Verzendingsnota's opmaken en factureren
1. Groepeer meerdere verzendingsnota's op 1 factuur via het menu Bewerkingen > Facturatie klanten.

U kunt voor een bepaald dagboek definiëren dat dit dagboek nooit kan worden gegroepeerd of dat het nooit aanleiding kan geven tot een factuur. Als u bijvoorbeeld een dagboek van het type verzendingsnota's hebt, kunt u afhaalnota's afdrukken die niet factureerbaar zijn.

Zie de opties Geen facturatie en Geen gegroepeerde facturen in de dagboekinstellingen.

Met deze functie kunt u een reeks verzendingsnota's factureren, al dan niet gegroepeerd op een factuur per klant.

Standaard gebeurt de groepering op basis van de klant, op voorwaarde dat de te groeperen documenten dezelfde valuta en vertegenwoordiger hebben. Om 1 factuur per verzendingsnota te genereren, deselecteer Hergroepering per derde in het tabblad 'Opties'.

Veld

Beschrijving

Brondocumenten

= verzendingsnota's

Code derde

Selecteer eventueel de code van de te factureren klant. Laat u dit veld leeg, dan worden alle verzendingsnota's die beantwoorden aan de overige criteria voorgesteld.

Van de dagboeken

Selecteer het (de) te factureren verzendingsnota-dagboek(en).

Statuut

Werkt u met statuten, geef dan aan welk statuut de te factureren verzendingsnota's moeten hebben (vb. enkel de verzendingsnota's met statuut TI: To invoice = Te factureren) en welk hun nieuw statuut moet worden na facturatie (vb. IN = invoices, Gefactureerd).

Als u de status van het brondocument leeg laat, zullen alle verzendingsnota's die nog niet gefactureerd werden ter facturering worden voorgesteld. Door een filter op de status toe te passen, kunt u bijvoorbeeld enkel de daadwerkelijk uitgeleverde verzendingsnota's factureren (vb. met status TI nadat ze werden afgedrukt).

Documenten tussen

Geef eventueel een selectie van data op.

Dossier

Maak eventueel een selectie op het analytisch plan van de klanten (vb. de regio om enkel factureren te genereren voor verzendingsnota's gericht aan klanten van die regio).

Filter

U kunt de alias [dochead] in de filter gebruiken. Bijvoorbeeld, dochead.agent='LUC'.

Via de knop kunt u een eigen filter maken en bewaren.

Via de knop bekomt u een shortlist met de bewaarde filters die u kunt gebruiken.

Zo kunt u bij voorbeeld de verzendingsnota's van vertegenwoordiger LUC omzetten in facturen.

Gegenereerde documenten

= facturen

Het gekoppelde dagboek gebruiken

De facturen worden gegenereerd in het door u geselecteerde dagboek of in het voorgestelde dagboek op basis van de instellingen in het verzendingsnota-dagboek.
U kunt enkel kiezen uit factuurdagboeken met dezelfde eigenschappen als het verzendingsnota-dagboek.

Voorbeeld: als het verzendingsnota-dagboek een dagboek BTW excl. is, worden alleen facturatiedagboeken BTW excl. weergegeven.

Nieuw statuut

Vul hier het nieuwe statuut in van de verzendingsnota na de facturatie (vb. IN = Invoiced = Gefactureerd).

Datum gegenereerde documenten

Wijzig eventueel de datum van de factuur.

Vervaldatum indien termijn ontbreekt

Als u geen vervaldatum invult, zal deze berekend worden op basis van de betalingstermijn gedefinieerd in de derdenfiche.

Opties

Veld

Beschrijving

Defaultgroepering

Groeperen per artikel

Vink het vakje Groeperen per artikel aan om de identieke regels (zelfde artikel, zelfde eenheidsprijs, zelfde valuta, zelfde btw-code en zelfde kortingspercentage) te totaliseren op 1 factuurregel. Zie de algemene parameter: De groepering per artikel toelaten voor de facturatie.

Hergroepering per derde

Vink het vakje Hergroeperen per derde uit om een factuur te genereren per verzendingsnota.
Als u met groeperingswijzen per klant werkt (zie de Algemene parameters > tabblad Klanten/leveranciers > Beheer van groeperingswijze van leveringen op verkoopfacturen), heeft de groeperingswijze (tabblad Voorwaarden) gekoppeld aan de klant voorrang.

De groepering per derden gebeurt alleen voor documenten met dezelfde klant, dezelfde vertegenwoordiger, hetzelfde kortingspercentage en dezelfde betalingstermijn.

Opties

Met nuldocumenten

Vink deze optie aan om nuldocumenten om te zetten naar facturen.

Met artikels waarvan het aantal nul is

Vink deze optie aan om rekening te houden met artikelen met hoeveelheid nul tijdens het omzetten naar factuur.

Geattacheerde bestanden kopiëren

Als er een bestand aan een document is gekoppeld, kan deze al dan niet worden gekopieerd. Zie bestanden koppelen aan documenten

2. Druk op de knop of F7 om de te factureren verzendingsnota's te selecteren

Het bovenstaande deel van het venster toont de verzendingsnota's die voldoen aan de opgegeven criteria.
De knoppen (of dubbelklik), en  maken het mogelijk om verzendingsnota's om te zetten naar het onderste deel van het venster (= Te factureren).

Sorteervolgorde van de verzendingsnota's:

• Geen: de lijst is gesorteerd op nummer van de verzendingsnota.
  • Code klant
  • Naam klant
  • Vertegenwoordiger
  • Datum
  • Dagboek+Nummer
  • Referentie
  • Volgorde facturatie: de lijst is gesorteerd in functie van de facturen die zullen gegenereerd worden.

In het voorbeeld hierboven: alle klanten zijn geselecteerd en we groeperen per klant. Aangezien de klant Alpha een groeperingswijze per leveringsadres heeft en de verzendingnota 2023015 naar een tweede leveringsadres werd gestuurd, zullen er 2 facturen gegenereerd worden, 1 factuur voor de verzendingsnota 2023015 en 1 factuur voor de verzendingsnota's 2023013 en 2023014.

Het onderste deel van het scherm toont de verzendingsnota's die zullen gefactureerd worden wanneer u op de knop of op F7 drukt.

Met de knoppen en kunt u de documenten van het onderste deel terugzetten naar het bovenste deel van het venster. Deze verzendingsnota's zullen dan niet gefactureerd worden.

De knop opent het geselecteerde document.

Sorteervolgorde resultaat bijsturen

Om de sorteervolgorde van het resultaat te wijzigen, is de parameter 'JNLGROUP_ORDER_ONLY' beschikbaar. Indien deze wordt gebruikt, heeft deze voorrang op alle andere instellingen.

3. Klik op de knop of F7 om de factureren te genereren. Met de knop  of de escape-toets kunt u annuleren: er zal dan geen factuur gemaakt worden.
4. De factuurnummers die zijn aangemaakt worden getoond (in ons voorbeeld de factuurnummers 2023011 tot en met 2023015).

5. Klik op de knop  of F4 om af te drukken. Als u later wil afdrukken of eerst nog wijzigingen wil aanbrengen, klik op de knop .
Wanneer u een factuur verwijdert die op deze manier gemaakt is, worden de gekoppelde verzendingsnota's terug factureerbaar.