Voor het dagelijks boeken heeft WinBooks zes dagboektypes voorzien: verkopen, creditnota's op verkopen, aankopen, creditnota's op aankopen, financiële dagboeken en diverse dagboeken.

Standaard aangemaakte dagboeken

Opdat u snel van start zou kunnen gaan, heeft WinBooks bij het aanmaken van het dossier een tabel met de dagboeken die elk bedrijf nodig heeft reeds geïnstalleerd:

• Een verkoopdagboek
  • Een dagboek creditnota's op verkopen
  • Een aankoopdagboek
  • Een dagboek creditnota's op aankopen

U kunt andere dagboeken aanmaken, in functie van uw behoeften: verschillende verkoopdagboeken voor binnenlandse en buitenlandse verkopen bijvoorbeeld.

Wat de financiële dagboeken betreft, dient u evenveel dagboeken aan te maken als er financiële rekeningen zijn in het bedrijf.

Tijdens het aanmaken van een nieuw dossier installeert WinBooks automatisch de volgende diverse dagboeken:

In functie van de aard van de verrichting, is het nodig meerdere diverse dagboeken te gebruiken.

HEROPE Heropening van de rekeningen

Dit dagboek is bedoeld voor het handmatig openen van rekeningen bij het aanmaken van een nieuw dossier. De boekingsperiode is automatisch de openingsperiode.

DIVPOS Diverse posten

Een dagboek waarin alle diverse verrichtingen van het lopende boekjaar (rechtzettingen na foutieve boekingen bv,...) worden opgenomen.

OVSCHR Uitgeschreven overschrijvingen

Een dagboek waarin de uitgevoerde overschrijvingen (betalingen onderweg) worden opgenomen, indien u dit hebt aangevraagd.

AFSLUI Afsluiting van het boekjaar
  • Een afsluitingsdagboek waarin de diverse eindejaarsverrichtingen (afschrijvingen, provisie, voorraad,...) worden opgenomen. De boekingsperiode is automatisch de afsluitingsperiode.

Bovendien gebruikt WinBooks een intern dagboek REOPEN voor het automatisch beheer van de heropeningsboekingen.

Indien de module Vaste activa actief is, installeert WinBooks ook een dagboek DP voor afschrijvingen (DPAFSC).

Klik op  om een dagboek te vergrendelen.

Om een dagboek toe te voegen

1. Klik in de menu BESTAND op de optie TABELLEN.
  2. Klik op de optie DAGBOEKCODES.
  3. Selecteer het toe te voegen dagboektype in TYPE.
  4. Klik op .
  5. Ken het dagboek een unieke referentie toe.
  6. Voer een omschrijving in die u zal toelaten het dagboek te identificeren en, eventueel, het van een ander dagboek van hetzelfde type, te onderscheiden.
Aankoop- en verkoopdagboeken

Bij het aanmaken van een aankoop- of verkoopdagboek dient u enkel de referentie en de omschrijving in te vullen. Dit geldt eveneens voor de dagboeken voor de creditnota's. Tevens kunt u aanduiden of het al dan niet om een vertrouwelijk dagboek gaat. Zo ja, zal deze door de gebruikers die niet over de nodige rechten beschikken, noch geraadpleegd noch afgedrukt kunnen worden..

Financiële dagboeken
Tabblad 'Algemeen'

Indien u een gewoon financieel dagboek aanmaakt, dit is een dagboek m.b.t. een bankrekening, dient u bovendien gegevens in te vullen voor het uitvoeren van de betalingen of het afhandelen van CODA-bestanden.

Vul de dagboekcode en de omschrijving in.

Indien u een financieel dagboek van het type KASDAGBOEK voor het boeken van ontvangsten en uitgaven aanmaakt, zal WinBooks u waarschuwen indien het saldo negatief is.

Tenslotte dient u voor alle financiële dagboeken (gewoon financieel dagboek en kasdagboek) een Centralisatierekening - opdat WinBooks de tegenboeking bij het boeken van een financiële verrichting zou kunnen genereren - alsook de Valuta in te geven.
Met een financieel dagboek gedefinieerd in vreemde valuta wordt het invoerscherm aangepast om de bedragen zowel in vreemde valuta als in de munteenheid van het dossier te tonen.

Tabblad 'Bankgegevens (Bank. Id.)'

Vul het Rekeningnummer, de IBAN- en BIC- codes, de Nummercode van de bankinstelling in.

Het veldje Business Account dient u enkel in te vullen indien u over dergelijke rekeningen beschikt voor dit bedrijf. Deze code bekomt u via uw bank. De CODA-bestanden die gekoppeld zijn aan een dergelijke rekening bevatten zowel  transacties m.b.t. de klassieke bankrekening als transacties aangaande de Business Account.

U dient, in een dergelijk geval, twee financiële dagboeken gekoppeld aan hetzelfde bankrekeningnummer aan te maken. Het ene dagboek zal voorbehouden zijn voor de gewone banktransacties. In het andere dagboek, waarvoor u het veldje Business account hebt ingevuld, zullen de specifieke transacties opgenomen worden.

Tabblad 'Overschrijvingen/CODA'

De velden van dit tabblad dient u enkel te vervolledigen indien u de module 'Overschrijvingen' en/of 'Inlezen CODA-bestanden' gebruikt.

De instelling Collectieve overschrijvingen en Detail van de collectieve overschrijvingen in CODA, zijn exclusief voorbehouden voor de SEPA-betalingen.

Wanneer het veld Collectieve overschrijvingen is aangevinkt, zullen de SEPA-betalingen als één betaling worden behandeld.

Op uw bankafschrift (Papier of Coda) zal er dus ook maar één globale betaling vermeld zijn. De meeste banken voegen details van deze totale betaling toe aan uw CODA-bestand.
Sommige banken doen dit echter niet automatisch. Als u het detail van de collectieve overschrijving in het CODA-bestand wilt ontvangen, activeer het Detail van de collectieve overschrijvingen in CODA. Opgelet, activeer dit veld alleen indien nodig.

SEPA-bestandsformaat

Hoewel de SEPA-betalingen volgens Europese normen zijn opgesteld, kan elk land en soms ook elke bank zijn eigen specifieke kenmerken in dit betalingsbestand hebben.

WinBooks beheert het Belgisch, Luxemburgs en Frans SEPA-formaat, alsook dit van de Nederlandse Rabobank.

Als de rekening van de opdrachtgever in uw financieel dagboek gedefinieerd is en overeenstemt met een formaat zoals hierboven vermeld, moet u niets doen, het verloopt automatisch.

Daarentegen, indien u een rekening hebt waarvoor u een ander betalingsformaat wenst op te leggen, dan kunt u dit specificeren in het veld 'SEPA betalingsformaat' van uw financieel dagboek.

Bijvoorbeeld, een Duitse bank die hetzelfde SEPA formaat als Luxemburg gebruikt.

Nr hoofding bankafschrift

Activeer deze optie slechts op aanraden van uw verdeler.

Inderdaad, bepaalde banken beheren het nummer van het bankafschrift niet op dezelfde plaats in het CODA-bestand als de meerderheid van de banken.

Enkel in dit geval, moet u deze optie activeren om het correcte nummer van het bankafschrift terug te vinden.

Indien u een algemene rekening hebt gedefinieerd in het veld 'Autom. boeking coda' van een financieel dagboek, dan zullen alle boekingen van uw bankafschrift rechtstreeks op deze algemene rekening geboekt worden.

Indien u met Isabel 6 wenst te werken, dient het vakje 'Synchroniseren met Isabel 6' aangevinkt te zijn. Dit op voorwaarde dat u beschikt over het abonnement ISABEL Go dat u toelaat om bankbestanden (overschrijvingen en CODA) met uw bank uit te wisselen vanuit uw boekhoudpakket. Indien u een ontvangstbevestiging wenst te ontvangen nadat u een overschrijvingbestand naar uw bank hebt verstuurd, dient u het vakje Mailadres in te vullen. Deze optie dient u enkel voor de rekeningen die in uw contract ISABEL Go vermeld zijn, te activeren.

Tabblad Opties

In het tabblad Opties kunt u de volgende instellingen vervolledigen.

Of dit dagboek al dan niet vertrouwelijk is, waardoor enkel de gebruikers die over de nodige rechten beschikken de betrokken boekingen zullen kunnen raadplegen en/of afdrukken.

De standaard voorgestelde invoermethode: worden de boekingen doorlopend ingegeven of per uittreksel (vink het vakje aan).

Indien u boekingen met btw-uitsplitsing in een financieel dagboek wenst in te geven, dient u de optie Beheer van de BTW aan te vinken. Deze instelling is onomkeerbaar.

En tenslotte kunt u de Kredietlimiet vervolledigen. Op basis van het ingegeven bedrag wordt er een controle uitgevoerd bij het aanmaken van de betalingsvoorstellen.

Diverse posten
Tabblad 'Algemeen'

Indien u een dagboek Diverse posten aanmaakt, dient u bovendien aan te geven voor welk type diverse verrichtingen het bedoeld is, daar diverse openings-/heropenings- en afsluitingsboekingen in specifieke dagboeken en periodes ingevoerd worden. Indien nodig, krijgt u ook de mogelijkheid om een nieuw dagboek voor de afschrijvingen, voor de herwaardering van financiële dagboeken in valuta, voor de uitgeschreven overschrijvingen, het boekingsverschil weg te schrijven bij het afpunten, alsook voor simulatieverrichtingen aan te maken.

Tabblad 'Opties'

In het tabblad Opties kunt u de volgende instellingen vervolledigen:

Of dit dagboek al dan niet vertrouwelijk is waardoor enkel de gebruikers die over de nodige rechten beschikken de betrokken boekingen zullen kunnen raadplegen en/of afdrukken.

De standaard voorgestelde invoermethode: worden de boekingen doorlopend ingegeven of per stuk (vink het vakje aan).

Indien u boekingen met btw-uitsplitsing in het dagboek van de DP wenst in te geven, dient u de optie Beheer van de BTW aan te vinken. Deze instelling is onomkeerbaar.

Andere documenten

Dit type dagboek is enkel beschikbaar wanneer de module Facturatie is geactiveerd.
Dit type biedt de mogelijkheid om dagboeken te voorzien voor abonnementen en verzendnota's.

Analytische dagboeken

Dit type dagboek is enkel beschikbaar wanneer de module Analytisch boekhouden is geactiveerd. Dit type biedt de mogelijkheid om zuiver analytische boekingen in te geven.

Eens de dagboeken aangemaakt of aangepast zijn, dient u nog enkel op  te klikken.