Intrastat is een systeem dat toelaat statistieken m.b.t. de handel tussen de leden van de Europese Gemeenschap te verzamelen.
Deze module biedt u de mogelijkheid om vanuit Logistics uw Intrastat-aangiften te genereren.

Logistics 5.5

De nieuwe introductieprocedure van de Intrastat-aangiften in XML formaat (nieuwigheid van Logistics versie 6.0) is eveneens beschikbaar in de versie 5.5.  Voeg via de menu Bestand > Tabellen > Algemeen > Parameters de parameter USE_INTRASTATCODE toe, met als waarde de installatiecode van versie 6.0.

Inhoud pagina :

Algemene parameters

Activeer het Beheer van de Intrastat-aangifte in de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters, door in het tabblad Opties de optie Beheer Intrastat-aangifte (N) aan te vinken.

Bovenaan de pagina

Tabel met de Intrastat-codes

Vul de goederencodes in via de menu Bestand > Tabellen > Artikelen > Intrastat.

Veld

Beschrijving

Alfanumerieke velden

Interne code

Deze interne code kan op 2 verschillende manieren worden ingevuld :

• ofwel met de Intrastat goederencode,
  • ofwel met een meer gebruiksvriendelijke code (bijvoorbeeld FOTOAPP en CAMERA).

Omschrijving

Voer een meer complete beschrijving in van deze goederencode.

Goederencode

Vul de Intrastat-goederencode in. (https://www.nbb.be/nl/statistieken/buitenlandse-handel/nomenclatuur-en-codes)

Bijkomende eenheid

Indien de optie Geen bijkomende eenheid niet is aangevinkt, kan u een eenheid specificeren zodat de hoeveelheid in de doorgestuurde aangifte vermenigvuldigd wordt met het coëfficiënt dat vermeld wordt in het veld Coëfficiënt bijkomende eenheden.

Bijvoorbeeld, voor flessen wijn van 75 cl, kan men een code VINROU75 aanmaken met L in het veld Bijkomende eenheid en 0.75 in het veld Coëfficiënt bijkomende eenheden.

Numeriek veld

Defaultgewicht voor deze goederencode

Indien de optie Geen gewicht niet is aangevinkt en indien een eenheid is ingevuld in het veld Bijkomende eenheid, kan u een defaultgewicht voor deze goederencode specificeren die enkel in aanmerking zal genomen worden wanneer er geen gewicht gedefinieerd is op niveau van de artikelfiche.

Coëfficiënt bijkomende eenheden

Zie de uitleg van het veld Bijkomende eenheid.

Logisch veld

Geen gewicht

Bepaalde goederencodes vereisen geen gewichtspecificatie (zoals bijvoorbeeld een fototoestel).

Geen bijkomende eenheid

Zie de uitleg van het veld Bijkomende eenheid.

Opties

Code voor de uitgesloten artikelen

Indien bepaalde artikelen niet moeten aangegeven worden (zoals bijvoorbeeld vrachtkosten), dan is het mogelijk om deze artikelen uit te sluiten van de Instrastat-aangifte.
Door op deze knop te drukken, heeft u toegang tot een scherm met een afrollijst met alle gedefinieerde Intrastat-codes. Er bestaan twee methodes om artikelen uit te sluiten.

• Indien u een Intrastat-code uit de afrollijst kiest, dan zal deze unieke Intrastat-code gebruikt worden voor alle artikelen die niet moeten weergegeven worden op de Intrastat-aangifte.
  • Indien u geen Intrastat-code selecteert uit de afrollijst, dan zullen alle artikelen waarvan de Intrastat-code begint met de letter N niet worden weergegeven op de Intrastat-aangifte.

Indien er reeds een Intrastat-code geselecteerd is in de afrollijst, dan kan u op de spatiebalk drukken, zodat er geen Intrastat-code geselecteerd is en u alzo de tweede uitsluitingsmethode kan kiezen.

Import goederencode intrastatEen bijgewerkte lijst van de NBB-website geeft alle beschikbare intrastat-goederencodes weer. Selecteer de gewenste goederencodes om in Logistics te importeren. Voor het importeren is het mogelijk om de interne code en de omschrijving van Logistics te wijzigen.

Bovenaan de pagina

Dagboeken

In het scherm van de instellingen van dagboeken zijn er eveneens 2 aan te vinken velden in het tabblad Opties, om aan te duiden of het dagboek in aanmerking moet genomen worden voor de aangifte van een aankoop of van een levering.

De optie Intrastat levering moet worden geselecteerd voor het type dagboeken klantfacturen (CI) of creditnota voor leveranciers (SC).

En de optie Intrastat aankoop moet worden geselecteerd voor het type dagboeken leveranciersfacturen (SI) of creditnota voor klanten (CC).

Bovenaan de pagina

Derden

De landcode komt van het adres van de derdenfiche (en niet van de BTW-prefix).

Bovenaan de pagina

Wetgeving

Enkel de intra-communautaire klanten verschijnen in de Intrastat-aangifte. De klanten worden als intra-communautair beschouwd in functie van het land dat gespecificeerd is in de algemene parameter Wetgeving (inhoud in het tabblad Adresgegevens van het scherm van de algemene parameters). Bijgevolg zullen de klanten die als nationaal beschouwd worden (d.w.z. die dezelfde landcode hebben als deze zoals in het veld Wetgeving), niet op de Intrastat-aangifte verschijnen.

Wat betreft EU-landen: vanaf 01/01/2021 na de Brexit is dit de bijgewerkte lijst: AT; BE; BG; CY; CZ; DE; DK; EE; EL; ES; FI; FR; HU; IE; IT; LT; LU; LV; MT; NL; PL; PT; RO; SE; SI; SK; HR

Zie hier: https://europa.eu/european-union/about-eu/countries_nl

Opmerking: het is over het algemeen de ISO landcode (ISO 3166 alpha-2) die wordt gebruikt. Behalve voor Griekenland waar het acroniem EL wordt aanbevolen. Daarom gebruiken we voor dit land de 2 codes: GR en EL.

Bovenaan de pagina

Brexit

In navolging van de BREXIT, van toepassing vanaf 01/01/2021, zijn hier de wijzigingen aangebracht aan de software met betrekking tot Intrastat:

• Schrapping van de landcode GB uit de lijst met EU-landen
  • Er wordt echter rekening gehouden met de bewegingen van Instrastat GB tot en met 31/12/2020.
  • Toevoeging van de "land" -code XI voor Noord-Ierland. De code die moet worden gebruikt voor het btw-nummer van klanten uit Noord-Ierland.
    Volgens de EU afspraken moeten de bewegingen voor deze "XI" -code worden opgenomen in de Intrastat - aangifte.
    Waarschuwing: als u daadwerkelijk klanten heeft uit Noord-Ierland, moet u in ons Intrastat - instellingenscherm de optie 'Documenten selecteren op basis van' instellen op 'Btw-landcode van klant' en niet op "Landcode van het factuuradres (standaard)"