U dient te beschikken over de module PrestaShop (R9 in de string van de modules van de licentie).

Ga naar het parameterscherm van de E-Commerce PrestaShop via de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad Opties en vink de optie E-Commerce aan.  Klik op en ga vervolgens naar het tabblad PrestaShop.

Schakel de optie PrestaShop gebruiken in om te definiëren dat een PrestaShop-website wordt gebruikt als e-commerce met Logistics.

Op deze pagina :

Tabbladen

Export

Parameter

Beschrijving

Analytisch plan Geeft de te exporteren analytische niveaus weer.
Bijwerken van de voorraad naar de website in realtime
Hiermee kunnen op de site de voorraden van de betreffende artikelen worden bijgewerkt tijdens het creëren / genereren / wijzigen / verwijderen van een Logistics document.
Rekening houden met de klantenbestellingen voor de voorraadHoudt rekening met klantorders voor voorraadupdates op de site
Rekening houden met de leveranciersbestellingen voor de voorraadHoudt rekening met leveranciersbestellingen voor voorraadupdates op de site
Voorraad nooit bijwerkenAls deze optie is ingeschakeld, worden alle vorige opties die betrekking hebben op de voorraad geannuleerd en worden er geen voorraadupdates meer op de site uitgevoerd.
Aantal packs beschikbaar als webstock voor artikels met een verpakkingHet beheer van verpakkingen moet hiervoor geactiveerd zijn.
De gegevens automatisch naar de site doorsturenWanneer u een artikel of een klantrecord opslaat, worden de wijzigingen rechtstreeks naar de site geëxporteerd. (enkel in raadpleegmodus)
Versturen van foto'sAlle beschikbare foto's van een artikel worden naar de site verzonden
Bij de eerste export van een klant op de site, hem een e-mail versturen met zijn paswoordMaakt het mogelijk om een e-mail te sturen naar elke client met zijn wachtwoord bij de eerste export.

Bovenaan de pagina

Import

ParameterBeschrijving
Voorkeursinstellingen
Dagboek van de bestellingen

Bevat het doeldagboek wanneer een bestelling wordt geplaatst.

Het is aanbevolen om een apart dagboek aan te maken voor bestellingen die van de site komen teneinde de controle te vereenvoudigen.

Als het gebruikte dagboek exclusief btw is, worden de op de site verzonden artikel prijzen gebaseerd op prijzen exclusief btw

BTW %0 als defaultwaardeDefinieert de btw-code die wordt gebruikt bij het importeren van een weborder voor artikelen exclusief btw waarvan de EEG-btw-code niet wordt vermeld in de artikelfiche.
Default magazijn gebruikenAls er niets wordt vermeld, worden alle magazijnen in aanmerking genomen. Anders wordt slechts dat ene magazijn gesynchroniseerd.
Notificatie e-mailStuur een e-mail naar dit adres wanneer u een nieuw weborder in Logistics importeert.
Klanten zonder bestelling importerenBij het importeren van weborders wordt een nieuw klantrecord toegevoegd in Logistics voor nieuwe klanten die een account hebben aangemaakt op de site maar hun eerste weborder nog niet hebben geplaatst.
De levermode toevoegen bij de aanmaak van de bestelling

Vul het veld Betaling in bij de geïmporteerde webopdracht. De betaalmethode wordt automatisch aangemaakt in Logistics als deze nog niet bestaat.

Artikelen
Artikel portkosten

Definieert het artikel dat wordt gebruikt om de verzendkosten toe te voegen bij het importeren van bestellingen van de site.

Artikel voor de promotiesDefinieert het artikel dat wordt gebruikt om promoties toe te voegen die op de site zijn gemaakt.
GeschenkartikelDefinieert het artikel dat wordt gebruikt om de wens van de klant aan te geven om zijn bestelling te verzenden in een geschenkverpakking
Betalingen
Betaling toevoegen bij aanmaken van de bestelling

Voegt een betalingsdocument toe bij het importeren van een betaalde weborder. Betalingsmethoden die specifiek zijn voor de website worden automatisch toegevoegd in Logistics. Zie Betalingsdocumenten instellen.

Dagboek betalingenEen journaal van het type Klantenlevering om de weborder-betalingen toe te voegen. Zie Betalingsdocumenten instellen.
Controles
De bestellingen controleren bij het opstartenHiermee kunt u nieuwe webopdrachten importeren bij het starten van Logistics.
ID Prestashop van de laatst geïmporteerde bestellingMaakt het mogelijk om de interne PrestaShop-referentie te vermelden van de laatste bestelling die al in Logistics is geïmporteerd. Als u bijvoorbeeld 5 invoert, betekent dit dat de volgende orderimport die door Logistics wordt uitgevoerd, begint met referentie 6. Door de referentie 0 in te voeren, importeert Logistics alle bestellingen in PrestaShop.

Bovenaan de pagina

Toegangsparameter naar de site

Parameter

Beschrijving

Url van de website

Vul de volledige URL van de PrestaShop website in. De exacte te gebruiken URL is te vinden in de PrestaShop-backoffice, via het menu CONFIGUREER > Geavanceerde instellingen, het deelvenster Winkel informatie in het veld Winkel-URL.

Sleutel

Voer de toegangssleutel voor de PrestaShop-webservice in.

Server met herschrijven van de URL

Schakel deze optie alleen in als de server die de site host, URL-herschrijving toestaat en als in de PrestaShop-backoffice, via het menu CONFIGUREER > Winkelinstellingen > Verkeer en SEO, deelvenster SEO & URLS, onderdeel Stel URL's in, veld Vriendelijke URL geactiveerd is.

De sleutel doorgeven via de URL

Schakel deze optie alleen in als de server die de site host, geen HTTP-authenticatie aanvaard.

Test verbindingTest of de verbinding met de site functioneel is.

Error 'forbidden' bij het verzenden van artikelen

Indien het verzenden van artikelen niet lukt (fout forbidden)

Bovenaan de pagina

Instellen betalingsdocumenten

Betalingsinformatie

Weborders die in Logistics worden geïmporteerd, bevatten standaard altijd de betalingsinformatie op het tabblad Notities in de hoofding van het document.

Parameters

Om automatisch een betalingsdocument toe te kunnen voegen bij het importeren van een weborder, moeten de onderstaande instellingen worden toegepast. In dit geval wordt de betaling in Logistics toegevoegd als een aanbetaling omdat deze aan een bestelling is gekoppeld. En later kan het ook via de Boekhoudkoppeling van kassa-omzet en financiële gegevens in de boekhouding worden geïnjecteerd.

1. De Module Betalingenbeheer moet beschikbaar zijn (Y moet zijn opgenomen in de licentie).
  2. Via de algemene instellingen (menu Dossier > Instellingen> Algemene parameters), tabblad Opties, optie E-commerce, tabblad Import, tabblad Betalingen:
    1. activeer de optie Betaling toevoegen bij aanmaken van de bestelling
    2. en kies een Dagboek betalingen
  3. Via de algemene instellingen, tabblad Optie, activeer de optie Beheer van betalingen. En herstart Logistics.
  4. Via de menu Dossier > Instellingen > Dagboeken:
    1. Maak een dagboek aan van het type Levering klant (CD)
    2. Activeer voor dit dagboek in het tabblad Opties de twee opties Invoer betalingen en Vereenvoudigd invoerscherm en beheer van kassabewerkingen.
    3. De optie Verkopen BTW incl. moet hetzelfde zijn als die in het bijbehorende orderdagboek.
    4. En selecteer op het tabblad Diversen het gekoppelde dagboek bestellingen (CO)
  5. Via de algemene instellingen, tabblad Optie:
    1. Schakel Beheer verkooppunt  in en klik op
    2. Vink de optie Beheer van voorschotten aan en klik op
    3. Vink het type Financieel voorschot aan en klik op OK.
    4. Vervolgens verschijnt een scherm met de codes en de omschrijvingen van de te gebruiken betaalmethodes voor de voorschotten van het type 'financieel'

Bovenaan de pagina

Resultaat

Weborder

Met deze instelling geeft de geïmporteerde weborder het totale aantal ontvangen voorschotten aan en het nummer van het betalingsdocument dat aan deze bestelling is gekoppeld.

Betaaldocument

Hier is het betalingsdocument dat automatisch wordt toegevoegd in het dagboek Type klantenlevering bij het importeren van de weborder.

Verzendnota

En vervolgens toont de verzendnota die is gegenereerd met de webopdracht ook het totale reeds betaalde bedrag.

Bovenaan de pagina

Artikelen

Minimale hoeveelheid van een artikel instellen

hiervoor moet het beheer van aantallen bij aan- en verkoop worden geactiveerd.

Op artikelniveau bepaalt het veld Min.Aantal de minimale bestelhoeveelheid. Standaard is dit ingesteld op 1.

Bovenaan de pagina

Talen in de artikelen

In het tabblad Artikelen van de algemene parameters, via de parameter Aantal talen voor omschrijvingen :

• moet men de optie Een nota per taal beheren aanvinken
  • en de ISO codes (FR, NL, EN) gebruiken om de talen te identificeren.

Of deze ISO codes koppelen aan de juiste taal via:

Bovenaan de pagina

Afbeeldingen

Formaat

Logistics accepteert de gebruikelijke beeldformaten. Wanneer de afbeelding van Logistics wordt ontvangen, zal PrestaShop deze converteren naar JPEG of PNG, de aanbevolen formaten op internet.

Gewicht

Een lager gewicht is beter voor de transmissiesnelheid van Logistics naar de website. Dit is de reden waarom JPEG- of PNG-formaten worden aanbevolen omdat ze een goede beeldkwaliteit bieden met een laag gewicht. Bovendien kan de website host te grote bestanden blokkeren, wat een fout tijdens de verzending zal veroorzaken.

Resize

Logistics past het formaat van afbeeldingen nooit aan. Het is PrestaShop die het formaat wijzigt in de verschillende formaten die zijn gedefinieerd in de PrestaShop-backoffice. In het ideale geval moet de afbeelding, voor de beste weergave op de site, overeenkomen met het grootste formaat dat is gedefinieerd in PrestaShop, met respect voor dezelfde verhouding.

Voor meer informatie, kijk op http://doc.prestashop.com/display/PS17/Parametres+des+images in het Frans. Of in het Engels op http://doc.prestashop.com/display/PS17/Image+Settings

Bovenaan de pagina

Meerdere logins / e-mails per klant

Het beheer van een tweede referentie derden moet worden geactiveerd. Idem voor de optie De tweede derde gebruiken als hoofdderde in de documenten (omkeren).

Voor elke login / persoon moet een klantenfiche worden aangemaakt met het e-mailadres van deze persoon en met de hoofdklant als 2de derde. Deze nieuwe klant moet als webklant worden geconfigureerd en vervolgens naar de site worden geëxporteerd.

En wanneer een bestelling door deze persoon op de site wordt geplaatst, wordt deze bestelling namens de hoofdklant in Logistics geïmporteerd.

Bovenaan de pagina

Btw-regels voor de EU

Vanaf 1 juli 2021, als een btw-registratie voor het EU-land van bestemming niet is voltooid of als de jaaromzet de drempel van € 10.000 excl. btw voor het land van bestemming niet overschrijdt, blijft het Belgische btw-tarief (land van vestiging) van toepassing. In dit geval verandert er niets omdat in Logistics de nationale btw-code in het artikelrecord in principe al is gedefinieerd.

Als er daarentegen een vrijwillige btw-registratie is uitgevoerd of als de drempel voor een EU-land is overschreden, moet het btw-tarief van dit land van bestemming van toepassing zijn

1. In dit geval moet in PrestaShop het btw-tarief voor dit land worden gewijzigd in de relevante belastingregel (via het menu Internationaal> Belastingen> Belastingregels)
  2. En in Logistics moet de tabel met btw-codes een btw-code bevatten voor het tarief van dit land met de ISO-code van het gedefinieerde land.

Dit btw-beheer voor EU-landen in de PrestaShop-link is beschikbaar vanaf Logistics versie 6.2.24.

Voor de btw-aangifte kunt u met WinBooks Accounting Classic een overzichtslijst per btw-code voor elk land of de OSS-aangifte verkrijgen.

Voor meer informatie over het onderwerp, zie ook: