers, zijnde 9.57 $.

Bovenaan pagina

Slapend maken van contacten

Via de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad Klanten/lever., vink de parameter Slapende contacten aan.

Door deze parameter aan te vinken, is het dus mogelijk om de contactpersonen die niet meer in het Logistics dossier gebruikt worden te inactiveren, omdat bijvoorbeeld een leverings- of een facturatieadres niet meer gebruikt wordt.  Zo worden de slapende contactpersonen niet meer standaard weergegeven in de verschillende schermen waar men voorstelt om een contactpersoon te kiezen, zoals de contactenlijst in het scherm van de derden, het scherm van de documenten en het scherm om een nieuwe actie in de CRM module toe te voegen.

Een contact kan slapend gemaakt worden via het tabblad Contacten in het scherm van de derden, door de betrokken contactpersoon te selecteren in het rooster en te klikken op de knop Wijzigen en vervolgens door Slapend contact aan te vinken in het scherm Wijzigen adresgegevens contact.

Bovenaan pagina

Slapend maken van vertegenwoordigers

Vanaf heden is het mogelijk om vertegenwoordigers die niet meer gebruikt worden in het Logistics dossier slapend te maken, omdat deze werknemers bijvoorbeeld niet meer in het bedrijf werken.

Zo worden de slapende vertegenwoordigers niet meer weergegeven in de verschillende schermen waar men voorstelt om een vertegenwoordiger te kiezen, zoals het scherm van de documenten, het inboekscherm van een verkoop met het POS interface en andere schermen die toelaten om op vertegenwoordigers te filteren teneinde rapporten te genereren.

Een vertegenwoordiger kan slapend gemaakt worden via de menu Bestand > Tabellen > Derden > Vertegenwoordigers, door de betrokken vertegenwoordiger te selecteren in het rooster en vervolgens het vakje Slapend aan te vinken.

Zie eveneens het hoofdstuk  Werken met vertegenwoordigers.

Bovenaan pagina

Uitbreiding multicriteria kortingen

Het systeem van de multicriteria kortingen werd uitgebreid om over een grotere keuze in beschikbare criteriavelden te beschikken.  Er is een opzoekveld beschikbaar in de parameters van de multicriteria kortingen om de keuze van een criteria te vergemakkelijken.

Dit nieuwe systeem laat eveneens toe om over verschillende vergelijkingstypes voor elk criterium te beschikken.

Nadat de database is bijgewerkt, kunnen de nieuwe criteria ingevuld worden via de menu Bestand > Multicriteria kortingen.  Dit scherm van multicriteria kortingen beschikt nu over een filtergedeelte.

Om terug te keren naar de vorige werking, kan dit nieuwe multicriteria kortingssysteem gedeactiveerd worden door de verborgen parameter DISCOUNT_FIELD_NEW  op waarde .F.te zetten via de menu Bestand > Tabellen > Algemeen > Parameters.  Om de wijziging van deze parameter in aanmerking te nemen, dient men de database bij te werken via de menu Tools > Database > Bijwerken.

Bovenaan pagina

Fabricatie - Type onderdeel

In de module Fabricatiebeheer, kan het type onderdeel gedefinieerd worden voor de artikelen die deel uitmaken van een samenstelling.  Deze nieuwe informatie laat toe om twee identieke artikelen in één samenstelling te hebben.

Eerst, moeten de verschillende onderdeel types worden toegevoegd in Logistics via de menu Bestand > Tabellen > Artikelen > Type onderdeel.

In het tabblad Samenstelling van de artikelfiche, wordt een nieuw type aan de onderdelen gelinkt via het veld Type onderdeel.  Het type onderdeel kan gewijzigd worden via de knop Wijzigen, dat zich rechts in het tabblad Samenstelling bevindt.

In het scherm van de documenten, is er een nieuwe kolom met het type onderdeel.  En in het selectiescherm van de onderdelen, zijn de artikelen nu in volgorde van samenstelling zoals in de artikelfiche gedefinieerd (en niet meer in alfabetische volgorde).

In de statistieken kan een rapport worden aangemaakt met dit nieuwe veld.

Bovenaan pagina

Beheer van de kenmerken

In het tabblad Kenmerk van de artikelfiche, worden de kenmerken en de gelinkte waarden gedefinieerd voor elk artikel.

Om dit tabblad toe te voegen, dient men het Beheer van kenmerken aan te vinken via de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad Artikelen.

Meer nog, de kenmerken kunnen worden weergegeven in functie van de analytische artikelen.  En de belangrijke wijzigingen voor meerdere artikelen kunnen geschieden dankzij de knoppen Import en Export.

Bovenaan pagina

Importeren van artikels met maten

Het importeren van artikels met verschillende maten is beschikbaar via de menu Dossier > Importeren > Artikelen.

Deze functionaliteit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het aanmaken van een inventaris document via een Excel bestand.

Bovenaan pagina

Importeren contactpersonen

Naast het importeren van nieuwe contactpersonen via het Importeren van Derden, is het ook mogelijk om nieuwe en bestaande contactpersonen te importeren via de menukeuze Dossier > Importeren > Importeren contactpersonen.

Deze mogelijkheid laat toe om bestaande contactpersonen te wijzigen via een Excel bestand.

Het is aangeraden om een koppeling te maken tussen het Execl bestand en Logistics via het veld persid om Logistics toe te laten te controleren of het gaat om een bestaand of een nieuwe contactpersoon. Indien niet mogelijk, is de extra kolom Sleutel voorzien die toelaat om 1 of meerdere velden te selecteren die Logistics moet gebruiken om te achterhalen of het om een bestaande of een nieuwe contactpersoon gaat. Het importeren van gegevens via een sleutel wordt ook gebruikt bij het importeren van specifieke prijzen.

Bovenaan pagina

EDI - Import van magazijnen in de contacten

De verschillende magazijnen van de volgende 4 ondernemingen kunnen automatisch geïmporteerd worden als contactpersoon in de derden fiches.

• Carrefour

• Delhaize

• Gamma

• Hubo

Bovenaan pagina

Bijwerken van de vreemde valuta

De koersen van de vreemde valuta kunnen worden bijgewerkt via de knop Bijwerken tabel in het scherm Onderhoud van de tabel Valuta die toegankelijk is via de menu Bestand > Tabellen > Algemeen > Valuta.

Het bijwerken van de koersen van de valuta kan eveneens één keer per dag automatisch gebeuren door de optie Dagelijks bijwerken van valuta aan te vinken, beschikbaar via de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters in het tabblad Voorkeursinstellingen.

Bovenaan pagina

Beheer van de rechten op de parametreerbare rapporten

Het beheer van de rechten per groep gebruikers is uitgebreid met de parametreerbare rapporten.

Verschillende rechten kunnen per type rapport gedefinieerd worden : documenten, derden, artikelen en contactpersonen.   En de rechten kunnen toegepast worden op de export, de import, het toevoegen, het wijzigen en het verwijderen van parametreerbare rapporten.

Bovenaan pagina

Geïntegreerde Help online

De Help online werd in de parameterschermen van Logistics toegevoegd om rechtstreeks toegang te hebben tot de uitleg van de parameters en opties die in het courante scherm aanwezig zijn.

Bovenaan pagina

Macro commando's met historiek

De tool Macrocommando beschikt voortaan over de mogelijkheid om een voorheen uitgevoerde commando terug op te roepen via de klaviertoetsen Pijl naar boven of Pijl naar beneden in het tabblad Expressie

Deze 2 klaviertoetsen laten toe om in heel de historiek van de commando's te navigeren.  Meer nog, de toets Enter laat toe om het commando onmiddellijk uit te voeren.

En het tabblad Historiek geeft alle commando's weer die voorheen werden uitgevoerd.  Deze historiek zal bewaard worden voor bij de volgende opstart van Logistics.

Ter herinnering, de tool Macrocommando is toegankelijk via de menu Tools > Macrocommando.

Bovenaan pagina

Nieuw archiveringssysteem van de back-ups

Het systeem van de back-ups van Logistics gebruikt een nieuw ZIP onderdeel om de back-up van zeer grote dossiers te kunnen maken.

Bovenaan pagina

Lezen van de nieuwe elektronische identiteitskaarten

De module Gebruik van een lezer voor elektronische identiteitskaart werd aangepast om de nieuwe elektronische identiteitskaarten, uitgegeven vanaf februari 2014, te kunnen lezen.

Zie in verband hiermee het nieuwsbericht op de website van de eID.

Bovenaan pagina

Amyuni PDF Converter 5.0

De laatste versie 5.0 van de driver van de virtuele printer Amyuni werd in Logistics 6.0 geïntegreerd.

Bovenaan pagina

http://help.winbooks.be/display/HelpLogNlPV/Logistics+6.0