Logistics laat toe om zich te linken met het Freedelity getrouwheidssysteem.  Deze link biedt een directe toegang tot de database van de klant die dit getrouwheidssysteem heeft aanvaard.  Freedelity stelt eveneens haar platform op het web ter beschikking, dat een precies getrouwheidsprogramma en statistieken groepeert.

Freedelity stimuleert het gebruik van de elektronische identiteitskaart en vermindert alzo het aantal getrouwheidskaarten in de portemonnee van de klant.

Freedelity kan met Logistics gebruikt worden voor het beheer van één enkele winkel, één winkelketen of meerdere winkelketens. Concreet, Logistics verstuurt bij elke verkoop het bedrag van deze verkoop naar Freedelity.  Het Freedelity systeem cumuleert het klantentegoed en verstuurt vervolgens naar Logistics de informatie die nodig is voor het uitgeven van een aankoopbon in functie van de verworven punten.

Beschikbaar vanaf versie 6.0 van Logistics.

Op deze pagina :

Freedelity platform

De Freedelity website www.freedelity.be biedt een toegang aan handelaar en aan klant die zich in het Freedelity programma hebben ingeschreven. De klant kan er de getrouwheidspunten raadplegen die gecumuleerd werden in de winkelketens waar hij zijn aankopen heeft verricht.  De klant kan er ook zijn persoonlijke informatie wijzigen.  De handelaar van zijn kant kan via het onderdeel Administratie van de Freedelity website, zijn getrouwheidsprogramma definiëren, evenals statistieken per regio met betrekking tot zijn cliënteel, de historiek van de verkopen, evenals de verkopen per dag in de verschillende winkels door de handelaar beheerd, raadplegen.

Freedelity stelt 3 verschillende getrouwheidsprogramma's voor.  Logistics integreert enkel het getrouwheidsprogramma per Spaarpunten.  Dit is het meest gebruikte programma.  Er is één punt verworven per uitgegeven euro.

De twee andere getrouwheidsprogramma's per Percentage en per Bezoek, zijn niet in Logistics geïntegreerd.

Instellingen in Freedelity

De enige instellingen die op de Freedelity website moeten gebeuren bestaan uit het programmeren van de verschillende puntenniveaus die recht geven op een beloning.  Deze parameters worden ingesteld via het onderdeel Administratie van de Freedelity website.  Dit onderdeel is toegankelijk bovenaan rechts wanneer u als handelaar bent aangelogd.  Klik in het eerste scherm op één van de verkooppunten.  Kies een winkel (Mijn winkel ) of een winkelketen (Mijn groep) via de menu Navigatie om uit te maken op welk niveau (winkel of groep van winkels) het getrouwheidsprogramma gedefinieerd moet worden.

Klik in het onderdeel Beheer uw loyaliteitsprogramma op de knop Uw getrouwheidsprogramma om het aantal te sparen punten en de overeenkomende beloning te definiëren.  Er kunnen meerdere puntenniveaus gedefinieerd worden in deze lijst. De beloning wordt uitgedrukt in een omschrijving en een waarde, die in Logistics in een aankoopbon kan worden omgezet indien in Logistics de optie Beheer en opvolging aankoopbonnen ($) werd aangevinkt.  Indien deze optie niet is aangevinkt, zal er een boodschap met de omschrijving in Freedelity getoond worden van zodra een niveau werd behaald.

Meer informatie over Freedelity en de toegang tot zijn webplatform, zijn beschikbaar op www.freedelity.be.

Bovenaan pagina

Algemene parameters

De modules Betalingenbeheer (Y) en Beheer en opvolging aankoopbonnen ($) zijn vereist in de licentie om te kunnen werken met Freedelity in Logistics.

Vink via de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad Opties, parameter Beheer Verkooppunt, optie Gebruik van de POS interface (Y), in het tabblad Algemene opties de optie Gebruik klantenkaartsysteem 'Freedelity' aan.

ParametersOmschrijving
Sleutel

Vul de unieke sleutel in die door Freedelity aan de handelaar werd verstrekt tijdens zijn inschrijving aan het Freedelity getrouwheidssysteem.

Groep

Unieke identificatiecode van de groep van de handelaar.  Een groep vertegenwoordigt een winkelketen.  Indien er slechts 1 winkel in Logistics wordt beheerd, dan dient er ten minste 1 groep (gelinkt aan één enkele winkel) te worden aangemaakt.  Een omschrijving kan aan deze groep worden gelinkt in het veld Omschrijving.

Indien er meerdere groepen in hetzelfde Logistics dossier worden beheerd, wordt elke groepcode gedefinieerd op het niveau van Dagboeken instellen.

Winkel

Unieke identificatiecode van de winkel van de handelaar.  De winkel maakt deel uit van de hierboven gedefinieerde groep.  Een omschrijving kan aan deze winkel worden gelinkt in het veld Omschrijving

Indien er meerdere winkels in hetzelfde Logistics dossier worden beheerd, wordt de winkelcode gedefinieerd op het niveau van Dagboeken instellen.

Systeem in productie

Bij aanvang dient deze optie uitgevinkt te zijn (testmodus) tijdens de testfase.

Vervolgens, dient deze optie (productiemodus) te worden aangevinkt net voor de eerste reële verkoop met een klant die gelinkt is met Freedelity.

Parameters voor de aankoopbonnen
Code artikelArtikelcode die gebruikt wordt voor de opvolging van de aankoopbonnen die via Freedelity zullen gegeneerd worden.  Elke aangemaakte aankoopbon wordt geassocieerd met een barcode, een bedrag en een geldigheidsdatum.  Het geheel van de aan alle klanten uitgeven aankoopbonnen zijn raadpleegbaar in de tabel  purvouch.  Deze parameter dient enkel te worden gedefinieerd indien de optie Beheer en opvolging aankoopbonnen ($) geactiveerd is.
Geldigheid van de aankoopbonGeldigheidsperiode van de aankoopbonnen die door Freedelity werden gegenereerd.  De geldigheid van de aankoopbonnen wordt dus enkel op het niveau van Logistics gedefinieerd en het Freedelity systeem komt hier niet in tussen.  Deze parameter dient enkel te worden gedefinieerd indien de optie Beheer en opvolging aankoopbonnen ($) geactiveerd is.
Waarde van de verkoop op te nemen in de winkelmand van Freedelity

Rekening houden met de artikelen verkocht met een korting

Het is aanbevolen deze optie uit te vinken zodat de verkochte artikelen met korting niet in aanmerking worden genomen in de waarde die naar Freedelity wordt verstuurd.
De prijs uit het document gebruiken indien de verkoopprijs van het artikel nul isVink deze optie aan om in de naar Freedelity verzonden waarde de in het document invulde prijs te nemen in het geval er geen verkoopprijs in de artikelfiche aanwezig is.
Diversen
De foto van de klant opgehaald uit zijn identiteitskaart, tonen in het verkoopscherm

Deze optie laat toe in het verkoopscherm de foto van de klant te verbergen die gerecupereerd werd tijdens het lezen van de elektronische identiteitskaart.  De foto's van de klanten worden bewaard in de directory data/pictures/freedelity van het Logistics dossier.

Bovenaan pagina

Dagboeken instellen

De instellingen van de dagboeken via de menu Dossier > Instellingen > Dagboeken, tabblad Diversen, in het gedeelte Freedelity,  laten toe de dagboeken te kiezen die gelinkt zullen zijn met het Freedelity systeem.  Deze instellingen van Freedelity op het niveau van de dagboeken laten eveneens het gebruik van meerdere groepen en/of  meerdere winkels toe.

ParametersOmschrijving
Dit dagboek maakt gebruik van Freedelity

Vink deze optie aan om de waarde van de in dit dagboek gerealiseerde verkopen te versturen naar Freedelity.

Groepcode FreedelityElk dagboek kan geassocieerd worden met een verschillende groepcode.  Indien de groepcode 0 blijft, dan zal de groepcode die in de Parameters klantenkaartsysteem 'Freedelity' gedefinieerd is worden gekozen.  Een beschrijving van deze groep kan geassocieerd worden met het veld Omschrijving.
Winkelcode FreedelityElk dagboek kan geassocieerd worden met een verschillende winkelcode.  Indien de winkelcode 0 blijft, dan zal de winkelcode die in de Parameters klantenkaartsysteem 'Freedelity' gedefinieerd is worden gekozen.  Een beschrijving van deze winkel kan geassocieerd worden met het veld Omschrijving.

Bovenaan pagina

Klanten

De Freedelity identificatiecode is raadpleegbaar (maar niet aanpasbaar) in het tabblad Voorwaarden van de klantenfiche. De optie Deze klant niet opnemen in het klantenkaartsysteem Freedelity laat toe om weer te geven dat deze klant geen deel meer wenst uit te maken van het Freedelity systeem.

De foto van de klant is eveneens beschikbaar in het scherm van de klant via de knop Gekoppelde bestanden  dat zich naast de klantencode bevindt.

Bovenaan pagina

Artikelen

In het tabblad Opties Verkooppunt van de artikelfiche, laat de optie Dit artikel niet opnemen in het totaal van de verkoop te versturen naar Freedelity toe wanneer dit artikel verkocht is, deze niet in aanmerking te nemen in de waarde van de verkoop verstuurd naar Freedelity.

Bovenaan pagina

POS Interface

Tijdens de verkoop via de POS Interface, geeft de titel van het inboekscherm van een verkoop de omschrijving (of de code wanneer de omschrijving leeg is) van de winkel en van de groep naar waar de waarde van deze verkoop naar Freedelity zal worden gestuurd.

Identificatiemogelijkheden van de klant met Freedelity

Tijdens de verkoop via de POS Interface, laat het eerste selectiescherm van de klant toe deze bij Freedelity te identificeren.  Er bestaan 3 verschillende mogelijkheden om de klant bij Freedelity te identificeren :

• Invoeren via de 'fulltext' opzoeking
    De identificatie van de klant bij Freedelity kan zoals gewoonlijk door het begin van de naam van de klant in het veld Invoer onderaan in dit scherm in Logistics in te typen.
    Indien de klant reeds bestaat in Logistics doch niet in Freedelity, zal de naam en voornaam verplicht in Logistics dienen te worden ingevuld om de klant in Freedelity te identificeren.  Om wijzigingen aan te brengen in de klanteninformatie, dient men vooraf op de knop Wijzigen te klikken of gebruik te maken van de sneltoets F5.
    Dit is de meest vlugge manier wanneer de klant reeds in Logistics bestaat.

• Opzoeking via Freedelity
    De identificatie bij Freedelity kan geschieden dankzij een opzoeking rechtstreeks in de database van Freedelity op het begin van de naam of voornaam van de klant via de knop met het Freedelity logo of via de sneltoets F6

• Elektronische identiteitskaart
    Bij Freedelity kan de identificatie eveneens gebeuren via de elektronische identiteitskaart van de klant, via de knop met de afbeelding van een identiteitskaart of via de sneltoets F11.
    Indien de klant zijn elektronische identiteitskaart niet bij zich heeft of wanneer hij deze niet aan de handelaar wenst te overhandigen om te lezen, dan kan het Freedelity systeem steeds werken via één van de 2 vorige methodes.
    Het lezen van de elektronische kaart neemt ongeveer 3 seconden in beslag.

Eerste identificatie van de klant op Freedelity

1. Na selectie van een klant die reeds in Logistics bestaat maar die nog niet in Freedelity geregistreerd werd, vraagt Logistics of de klant aanvaardt dat zijn identiteitskaart wordt gelezen.  Door op Yes te drukken kan de klant geïdentificeerd worden door het lezen van de identiteitskaart op Freedelity.

2. Door op No te klikken, om het inlezen van de identiteitskaart te weigeren, verschijnt er een tweede boodschap om te vragen of de klant aanvaardt dat zijn klantenkaart wordt aangemaakt op Freedelity, zonder dat zijn elektronische identiteitskaart wordt gelezen.

Tijdens de eerste identificatie van de klant via zijn elektronische identiteitskaart op het Freedelity systeem, stelt Logistics verschillende opties voor met betrekking tot de vertrouwelijkheid.  De gemaakte keuzes in dit scherm en de persoonlijke informatie van de klant die naar Freedelity werd verstuurd, kunnen door de klant aangepast worden via  www.freedelity.be.  De klant kan zich identificeren op de Freedelity website via de login en het wachtwoord die door Freedelity per mail werden verstuurd of simpelweg via zijn elektronische kaart.  Bij een volgende bezoek van de klant in de winkel, zal Logistics een waarschuwingsboodschap tonen in het geval dat de klanteninformatie in Logistics niet meer overeenstemt met de informatie die zich in Freedelity bevindt. Klik op Yes om de informatie in Logistics te updaten en alzo rekening te houden met de door de klant aangebrachte wijzigingen op de website van Freedelity.

Na de identificatie van de klant op Freedelity

Van zodra de klant geïdentificeerd is bij Freedelity, is zijn Freedelity identificatiecode zichtbaar naast de klantencode in de POS interface.

Het is eveneens mogelijk om de door deze klant tot op heden gecumuleerde punten te raadplegen door op de knop met het Freedelity logo te klikken of door te klikken op de sneltoets F6.

De eerste kolom Identificatie wordt dan de kolom Punt(en)

Indien de klant geen deel meer wenst uit te maken van het Freedelity systeem, dan kan bij de verkoop in het POS systeem het veld Deze klant niet opnemen in het klantenkaartsysteem Freedelity manueel worden aangevinkt.   Om dit veld te kunnen aanvinken, klik op de knop Wijzigen of gebruik de sneltoets F5.  Dit veld is automatisch aangevinkt door Logistics wanneer de klant het lezen van zijn identiteitskaart weigert, evenals het aanmaken van een account op Freedelity.

Selectie van een aankoopbon

Wanneer in het scherm waar de artikelen worden geselecteerd in de POS Interface, één of meerdere puntenniveaus (zoals gedefinieerd op de Freedelity site) bereikt zijn, toont volgende scherm de overeenkomende beloning(en).

De klant kan kiezen om de beloning of de aankoopbon te weigeren om het nog uitstaande tegoed te bewaren.

De selectie van een beloning wordt omgezet in een aankoopbon, indien de optie Beheer en opvolging aankoopbonnen ($) geactiveerd is.  De aankoopbon wordt afgedrukt op het kassaticket.  De aankoopbon(nen) van de klanten wordt(worden) in Logistics bewaard en uit Logistics verwijderd wanneer deze door de klant worden gebruikt.  De totale waarde van de aankoopbonnen wordt getoond in het selectiescherm van de artikelen en de knop ernaast laat toe om de lijst met beschikbare beloningen voor de klant weer te geven.

Na de verkoop

Indien de toegang tot het internet onderbroken werd tijdens het inbrengen van verkopen, bewaart Logistics zijn verkopen die gelinkt zijn met Freedelity (in de tabel fsales).  Het is dan mogelijk om later, wanneer er terug een verbinding is met het internet, om de waarde van de verkopen die nog niet naar Freedelity werden verstuurd, alsnog te versturen.  Dit kan via de menu Bewerkingen > Versturen van de bij Freedelity nog niet geregistreerde verkopen.

Op de Freedelity site kan de handelaar voor elke klant een fiche raadplegen die verscheidene informatie bevat zoals zijn totaal aantal punten, zijn totale aankopen, de historiek van zijn aankopen, ... En door op de knop Overzicht te klikken, verschijnt er een lijst van de aankopen van de klant met voor elke aankoop : de waarde van deze aankoop, de verworven punten, de groep, de winkel, de dagboekcode en het documentnummer in Logistics.

Verwijdering van een verkoop

Indien een verkoopdocument, waarvan de waarde naar Freedelity werd verstuurd en die nadien uit Logistics verwijderd werd, dan is de eventuele aankoopbon die verworven is dankzij deze verkoop, nog steeds actief in Logistics.

Bovenaan pagina

Documentenscherm

De Freedelity functionaliteiten om de waarde van de verkopen te versturen en de beloningen te ontvangen, zijn eveneens beschikbaar in het documentenscherm van Logistics.  Het aanmaken van een klant op de Freedelity site daarentegen is niet mogelijk in het documentenscherm.  Deze mogelijkheid om een klant aan te maken is enkel beschikbaar in de POS interface.

Bovenaan pagina